• Primul videoclip, care a fost postat pe un canal de socializare pro-rus la 8 aprilie, ar fi fost filmat de mercenari ruși din grupul Wagner.
  • Soldații morți par să fi avut și mâinile tăiate.
  • Cel de-al doilea videoclip, care a fost postat pe Twitter și este foarte neclar, pare să fi fost filmat în timpul verii, din cauza cantității de vegetație de pe teren.

În ultima săptămână au apărut pe rețelele de socializare două videoclipuri care pretind că arată soldați ucraineni decapitați, la care Volodimir Zelenski a reacționat. Videoclipurile par a fi despre evenimente separate – unul dintre ele ar putea fi filmat foarte recent, în timp ce celălalt, după cantitatea de frunziș care se vede pe teren, pare să fi fost filmat în timpul verii, scrie CNN.

Primul videoclip, care a fost postat pe un canal de socializare pro-rus la 8 aprilie, ar fi fost filmat de mercenari ruși din grupul Wagner și pare să arate cadavrele decapitate a doi soldați ucraineni care zac pe jos lângă un vehicul militar distrus.

În videoclip, se poate auzi o voce, în spatele camerei, sunetul părând distorsionat pentru a împiedica identificarea vorbitorului. Referindu-se aparent la cadavrele de pe jos, vocea, râzând, continuă: I-au ucis. Cineva s-a apropiat de ei. S-au apropiat de ei și le-au tăiat capetele”.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Soldații morți par să fi avut și mâinile tăiate. Conturile rusești de pe rețelele de socializare spun că videoclipul a fost filmat în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, care a fost scena celor mai aprige lupte din timpul războiului timp de mai multe luni, cu luptătorii Wagner puternic implicați. CNN nu poate confirma în mod independent locația videoclipului.

Cel de-al doilea videoclip, care a fost postat pe Twitter și este foarte neclar, pare să fi fost filmat în timpul verii, din cauza cantității de vegetație de pe teren. Acesta pretinde că arată un luptător rus care folosește un cuțit pentru a tăia capul unui soldat ucrainean. O voce la începutul videoclipului sugerează că victima ar fi putut fi încă în viață când a început atacul.

La scurt timp după apariția videoclipurilor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că cei care se află în spatele acestora vor fi trași la răspundere. Există un lucru pe care nimeni în lume nu îl poate ignora: cât de ușor ucid aceste fiare”, a declarat el într-un mesaj video miercuri.

Nu avem de gând să uităm nimic. Și nici nu-i vom ierta pe criminali. Va exista o responsabilitate legală pentru tot. Este necesară înfrângerea terorii”, a mai spus Zelenski.

Luni, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că Wagner ar fi continuat să comită crime de război decapitând militari ucraineni în Bahmut”, făcând referire la o fotografie împărtășită pe site-urile de socializare pro-ruse care arată ceea ce pare a fi un cap tăiat, despre care au afirmat că aparține unui soldat ucrainean, montat pe o țepușă.

Citește și: