• Marina ucraineană a declarat că navele flotei rusești din Marea Neagră s-au retras la peste 100 de kilometri de țărmurile ucrainene.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele ruse au lansat rachete și lovituri aeriene împotriva mai multor ținte din Ucraina, în încercarea de a sparge apărarea ucraineană și de a lovi infrastructuri cheie.
  • Șeful politicii externe a Uniunii Europene a condamnat atacul cu rachete rusești asupra unui terminal de cereale ucrainean din orașul-port Mykolaiv, situat în sudul țării.

UPDATE 23:00

Zelenski: Impasul cu Rusia „nu este o opțiune”

Președintele ucrainean Zelensky a declarat pentru ziarul britanic Financial Times că un impas cu Rusia „nu este o opțiune”.

„Victoria trebuie obținută pe câmpul de luptă”, a spus el în timp ce și-a repetat apelul pentru sprijinul militar occidental, conform aljazeera-com.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Suntem inferiori în ceea ce privește echipamentul și, prin urmare, nu suntem capabili să avansăm”, a spus el pentru ziar. „Vom suferi mai multe pierderi, iar oamenii sunt prioritatea mea.”

UPDATE 21:00

Estonia și Lituania critică apelul președintelui francez de a nu „umili” Rusia

Liderii Lituaniei și Estoniei au răspuns la un apel recent al președintelui francez Emmanuel Macron conform căruia Rusia nu ar trebui să fie umilită din cauza invaziei sale în Ucraina.

„Rusia s-a umilit cu acest război”, a declarat președintele lituanian Nauseda după discuțiile cu cancelarul german Scholz și omologii săi baltici la Vilnius.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a spus: „Nu cred că ar trebui să ne îngrijorăm atât de mult cu privire la ceea ce simt Putin sau Rusia. Ar trebui să fim mai îngrijorați că Ucraina rezistă”, informează aljazeera-com.

UPDATE 18:00

Rusia decide să nu mai aplice hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului

Deputaţii ruşi au adoptat marţi, în a treia şi ultima lectură, o lege care autorizează Rusia să nu mai aplice hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEO), după excluderea acestei ţări din Consiliului Europei (CoE) în martie, relatează AFP.

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva ţării noastre în mâna unor politicieni occidentali”, denunţă într-un comunicat publicat după vot, preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin.

”Unele dintre aceste hotărâri sunt în contradicţie cu Constituţia rusă, cu valorile şi tradiţiile noastre”, afirmă el.

În baza acestei legi, Rusia nu va mai aplica hotărârile CEDO luate după data de 15 martie, când Moscova şi-a anunţat decizia de a părăsi Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996.

Aproape 600 de ucraineni, încarceraţi de armata rusă în subsoluri, în regiunea Herson

Ucraina acuză marţi armata rusă de faptul că a încarcerat aproape 600 de persoane – în principal jurnalişti şi activişti în favoarea Kievului – în regiunea Herson, în sudul ţării, ocupat în întregime de către forţele armate ale Rusiei, relatează AFP.

”După informaţiile noastre, aproximativ 600 de persoane sunt (…) deţinute în subsoluri special amenajate, în regiunea Herson”, denunţă Tamila Taşeva, o reprezentantă a preşedinţiei ucrainene însărcinată cu Crimeea – o peninsulă ucraineană care se învechinează cu regiunea Herson şi care a fost anexată de Rusia în 2014.

Este vorba ”în principal despre jurnalişti şi activişti” care au organizat ”adunări pro-ucrainene la Herson şi în regiune”, în urma ocupării acestui teritoriu de către Rusia, precizează ea.

UPDATE 16:00

Ministrul rus al Apărării a anunțat că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol sunt pregătite să reia transporturile de cereale

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, cucerite de forţele ruse, au fost deminate şi sunt pregătite să reia transporturile de cereale, informează Reuters, citată de News.ro.

Acesta a mai spus în cadrul declaraţiilor televizate că 6.489 de militari ucraineni s-au predat forţelor ruse de la începutul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” a Rusiei, inclusiv 126 în ultimele cinci zile.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, ţara avea capacitatea de a exporta până la 6 milioane de tone de grâu, orz şi porumb lunar, dar exporturile au scăzut la doar 300.000 de tone în martie şi 1,1 milioane în aprilie.

UPDATE 15:00

Locuitori din regiunea Kiev, aruncați în aer de o mină aflată într-o pădure

Incidentul s-a produs luni, 6 iunie. Oamenii au mers în pădure ca să se aprovizioneze cu lemne, în ciuda interdicției impuse de autorități, din cauza prezenței minelor neexplodate, informează Ukrainska Pravda, care îl citează pe șeful Administrației Regionale Kiev, Oleksei Kuleba.

„Localnicii, în ciuda interdicției de a intra în pădure și a prezenței semnelor de avertizare, au mers să strângă lemne de foc și au fost aruncați în aer de o mină. Din fericire, nimeni nu a murit. Oamenii au suferit răni ușoare. Subliniez încă o dată pericolul minelor în teritoriile ocupate. Aveți grijă de voi și de cei dragi”, a scris oficialul pe Telegram.

În regiunea Kiev și în capitala ucraineană, în perioada în care este în vigoare legea marțială, populației civile îi este interzis să intre în pădure.

UPDATE 13:00

Ieri a avut loc o reuniune înflăcărată a Consiliului de Securitate al ONU

Ambasadorul rus a ieșit din sesiune, după ce țara sa a fost acuzată de UE pentru o criză alimentară globală odată cu invazia sa.

Dar proviziile globale de alimente nu au fost singurul punct de pe ordinea de zi la New York.

Vassily Nebenzia a negat anterior acuzațiile de violență sexuală din partea forțelor ruse în Ucraina – susținând că „nu există nicio dovadă” în acest sens, potrivit remarcilor citate de agenția AFP.

Dar astfel de acuzații „au crescut”, a spus ONU. Până la 3 iunie, ONU a primit rapoarte cu privire la 124 de acuzații de violență sexuală legată de conflict în întreaga Ucraina.

UPDATE 12:00

Putin a semnat decretul care stabilește câți bani vor primi rudele militarilor din cadrul Gărzii Naționale morți în Ucraina

Familiile militarilor din cadrul Gărzii Naţionale ruse ucişi în Ucraina sau în Siria urmează să primească o compensaţie în valoare de cinci milioane de ruble (75.000 de euro), prevede un decret semnat, luni, de către Vladimir Putin, informează AFP.

”În cazul deceslui militarilor care servesc în Garda Naţională (şi) care au luat parte la operaţiunea specială (din Ucraina) sau care au îndeplinit msiuni speciale în Siria, membrii familiilor lor vor primi o indemnizaţie de cinci milioane de ruble”, se arată în decretul publicat în Jurnalul Oficial rus.


Cadavrele luptătorilor ucraineni de la Mariupol, predate Kievului

Cadavrele unor luptători ucraineni uciși în apărarea orașului Mariupol de forțele ruse la o vastă fabrică de oțel, au fost predate la Kiev, au declarat familiile unității Azov a Gărzii Naționale din Ucraina, conform Al Jazeera.

Forțele ucrainene care apără Mariupolul au fost închise în siderurgia Azovstal timp de săptămâni întregi, în timp ce forțele ruse încercau să cucerească orașul.

Soldații ucraineni s-au predat în cele din urmă luna trecută și au fost luați în custodie de forțele ruse.


Rusia sancționează încă 61 de americani, inclusiv secretarul Trezoreriei Janet Yellen

Rusia a plasat încă 61 de oficiali americani și directori de conducere din apărare și mass-media pe „lista sa neagră”, interzicându-le intrarea în țară, a anunțat luni Ministerul rus de Externe, citat de CNN.

Lista include șefi ai unor firme importante de apărare, platforme media, agenții de rating și companii de construcții de avioane și nave, precum și oficiali individuali ai Departamentului de Stat al SUA.

Ministerul a spus că sancțiunile au venit ca răspuns la „sancțiunile americane în continuă extindere împotriva personalităților politice și publice ruse, precum și a reprezentanților afacerilor interne”.

Oficialii americani de pe listă Rusiei includ și secretarul Trezoreriei Janet Yellen, reprezentantul comercial Katherine Tai și șeful Biroului de Coordonare a Sancțiunilor James O’Brien.

În mai, Rusia a interzis intrarea în țară a unui total de 963 de oficiali și personalități americane, inclusiv președintele Joe Biden și secretarul de stat Antony Blinken.

Această listă includea majoritatea senatorilor americani și a membrilor Camerei Reprezentanților, foști și actuali oficiali guvernamentali, jurnaliști, personal militar, avocați, cetățeni și directori generali.

UPDATE ORA 10:00

Un oficial instalat de Rusia în Herson a semnalat că Moscova ar putea încerca să organizeze un vot privind anexarea la Rusia.

„Cel mai probabil va fi un referendum”, a spus Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației instituite de Kremlin.

Nu a dat nicio dată pentru un eventual vot. Pare puțin probabil ca un vot credibil să aibă loc într-o regiune în plină război, iar forțele ucrainene au lansat o contraofensivă la Herson.

Oficialii ruși s-au exprimat în favoarea organizării de referendumuri în zonele capturate din sudul Ucrainei, dar există puține șanse ca vreun vot să fie văzut la nivel internațional drept liber sau corect.

Un vot din 2014, în care Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei, a fost condamnat de către națiunile occidentale ca fiind ilegal și fals.


Cadavrele unor luptători ucraineni uciși în apărarea Mariupoluui la Azovstal au fost predate la Kiev, au declarat familiile unității ucrainene Azov a Gărzii Naționale, relatează agenția de presă Reuters.

Forțele ucrainene ce apără Mariupolul au fost închise în oțelărie timp de săptămâni, în timp ce forțele ruse încercau să cucerească orașul.

UPDATE ORA 09:00

Bătăliile pentru Severodonețk sunt „în plină desfășurare”, spune guvernatorul regional Serhiy Haidai pe Telegram.

Ucraina susține că „eforturile principale” ale Rusiei se concentrează pe Severodonețk, unde ucrainenii provoacă pagube inamicului lor și pe Bakhmut din apropiere, unde a fost lansat un alt contraatac.

Actualizarea adaugă că zece atacuri din estul regiunii Donbas au fost respinse în ziua precedentă.


Rusia are nevoie de un fel de „descoperire” pe una dintre axele sale de atac dacă dorește să controleze întreaga regiune de est a Donețk, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Rapoartele asupra bombardamentelor puternice în apropiere de Izyum sugerează că Moscova pregătește un „efort reînnoit” pe axa nordică.

Între timp, asaltul rusesc asupra axei sudice din jurul Popasnei a „stat în ultima săptămână” după câștigurile din mai.

Și rușii continuă să încerce să încercuiască Severodonețk, după ce au capturat unele părți de est ale orașului. Se crede că ucrainenii au recâștigat o parte din oraș în weekend.

UPDATE ORA 08.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ar putea exista peste 2.500 de prizonieri de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, deținuți acum în regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei. Zelensky a declarat că planurile Rusiei cu privire la tratamentul acestor prizonieri se schimbă constant.


Șeful politicii externe a Uniunii Europene a condamnat atacul cu rachete rusești asupra unui terminal de cereale ucrainean din orașul-port Nikolaev, situat în sudul țării. Josep Borrell a declarat că atacul a fost în contradicție cu promisiunile recente ale președintelui rus Vladimir Putin de a oferi o trecere sigură prin Marea Neagră din porturile ucrainene pentru transportul maritim comercial.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele american Joe Biden a dat ordinul de declasificare a informațiilor în perioada premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie deoarece afirmațiile oficialilor americani cu privire la iminența atacului au fost întâmpinate cu scepticism de către partenerii și aliații americani, potrivit principalului șef al spionajului național.


Lupte grele continuă în orașul Severodonețk din estul țării, situația schimbându-se în fiecare oră, potrivit oficialilor ucraineni. Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului, a declarat că există suficiente forțe [ucrainene] și mijloace pentru a recuceri orașul. Există lupte aprige și lupte de stradă.

Striuk a declarat că forțele rusești au un avantaj numeric substanțial. Au încercat să atace orașul, iar acest lucru se întâmplă acum. Aruncă din ce în ce mai multe resurse umane, ceea ce, bineînțeles, complică situația, a declarat oficialul.