• Mattel a prezentat marți prima versiune a păpușii Barbie care reprezintă o persoană cu sindromul Down.
  • Noua păpușă face parte din linia „Mattel Barbie Fashionistas”, care își propune să ofere copiilor reprezentări mai diverse ale frumuseții și să combată discriminarea legată de dizabilitățile fizice.
  • Precedentele modele Barbie au inclus o păpușă cu un picior protetic, una cu proteze auditive, o alta care vine cu un scaun cu rotile și o păpușă cu vitiligo, o afecțiune a pielii care face ca pete de piele să își piardă pigmentul.

Pentru cea mai nouă păpușă Barbie, Mattel a declarat că a colaborat îndeaproape cu National Down Syndrome Society în ceea ce privește forma, trăsăturile, îmbrăcămintea, accesoriile și ambalajul păpușii, pentru a se asigura că aceasta reprezintă cu acuratețe o persoană cu sindrom Down, scrie CNN.

„Acest lucru înseamnă atât de mult pentru comunitatea noastră, care, pentru prima dată, se poate juca cu o păpușă Barbie care le seamănă”, a declarat Kandi Pickard, președintele și directorul executiv al NDSS. „Această Barbie servește ca un memento că nu trebuie să subestimăm niciodată puterea reprezentării. Este un pas uriaș înainte pentru incluziune și un moment pe care îl sărbătorim”.

Barbie, care datează de 64 de ani, s-a confruntat mult timp cu critici pentru că a oferit fetelor modelul unui corp feminin cu proporții nerealiste. Zeci de ani după debutul său în 1959, păpușile Barbie au continuat să aibă pielea deschisă, albă, subțire, blondă, cu o talie foarte îngustă, sânii mari și care se clatină mereu pe tocuri.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

În cele din urmă, în 2016, pe măsură ce se confrunta cu o scădere a vânzărilor păpușii, Mattel a transformat-o pe Barbie într-o reprezentare mai realistă, făcând ca noile păpuși să fie mai diverse ca aspect. Barbie a fost reintrodusă în patru tipuri de corp și șapte nuanțe de piele, cu 22 de culori de ochi și 24 de coafuri. Evoluția ei continuă cu „Barbie Fashionistas”, care a apărut trei ani mai târziu.

Cea mai nouă păpușă Fashionista, despre care Mattel a spus că a fost revizuită de un profesionist din domeniul medical, introduce o nouă sculptură a feței și a corpului care ilustrează femeile cu sindromul Down, inclusiv un cadru mai scurt și un trunchi mai lung. Fața are o formă mai rotundă, urechi mai mici, o punte nazală plată, în timp ce ochii sunt ușor înclinați în formă de migdală.

Cum arată noua păpușă?

Noua Barbie poartă o gleznă ortopedică roz pentru glezne, care se asortează cu rochia ei, iar pantofii sport au un fermoar pentru a reprezenta copiii cu sindrom Down, care folosesc orteze pentru a-și susține picioarele și gleznele. Mattel a declarat că modelul noii rochii cu mâneci bufante a lui Barbie prezintă fluturi și culorile galben și albastru, care sunt simboluri și culori asociate cu conștientizarea sindromului Down.

„Scopul nostru este de a permite tuturor copiilor să se vadă în Barbie, încurajându-i totodată pe copii să se joace cu păpuși care nu le seamănă”, a declarat Lisa McKnight, vicepreședinte executiv al Mattel și șef global al diviziei Barbie & Dolls, într-un comunicat.

McKnight a spus că obiectivul Mattel este de a „contracara stigmatul social prin joc”. „Joaca cu păpușa în afara experienței trăite de un copil poate învăța înțelegerea și poate construi un sentiment mai mare de empatie. Suntem mândri să introducem o păpușă Barbie cu sindromul Down pentru a reflecta mai bine lumea din jurul nostru și pentru a continua angajamentul nostru de a sărbători incluziunea prin joc”, a spus ea.

Citește și