• Volodimir Zelenski a admis vineri că aderarea ţării sale la NATO, pe care Kievul o cere insistent, ar fi ,,imposibilă” înainte de încheierea războiului în curs cu Rusia.
  • El le-a cerut joi liderilor europeni reuniţi în cadrul summitului CPE, în Republica Moldova, să-şi consolideze sprijinul pentru Ucraina şi să înlăture ,,îndoielile” cu privire la aderarea Kievului la NATO.
  • Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a estimat în aprilie că prioritatea Ucrainei ar trebui să fie câştigarea războiului.

UPDATE ORA 23.00

Prigozhin a comentat evoluțiile din Belgorod, regiunea care se învecinează cu Ucraina și care a cunoscut recent bombardamente și incursiuni transfrontaliere, pe care le-a numit „o încercare clară de a captura acea zonă”.

El a criticat Ministerul rus al Apărării pentru modul în care a gestionat incursiunile, pe care Moscova le pune pe seama Ucrainei. Oficialii ucraineni au insistat asupra faptului că grupurile care trec granița sunt cetățeni ruși anti-Putin care acționează independent.

„Ministerul Apărării nu este în stare să facă absolut nimic- este în haos”, a declarat Prigozhin.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE ORA 22.00

Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigozhin, a afirmat sâmbătă într-o postare pe Telegram că facțiuni neidentificate de la Kremlin „distrug statul rus” și încearcă să semene discordie între el și conducerea cecenă și luptătorii săi.

Prigozhin a declarat că un conflict cu liderul cecen Ramzan Kadîrov a apărut – dar a fost rezolvat între timp – din cauza criticilor aduse de șeful Wagner la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General, Valeri Gerasimov.

Prigozhin a susținut că îi critică pe ministrul apărării și pe șeful Statului Major General pentru că „nu își fac treaba corect”.

UPDATE ORA 21.00

Bakhmut a fost locul uneia dintre cele mai sângeroase bătălii dintre forțele ruse și ucrainene de când Kremlinul și-a lansat invazia anul trecut. Prigozhin a revendicat victoria și controlul orașului luna trecută, deși Ucraina afirmă că continuă să aibă un punct de sprijin la marginea de sud-vest a orașului.

Rapoartele sugerează că liniile de front din interiorul și din jurul orașului au fost în mare parte statice. La începutul lunii mai, în timp ce forțele wagneriene se împingeau spre vest din centrul Bakhmut, forțele ucrainene făceau câștiguri teritoriale limitate pe terenuri mai înalte la nord-vest și sud-vest de oraș.

UPDATE ORA 20.00

Rusia continuă să sufere „pierderi semnificative” în timpul luptelor din jurul Bakhmut, în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, după ce a vizitat trupele de pe linia frontului.

„Inamicul continuă să sufere pierderi semnificative în direcția Bakhmut”, a declarat Syrskyi pe aplicația de mesagerie Telegram. „Forțele de apărare (ale Ucrainei) continuă să lupte. Vom învinge”.
Comentariile lui Syrskyi au fost făcute la o zi după ce Evgheni Prigozhin, liderul companiei militare private rusești Wagner, a declarat că 99% din trupele sale au părăsit Bakhmut după ce și-au predat pozițiile soldaților din armata rusă.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina este pregătită să lanseze mult-așteptata contraofensivă în războiul împotriva Rusiei, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-un interviu video exclusiv pentru The Wall Street Journal publicat sâmbătă.

„Cred că, începând de astăzi, suntem pregătiți să o facem. Am dori să avem anumite lucruri, dar nu putem aștepta luni de zile”, a declarat Zelensky despre mult așteptatele manevre militare.

Președintele a spus că este convins că contraofensiva va avea succes, dar nu este sigur cât timp va dura.

UPDATE ORA 18.00

Aderarea Finlandei la NATO evidențiază faptul că invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a fost un „eșec strategic”, potrivit ambasadorului SUA în Polonia, Mark Brzezinski.

Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru NATO la începutul lunii aprilie. Invazia rusă a determinat Finlanda și Suedia, în mod tradițional nealiniate, să renunțe la neutralitate și să încerce să se alăture alianței.

UPDATE ORA 17.00

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite de bombardamente în regiunea rusă Belgorod vineri, potrivit guvernatorului regional, marcând cel mai recent raport de violență care se extinde de la granița ucraineană pe teritoriul rusesc.

Un atac cu drone ucrainene în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în regiunea Kursk a avariat mai multe clădiri, a afirmat guvernatorul Roman Starovoyt, în timp ce oficialii din regiunea vecină Briansk au raportat bombardamente. În Smolensk – care se află mai la nord, în apropiere de granița cu Belarus – două drone au atacat vineri instalații energetice și de combustibil, potrivit guvernatorului regional.

UPDATE ORA 16.00

Un spital la nord de Kiev și-a reconstruit departamentul de raze X după ce a fost „aproape complet distrus” de un atac cu rachetă, potrivit Ministerului Sănătății din Ucraina.

Aproximativ 300.000 de lire sterline au fost strânse pentru a repara instalația din Cernihiv, restabilind pereții parțial distruși, podelele din beton, acoperișul, țevile și lucrările de inginerie.

„Echipa Ministerului Sănătății mulțumește tuturor celor care susțin frontul medical și îi ajută pe medici să salveze în continuare vieți”, a scris ministerul.

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 15.00

Președintele Ucrainei a declarat că armata țării sale este pregătită să lanseze o contraofensivă mult așteptată și a lăsat să se înțeleagă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Donald Trump să reia Casa Albă.

Volodymyr Zelenskiy, acordând un interviu pentru Wall Street Journal, a sugerat că un atac semnificativ ar putea avea loc în curând și a spus că speră că o schimbare în președinția SUA nu va afecta ajutorul militar pentru Kiev.

„Credem cu tărie că vom reuși”, a spus Zelenskiy pentru ziarul deținut de Rupert Murdoch, deși a recunoscut că nu știe cât de mult va dura contraofensiva sau cât de bine va merge.

UPDATE ORA 14.00

Rusia va reveni la respectarea deplină a tratatului New Start dacă Washingtonul își va abandona „poziția ostilă” față de Moscova, au informat agențiile de presă ruse, citându-l pe ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov.

Statele Unite au declarat la începutul acestei săptămâni că vor înceta să ofere Rusiei unele notificări necesare în temeiul tratatului de control al armelor, inclusiv actualizări cu privire la locațiile sale de rachete și lansatoare, pentru a se răzbuna pentru „încălcările în curs” ale acordului de către Moscova, relatează Reuters.

Potrivit lui Ryabkov, mișcarea nu a fost o surpriză pentru Moscova, iar decizia Rusiei de a suspenda tratatul New Start rămâne în picioare, în ciuda oricăror contramăsuri.

UPDATE ORA 13.00

Vladimir Putin curta în mod activ Biserica Ortodoxă Rusă pentru a-și justifica invazia, a spus un expert. El a ordonat ca una dintre cele mai sfinte lucrări de artă ale Rusiei să fie transferată de la o galerie la o catedrală din Moscova, evidențiind dependența din ce în ce mai mare de biserică.

„Treimea” lui Andrei Rublev va fi prezentată în Catedrala Mântuitorului Hristos, în Duminica Treimii. „Putin are un interes să țină Biserica de partea lui în acest război”, a spus Regina Elsner, cercetător al Bisericii Ortodoxe Ruse la Centrul pentru Studii Internaționale și Est-Europene.

„Putin trebuie să arate că războiul nu este activitatea lui militară personală, ci că există o misiune metafizică mai înaltă în Rusia pe care încearcă să o îndeplinească”. Simbolismul creștin despre lupta cu diavolul și anti-Hristos a fost folosit de propagandiștii Rusiei pentru a aduna sprijin pentru război.

UPDATE ORA 12.00

Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei a declarat că momentul contraofensivei nu a fost afectat de valuri „fără precedent” de atacuri cu rachete și drone din luna mai. Rachete balistice, care vizează adesea Kievul, au fost „ultima soluție strategică” a Rusiei, a spus Volodymyr Havrylov.

„Scopul lor principal este de a opri contraofensiva noastră și de a viza centrele de luare a deciziilor”, a spus el în marginea conferinței de securitate de top din Asia, Dialogul Shangri-La din Singapore. Dar pentru Rusia „a fost o surpriză uriașă să constatăm că eficiența [rachetelor lor balistice] a fost aproape zero împotriva sistemelor moderne de apărare aeriană, pe care le-am primit de la partenerii noștri”, a spus el.

UPDATE ORA 11.00

Numărul morților civili în regiunea Belgorod din Rusia a crescut la patru de când a fost raportată ieri activitatea militară. Cauza morților este contestată, guvernatorul zonei dând vina pe bombardamentele ucrainene, în timp ce Legiunea pentru Libertatea Rusiei a susținut că armata rusă a ucis doi civili după ce i-a confundat cu membri ai miliției sale anti-Kremlin.

Alte două morți au fost rezultatul atacurilor cu rachete asupra orașului de graniță Sobolevka, a declarat guvernatorul rus Vyacheslav Gladkov, adăugând că șase persoane au fost rănite. Atacurile asupra Belgorodului s-au intensificat în ultimele zile, potrivit oficialilor ruși, care au spus că ieri evacuează 2.500 de persoane din apropiere de Shebekino.

UPDATE ORA 10.00 Zelenski spune că Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruși, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu publicat sâmbătă.

„Credem cu tărie că vom reuși”, a spus Zelenski pentru Wall Street Journal.

„Nu știu cât timp va dura. Sincer să fiu, poate merge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți.”

UPDATE ORA 09.00

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, a anunțat președintele său. Volodymyr Zelenskp a spus că nu știe cât de mult va dura și că „poate merge într-o varietate de moduri”, dar ei „cred cu tărie” că vor reuși.

Contraofensiva a fost întârziată datorită condiților meteorologice, lăsând terenul inadecvat pentru vehicule grele, blindate, dar o perioadă de secetă în unele părți ale Ucrainei a determinat anticiparea că operațiunea ar putea fi iminentă.

În ultimele săptămâni, Ucraina a intensificat atacurile asupra depozitelor de muniții și rutelor logistice rusești.

UPDATE ORA 08.00

Desfășurarea forțată a trupelor rusești de elită VDV la Bakhmut pe fondul retragerii forțelor mercenare Wagner înseamnă că „întreaga forță rusă va fi probabil mai puțin flexibilă în reacția la provocările operaționale”, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Cea mai recentă actualizare a informațiilor a ministerului spunea că VDV (forțele aeriene) rusești și-au asumat un rol din ce în ce mai important în orașul devastat din estul Ucrainei și că elemente ale diviziilor 76 și 106 și două brigăzi VDV separate suplimentare au fost acum desfășurate în zonă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis vineri că aderarea ţării sale la NATO, pe care Kievul o cere insistent, ar fi ,,imposibilă” înainte de încheierea războiului în curs cu Rusia, scrie AFP.

,,Aderarea la NATO este cea mai bună garanţie de securitate pentru Ucraina (…) dar înţelegem că nu vom atrage o singură ţară NATO într-un război” , a declarat preşedintele Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Estoniei Alar Karis.

,,Prin urmare, înţelegem că nu vom deveni membri NATO atât timp cât va dura acest razboi, nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil” , a adăugat el.

Aceasta este o atitudine rară a preşedintelui ucrainean, care a intensificat presiunile de la începutul invaziei ruse pentru ca ţara sa să se integreze cât mai repede în Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană.

El le-a cerut joi liderilor europeni reuniţi în cadrul summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), în Republica Moldova, să-şi consolideze sprijinul pentru Ucraina şi să înlăture ,,îndoielile” cu privire la aderarea Kievului la NATO.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a estimat în aprilie că prioritatea Ucrainei ar trebui să fie câştigarea războiului.

Problema aderării Ucrainei la NATO ar urma să fie dezbătută în continuare la summitul organizaţiei, în iulie, în Lituania.