• Cel mai bun aer din România este în orașul Galați.
  • București este pe locul 302 din 375 de orașe incluse în statistică.
  • Orașul de pe malul Dunării se află pe locul 21 în clasamentul european.

Cel mai bun aer din România este în orașul Galați, potrivit unei statistici realizate de Agenția Europeană a Mediului. Orașul de pe malul Dunării se află pe locul 21 în clasamentul european. București este pe locul 302 din 375 de orașe incluse în statistică, anunță Mediafax.

În Europa, beneficiem de cea mai cuprinzătoare rețea de monitorizare a calității aerului din lume. Datele provin din măsurători la sol ale particulelor fine, efectuate de peste 400 de stații de monitorizare.

Potrivit Agenţiei Europene a Mediului, oraşele sunt clasificate „de la cel mai curat la cel mai poluat pe baza nivelului mediu de particule fine din ultimii doi ani calendaristici”. Particulele fine sunt „poluanţii atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte decesele premature şi bolile”, au explicat specialiştii agenţiei europene.

Recomandări

AUSTRIA MENȚINE VETO-UL
UNGARIA RATIFICĂ ADERAREA SUEDIEI LA NATO
CEL MAI CĂLDUROS FEBRUARIE DIN ISTORIE
DETALII DESPRE MOARTEA LUI NAVALNÎI
IOHANNIS MERGE LUNI LA PARIS
CUM AJUTĂ CIA ÎN LUPTA CU PUTIN?

În clasament, oraşul cu cel mai curat aer din România este Galaţi, locul 21. Următoarele oraşe din România în care au fost făcute calcule privind poluarea aerului sunt Oradea, locul 146, şi Sibiu, locul 157. În clasament mai apar oraşele Constanţa 232, Bacău 261, Botoşani 273, Buzău 274, Timişoara 281, Braşov 289, Cluj-Napoca 291, Suceava 296, Satu Mare 301, Arad 308, Baia Mare 313, Ploieşti 327, Piatra Neamţ 329, Tg.Mureş 330 şi Iaşi 340.

Capitala României, orașul București, este pe locul 302, având un indice de poluare de 15,7, dublu în comparaţie cu oraşul Galaţi (indice 7,2). Cel mai prost aer din România este în oraşul Iaşi, care se află pe locul 340.

Pe locul 375, ultimul în clasamentul întocmit de Agenţia Europeană a Mediului, este oraşul Slavonski Brod din Croaţia. Cel mai curat aer din Europa este în oraşele Faro, din Portugalia, şi Umea şi Uppsala, ambele din Suedia.

Citește și