• Harry Belafonte, interpretul melodiilor „Day O” și „Banana Boat”, a murit la vârsta de 96 de ani.
  • Cauza decesului lui Belafonte a fost insuficiența cardiacă congestivă, a declarat marți purtătorul său de cuvânt.
  • Cunoscut sub numele de „Regele Calypso”, Belafonte s-a implicat în mișcarea pentru drepturile civile din SUA în anii 1960.

Belafonte s-a născut în cartierul Manhattan din New York, dar și-a petrecut prima copilărie în Jamaica, orașul natal al familiei sale. Cu anii, a ajuns să fie cunoscut ca „Regele Calypso”, la începutul carierei sale. A fost prima persoană de culoare căreia i s-a permis să cânte în multe localuri de noapte de lux și a avut, de asemenea, descoperiri rasiale în filme, într-o perioadă în care segregarea predomina în mare parte din SUA, scrie Al Jazeera.

Belafonte a călătorit în lume în calitate de ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, în 1987, iar mai târziu a înființat o fundație împotriva SIDA. În 2014, a primit un premiu Oscar pentru activitatea sa umanitară.

Acesta a oferit impulsul pentru „We Are the World”, colaborarea muzicală de vedete din 1985, care a strâns bani pentru ajutorarea foametei din Etiopia. După ce a văzut un reportaj sumbru la știri despre foamete, a vrut să facă ceva similar cu cântecul de strângere de fonduri „Do They Know It’s Christmas?”, al supergrupului britanic Band Aid cu un an mai devreme. În „We Are the World”, au cântat superstaruri precum Michael Jackson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles și Diana Ross și a strâns milioane de dolari.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Chiar și la 80 de ani, Belafonte continua să vorbească despre egalitatea rasială, despre venituri și îl îndemna pe președintele Barack Obama să facă mai mult pentru a-i ajuta pe cei săraci. El a fost copreședinte al Marșului femeilor la Washington, organizat a doua zi după ce Donald Trump a fost numit președinte în ianuarie 2017.

Primii ani

Născut Harold George Bellanfanti în cartierul Harlem din New York, s-a mutat în Jamaica înainte de a se întoarce la New York pentru a urma liceul. El și-a descris tatăl ca fiind un „bețiv abuziv” care i-a abandonat pe el și pe mama sa, lăsându-l pe Belafonte cu dorința de a avea o familie stabilă. Și-a tras puterea de la mama sa, o lucrătoare domestică needucată, care i-a insuflat un spirit activist.

„Am fost instruiți să nu capitulăm niciodată, să nu cedăm niciodată, să ne opunem mereu opresiunii”, a declarat Belafonte pentru revista Yes!

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aceste principii l-au determinat să se înroleze în marina americană, care i-a oferit stabilitate și după ce a abandonat liceul. „Marina a fost un loc de ușurare pentru mine”, a declarat Belafonte. „Dar am fost condus și de convingerea că Hitler trebuia învins”. „Angajamentul meu s-a menținut și după război. Oriunde am găsit rezistență la opresiune, fie în Africa, în America Latină, cu siguranță aici, în America de Sud, m-am alăturat acestei rezistențe”.

După terminarea Marinei, Belafonte a lucrat ca om de serviciu într-o clădire de apartamente și ca ajutor de scenă la American Negro Theater înainte de a obține roluri și de a studia cu Marlon Brando și Sidney Poitier, un alt actor negru de pionierat care avea să-i devină un prieten apropiat.

Cel de-al treilea album al lui Belafonte, „Calypso”, a devenit primul al unui singur interpret care s-a vândut în peste un milion de exemplare. „Banana Boat”, un cântec despre muncitorii portuari din Caraibe, cu strigătul său răsunător „Day O”, l-a transformat într-un star. Cu toate acestea, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui nodul de pe corzile vocale în anii 1960, i-a redat artistului o voce mai răgușită.

În 1959, a început să producă filme și a făcut echipă cu Poitier pentru a produce „Buck and the Preacher” și „Uptown Saturday Night”. În 1984, a produs Beat Street, unul dintre primele filme despre break-dance și cultura hip-hop.

Viața lui

Belafonte a fost primul interpret de culoare care a câștigat un premiu Emmy important în 1960, odată cu apariția sa într-o emisiune specială de televiziune. De asemenea, a câștigat premiile Grammy în 1960 și 1965 și a primit un premiu Grammy pentru întreaga carieră în 2000, dar și-a exprimat frustrarea față de limitele impuse artiștilor de culoare în showbiz. În 1994, Belafonte a fost distins cu Medalia Națională a Artelor.

Belafonte a fost căsătorit de trei ori. El și prima sa soție, Marguerite Byrd, au avut doi copii, printre care actrița-model Shari Belafonte. De asemenea, a avut doi copii cu cea de-a doua soție, Julia Robinson, o fostă dansatoare.

Citește și