- Explozii au fost raportate în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, vineri seara, potrivit unor înregistrări video pe rețelele de socializare și a unor oficiali de partea ucraineană.
- Consiliul municipal depus al orașului Mariupol a declarat într-o postare pe Telegram că au avut loc lovituri la uzina siderurgică Azovstal, care se află acum sub control rusesc.
- Mariupol a devenit un important punct de staționare pentru forțele rusești din sudul Ucrainei, iar convoaiele militare rusești trec frecvent pe acolo.
UPDATE ORA 23:00.
Durata conflictului din Ucraina va depinde de cât de mult îl vor escalada țările NATO, inclusiv Marea Britanie. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat BBC de către ambasadorul Rusiei la Londra, Andrey Kelin.
Potrivit acestuia, Federația Rusă nu a întreprins încă „acțiuni foarte serioase” în Ucraina. Kelin a numit „marea greșeală a idealiștilor” ideea că Kievul ar putea câștiga războiul.
UPDATE ORA 22:30.
Ceremonie de absolvire în fața ruinelor unei școli din Harkov distruse de soldații ruși:
A graduation ceremony outside a Kharkiv school damaged by russian terrorists. pic.twitter.com/ivqdc1ptZ7— Defense of Ukraine (@DefenceU) May 27, 2023
UPDATE ORA 22:00.
Cel puțin o persoană a murit și alte două au fost rănite după ce Rusia a atacat 16 așezări din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit administrației militare a regiunii, relatează CNN.
Persoana ucisă a fost identificată ca fiind o femeie în vârstă de 73 de ani din Novodanilivka, iar cele două persoane rănite sunt femei din Huliaipole, potrivit șefului administrației militare din Zaporojie, Iurii Malașko.
UPDATE ORA 21:00. Danemarca a înființat un fond de investiții de 133 de milioane de dolari pentru Ucraina
Danemarca a lansat un nou program de ajutorare a Ucrainei, un fond de investiții cu 1 miliard de coroane daneze (133 milioane de dolari), a anunțat Ministerul ucrainean al Economiei, sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.
Noul program a fost anunțat în cadrul forumului de investiții al Ucrainei de la Copenhaga, la care au participat miniștri ucraineni și danezi.
Fondul va finanța proiecte publice și private din Ucraina care se vor baza pe tehnologia și expertiza daneză, se arată în anunț.
Ministrul adjunct al economiei, Oleksandr Hryban, a declarat că Ucraina este interesată de participarea companiilor daneze în domeniul energiei regenerabile, al materialelor de construcții, al reconstrucției utilităților și al tehnologiei militare.
Nu au existat detalii specifice cu privire la modul în care va funcționa fondul. Până în prezent, Danemarca a oferit Ucrainei un ajutor militar de 1,4 miliarde de dolari și un ajutor umanitar de 212 milioane de dolari.
UPDATE ORA 20:00. Austria va da bani Ucrainei pentru echipamente de îndepărtare a minelor terestre
Austria va finanța echipamente de îndepărtare a minelor terestre în valoare de 2 milioane de euro pentru Ucraina, a anunțat guvernul austriac într-un comunicat, potrivit The Kyiv Independent.
„De la începutul agresiunii rusești, civilii din Ucraina au avut de suferit din cauza minelor terestre și a resturilor explozive de război, interzise la nivel mondial. Aceste obstacole care pun în pericol viața oamenilor la nivel național le refuză accesul la infrastructura esențială”, se arată în declarație.
Guvernul a mai spus că minele periculoase complică, de asemenea, utilizarea terenurilor agricole.
„Aproximativ 10,6 milioane de persoane din Ucraina depind de asistența pentru deminare”, se arată în declarație.
„Având deja peste 250.000 km² de teritoriu ucrainean, suprafața contaminată de minele terestre din Ucraina este de aproximativ trei ori mai mare decât Austria.”
Fermierii ucraineni au fost forțați să curețe minele de teren cu mâna, riscându-și viața pentru sezonul de plantare, a relatat anterior CNN.
UPDATE ORA 19:00. Serviciile ucrainene au obținut „informații valoroase” despre incursiunile din regiunea Belgorod
Serviciul de informații militare ucrainean (HUR) a declarat sâmbătă că a obținut „informații valoroase” din incursiunea din regiunea Belgorod, care a fost efectuată de milițiile ruse antiguvernamentale care luptă alături de Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Reprezentantul Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Andriy Iusov, nu a oferit mai multe detalii despre aceste „informații valoroase”.
Vorbind la televiziune, Iusov a subliniat că nu trebuie subminată reacția Kremlinului la operațiunea militară desfășurată de luptătorii voluntari ruși.
Pe 22 mai, grupuri de miliții rusești, care se autointitulează Corpul Voluntarilor Ruși (CVR) și Legiunea Rusia Liberă, au pătruns în zonele limitrofe ale regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu regiunile ucrainene Harkov și Sumî.
Denis Kapustin, cunoscut și sub pseudonimul White Rex și având legături cu extrema dreaptă rusă, conduce așa-numitul Corp al Voluntarilor, a declarat jurnaliștilor pe 24 mai că luptătorii săi au fost pe teritoriul rus timp de aproximativ 24 de ore și au deținut „aproximativ 42 de kilometri pătrați” de teren în Rusia pentru „o perioadă destul de lungă”.
UPDATE ORA 18:00. SBU recunoaște implicarea în atacul asupra Podului Kerci din Crimeea
La șapte luni după explozia care a avariat grav podul care leagă Rusia continentală de peninsula anexată Crimeea – Podul Kerci -, liderul unui serviciu secret ucrainean a confirmat implicarea Kievului în acest atac, relatează Al Jazeera.
„Deoarece este vorba de o rută logistică pe care trebuia să i-o tăiem inamicului, au fost luate măsuri adecvate”, a declarat Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), într-un interviu acordat jurnalistului ucrainean Dmytro Komarov, pe YouTube. Maliuk nu a dat detalii despre operațiune.
Majoritatea observatorilor presupun de mult timp că Ucraina se află în spatele atacului, deși Kievul a refuzat în mare parte să comenteze incidentul. Maliuk a lăsat să se înțeleagă în decembrie că agenția sa ar fi putut avea ceva de-a face cu aruncarea în aer a podului Kerci.
UPDATE ORA 17:00. Guvernator: Rușii au bombardat din nou regiunea Harkov, atacul soldându-se cu un civil ucis
O femeie în vârstă de 61 de ani a fost ucisă, iar un bărbat de 60 de ani a fost rănit într-un nou bombardament rusesc asupra zonei Kupiansk din regiunea nord-estică Harkov, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional Oleg Sinegubov, potrivit The Kyiv Independent.
Atacul a avut loc în satul Shypuvate, situat la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Rusia. Bărbatul, care a suferit răni provocate de șrapnel, a fost spitalizat, potrivit guvernatorului.
Ucraina a eliberat întreaga regiune Harkov în timpul contraofensivei de toamnă. Forțele ruse continuă să bombardeze și să lanseze atacuri aeriene asupra regiunii, soldate adesea cu victime civile.
Zonele eliberate din nord-estul Ucrainei sunt, de asemenea, puternic minate din cauza explozibililor lăsați în urmă de trupele ruse care s-au retras.
UPDATE ORA 16:00 Contraofensiva Ucrainei este învăluită în confuzie, dar planul oficialilor de la Kiev ar putea fi tocmai acesta (CNN)
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, a contribuit sâmbătă la speculațiile potrivit cărora mult-așteptata contraofensivă masivă a Kievului împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei ar putea fi iminentă, scrie CNN.
„A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a scris Zalujnîi sâmbătă dimineață, într-un mesaj publicat pe Telegram. Declarația lui Zalujnîi de pe aplicația de mesagerie Telegram a fost însoțită de o înregistrare video care arată soldați ucraineni puternic înarmați pregătindu-se de luptă, pe o coloană sonoră cu muzică amenințătoare și un narator care recită o rugăciune prin care cere putere pentru a-i „anihila” pe dușmanii Ucrainei.
Postarea lui Zalujnîi vine după aproximativ o lună de potențiale indicii că operațiunea de contraofensivă ar putea fi în pregătire, printre acestea numărându-se creșterea anumitor tipuri de atacuri, cum ar fi cele efectuate pe teritoriul Rusiei, și desfășurarea de echipamente militare.
În mod oficial, însă, operațiunea nu a început. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește data la care va începe operațiunea. Dar este posibil ca liderul de la Kiev să nu facă public acest lucru, pentru a ține Moscova în șah.
UPDATE ORA 15:00
Rusia plănuiește să expulzeze luna viitoare diplomați germani, profesori și angajați ai unor instituții culturale, într-o acțiune care va provoca probabil și mai multe tensiuni între cele două țări deja tensionate.
Ministerul german de externe a criticat decizia Rusiei, calificând viitoarele expulzări drept „unilaterale, nejustificate și de neînțeles”. Câteva sute de angajați de stat germani, inclusiv profesori și personal al Institutului Goethe, care promovează cultura și limba germană în străinătate, ar putea fi expulzați, a relatat publicația Sueddeutsche Zeitung. Măsura vine ca răspuns la reducerea serviciilor de informații rusești în Germania la începutul acestui an.
UPDATE ORA 14:00
Guvernatorul Viaceslav Gladkov a declarat că orașul Graivoron din Belgorod, situat la aproximativ 7,24 km de granița cu Ucraina, a fost sub focul focului timp de mai multe ore, fiind avariate case, o conductă de gaz și o linie electrică.
Mareșalul de aviație în retragere Ed Stringer a explicat că în regiune există două grupuri, Legiunea Libertății din Rusia și Corpul Voluntarilor Ruși, care nu-l plac pe Vladimir Putin.
Aceștia au trecut granița dinspre Ucraina și au încercat să cucerească orașul, determinând 10.000 de locuitori ruși să plece, dar s-au retras rapid. „Ambele părți se învinovățesc reciproc. Rusia spune că sunt sponsorizați de Ucraina, dar Ucraina spune că sunt doar patrioți ruși care s-au săturat de Putin”, a declarat el.
UPDATE ORA 13:00
Echipele de salvare au intervenit asupra unui spital din Dnipro, care a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești, a declarat șeful administrației de stat din regiune.
Cel puțin 32 de persoane au fost rănite și două au fost ucise în timpul atacului asupra orașului din estul țării, care a distrus, de asemenea, peste trei duzini de clădiri înalte și 20 de locuințe.
„Echipele de salvare au terminat de demontat dărâmăturile unei unități medicale din Dnipro, care a fost distrusă de o rachetă rusească cu o zi înainte”, a declarat Serhil Lysak pe Telegram.
Sursă: Sky News
UPDATE ORA 12:00
Ucraina a cerut Germaniei să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin. În cazul în care va furniza rachetele, Germania va călca pe urmele Marii Britanii, care a devenit prima țară care a furnizat public Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune la începutul acestei luni.
Până în prezent, Statele Unite au refuzat să furnizeze Ucrainei rachete Army Tactical Missile System (ATACMS), pe fondul temerilor că Ucraina le-ar putea folosi pentru a lovi în interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Rusiei.
Ucraina cere de luni de zile acest tip de arme, dar sprijinul aliaților occidentali s-a concentrat pe armament cu rază de acțiune mai scurtă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să spună cât de probabil este ca Germania să aprobe cererea.
UPDATE ORA 11:00
Producătorul de arme de foc Kalașnikov a prezentat o pușcă de asalt AK-12 îmbunătățită, bazată pe utilizarea sa în războiul din Ucraina, a anunțat presa rusă de stat.
Sursă: Sky News
Designerul-șef Serghei Urzhumtsev a declarat pentru TASS că modernizarea a urmat „contribuțiilor” adunate din „experiența utilizării armei în operațiunea specială”, așa descrie Rusia războiul din Ucraina.
Printre modificările aduse se numără eliminarea modului de rafală cu două cartușe al armei și actualizări pentru a face pușca mai comodă și mai ușor de utilizat. AK-12 are mai multe șine care permit instalarea unor echipamente suplimentare, cum ar fi lunete, o mâner frontal, o lanternă, un dispozitiv de desemnare cu laser și dispozitive pentru foc fără zgomot și fără flacără, a relatat TASS.
UPDATE ORA 10:00
Ucraina este pregătită să înceapă operațiunea de contraofensivă, a declarat unul dintre cei mai importanți oficiali de securitate ai țării. Deși nu a dezvăluit o dată la care va începe, Oleksiy Danilov a declarat că aceasta ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.
„Trebuie să înțelegem că oportunitatea istorică care ne este dată – de Dumnezeu – țării noastre nu o putem pierde, astfel încât să putem deveni cu adevărat o țară europeană mare și independentă”, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei.
În timpul interviului, el a primit un mesaj din partea președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care l-a convocat la o întâlnire pentru a discuta despre contraofensivă, potrivit BBC. Ucraina își plănuiește contraofensiva de luni de zile, dar a avut nevoie de timp pentru a antrena trupele și a primi sprijin militar din partea Occidentului, Zelenskyy călătorind prin Europa în încercarea de a obține sprijin pentru țara sa.
Este important ca asaltul Ucrainei să aibă succes, nu doar pentru a recâștiga teren, ci și pentru a le arăta aliaților occidentali că are capacitatea de a străpunge liniile rusești.
UPDATE ORA 09:00
Ministerul rus al Apărării a distribuit o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată nava de război „Ivan Khurs” acostată în Golful Sevastopol.
„Nava îndeplinea sarcinile stabilite de comandament. În dimineața zilei de 24 mai, nava a fost atacată de trei ambarcațiuni rapide fără echipaj, în urma cărora trei ambarcațiuni rapide au fost distruse”, a declarat un căpitan neidentificat.
Sursă: Sky News
LIVE UPDATE ORA 06:00
Analistul militar Sean Bell analizează mai îndeaproape avioanele F-16 Fighting Falcon trimise în Ucraina și ce altceva se pot aștepta să primească trupele președintelui Volodimir Zelenski în următoarele luni.
UPDATE ORA 05:00
Grupul Wagner încă predă poziții forțelor ruse din Bakhmut, pe fondul contraatacurilor ucrainene. Yvgeny Prigozhin de la Grupul Wagner susține că forțele sale continuă să cedeze pozițiile lor din Bakhmut forțelor rusești. Wagner se retrage din oraș, după ce l-a revendicat la începutul acestei săptămâni, iar forțele regulate rusești se deplasează în oraș. Acest proces se va încheia până la începutul lunii iunie, a declarat el.
Știre inițială
Explozii au fost raportate în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, vineri seara, potrivit unor înregistrări video pe rețelele de socializare și a unor oficiali atât de partea ucraineană, cât și de partea susținută de Rusia. Nu este clar ce anume a cauzat exploziile, scrie CNN.
Consiliul municipal depus al orașului Mariupol a declarat într-o postare pe Telegram că au avut loc lovituri la uzina siderurgică Azovstal, care se află acum sub control rusesc.
„Așteptăm niște vești bune”, a spus consiliul în postarea de pe rețeaua de socializare.
Între timp, vineri seară au avut loc bombardamente venite dinspre partea controlată de Ucraina, potrivit Centrului comun de control și coordonare al Republicii Populare Donețk (RPD), susținută de Rusia.
Centrul a declarat că armata ucraineană a lansat două rachete cu rază lungă de acțiune asupra Mariupol dinspre nord-vest în jurul orei 20:10 (13:10 ET).
Videoclipuri postate pe rețelele de socializare de către conturi neoficiale arată o coloană de fum care se vede deasupra Mariupol. Un canal local de telegramă din Mariupol a postat o imagine a unei lovituri asupra Mariupolului, pe care CNN a geolocalizat-o la locul unde se află uzina siderurgică Azovstal.
Mariupol a devenit un important punct de staționare pentru forțele rusești din sudul Ucrainei, iar convoaiele militare rusești trec frecvent pe acolo.