- Pachetul de ajutor macrofinanciar destinat Ucrainei este prevăzut pentru perioada 2024 – 2027 și presupune acordarea de până la 18 miliarde de euro pe an.
- Ajutorul are ca scop lansarea reconstrucţiei Ucrainei și ar urma să fie fomat dintr-o combinație de granturi şi împrumuturi.
- Propunerea nu este însă definitivă şi mai poate suferi modificări.
UPDATE 23.00. Zelenski a exclus, în cadrul întâlnirii cu liderii africani, orice posibilitate de negocieri cu Moscova
Zelenski a exclus vineri, în timp ce se întâlnea cu delegația liderilor africani, posibilitatea de a purta negocieri cu Rusia, informează Al Jazeera.
Advertisment
„Am spus în mod clar de mai multe ori la întâlnirea noastră că a permite orice negocieri cu Rusia, acum cât ocupantul se află pe teritoriul nostru, înseamnă să înghețăm războiul, să înghețăm durerea și suferința”, le-a spus Zelenski reporterilor, după întâlnirea cu mai mulți lideri africani, inclusiv cu Cyril Ramaphosa, președintele africii de Sud.
Delegația liderilor africani urmează să se întâlnească sâmbătă cu Vladimir Putin.
Recomandări
UPDATE 22.00. 6 rachete hipersonice rusești Kinjal au fost doborâte deasupra Kievului, anunță forțele aeriene ucrainene
Șase rachete hipersonice rusești Kinjal au fost doborâte vineri deasupra Kievului, au transmis forțele aeriene ucrainene, potrivit Sky News.
Dacă acest lucru se va dovedi adevărat, el va reprezinta o lovitură dată președintelui rus Vladimir Putin, care a descris anterior aceste rachete ca fiind „de neoprit”.
Anunțul forțelor aeriene ucrainene vine după ce mai multe rachete au vizat Kievul anterior în cursul zilei de vineri, chiar în timpul vizitei oficiale a unei delegații de lideri africani în capitala ucraineană.
Alte șase rachete de croazieră Kalibr și două drone au fost, de asemenea, doborâte, au precizat forțele aeriene ucrainene.
UPDATE 21.00. Doi copii, printre cele șapte persoane rănite în atacul cu rachete asupra Kievului
Șapte persoane – între care doi copii – au fost rănite în atacul cu rachete asupra Kievului desfășurat în cursul zilei de vineri, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, potrivit Sky News.
Capitala ucraineană a fost sub un nou tir vineri dimineață, în timp ce liderii africani soseau pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.
Trei proprietăți au fost distruse, în timp ce 28 de locuințe private, un magazin și o mașină au fost avariate, a precizat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.
UPDATE 20.00. Armata ucraineană se confruntă cu rafale de atacuri frontale din partea aviației și artileriei rusești în înaintarea pe linia frontului
Atacurile aeriene rusești și barajele de artilerie sunt în prezent principalele probleme cu care se confruntă forțele ucrainene, în timp ce acestea continuă să avanseze în sudul și estul Ucrainei, a declarat vineri pentru CNN un ofițer militar de rang înalt apropiat de linia frontului.
„Aviația lor funcționează în valuri, așa cum a fost în Vietnam, Afganistan. În mod continuu, toată ziua, ei lucrează fie cu elicoptere, fie cu avioane, și lucrează toată ziua” , a declarat vineri un comandant adjunct de batalion din cadrul Brigăzii de apărare teritorială separată, care s-a identificat cu indicativul „Spas”.
„Este greu să avansezi în felul acesta”, a spus el.
„În general, sprijinul aviației (ucrainene) lipsește cu desăvârșire”, a mai afirmat el, adăugând că artileria rusă le-a îngreunat și mai mult înaintarea.
În ciuda provocărilor, Spas spune că forțele ucrainene găsesc modalități de a se depăși aceste probleme.
„Recuperăm teritoriu, nu le permitem să lovească coloanele ”, a spus el. „Venim în grupuri mici. Folosim toate tacticile pe care le putem folosi. Avem experiență”, a adăugat Spas.
„Înaintăm, scoatem inamicul de pe poziții, nu atât de repede pe cât ne-am dori, dar avansăm. Pe alocuri, inamicul intră deja în panică, trimițând rezerve aici”, a adăugat comandantul.
UPDATE 19.00. Volodimir Zelenski, invitat la Vilnius pentru prima reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina
Ucraina nu va fi invitată în timpul Summitului de la Vilnius din 11-12 iulie să adere la NATO, dar Alianţa doreşte să organizeze cu această ocazie prima reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina cu preşedintele Volodimir Zelenski, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie Le Monde.
,,Lucrăm la crearea unui nou Consiliu NATO-Ucraina, în cadrul căruia Ucraina va fi pe picior de egalitate cu aliaţii NATO” , a declarat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre, la Bruxelles.
,,Ambiţia noastră este de a ţine o primă reuniune a noului Consiliu la Vilnius, cu preşedintele Zelenski”, a precizat el.
Noul Consiliu NATO-Ucraina va permite consultări şi luarea unor decizii în chestiuni de securitate de interes reciproc, a explicat înalta oficialitate aliată. Relaţiile între NATO şi Ucraina sunt tratate în prezent de un comitet creat în 1997, care este un organism pur consultativ.
,,Ucraina va deveni membră a NATO la un moment dat. Dar ea nu va primi invitaţia la Vilnius” , a avertizat el. Invitaţia este prima etapă a procesului de aderare la NATO.
,,Nu ştim când va lua sfârşit războiul, dar când va fi cazul va trebui să punem în practică un cadru ce garantează securitatea viitoare a Ucrainei şi să veghem ca istoria să nu se repete”, a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
Cu mai puţin de o lună înaintea Summitului de la Vilnius, mai multe subiecte încă nu fac obiectul unui consens, în special creşterea cheltuielilor pentru apărare.
Doar şapte din cele 31 de ţări membre NATO alocă în prezent cel puţin 2% din PIB pentru apărare, nivel stabilit la Summitul de la Newport (Ţara Galilor) din 2014.
,,Aştept ca aliaţii din NATO să ia la Vilnius un angajament mai ambiţios în materie de investiţii în apărare. Nivelul de 2% din PIB trebuie să constituie un planşeu şi nu un plafon. Angajamentul trebuie să fie imediat şi nu să aibă un orizont de 10 ani”, a insistat Jens Stoltenberg.
UPDATE 18.00. Atacurile asupra regiunii Belgorod, asupra Kremlinului sunt o încercare de a provoca Moscova la acțiuni puternice serioase – Putin
El a menționat că nu costă nimic pentru Rusia să distrugă orice clădire din centrul Kievului, dar din mai multe motive acest lucru nu se face.
Putin a spus: ,,toată lumea așteaptă să începem să apăsăm butoane, dar nu vom face asta, Kievul nu are succese militare
Occidentul nu a vrut să vorbească cu Rusia, dar ei vor , și vom vedea, a spus Putin
Rusia lucrează la ținte militare în Ucraina cu arme de înaltă precizie – doar uitați-vă la modul în care depozitele de arme și mercenarii sunt distruși, a spus Putin.
UPDATE 17.00. Vladimir Putin a vorbit la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. Publicația BILD a reunit declarații de top
,,Ucraina face noi încercări de contraofensivă, luptele au loc chiar acum, inclusiv în direcția Zaporojie, dar Kievul nu are nicio șansă.” ;
„Am mulți prieteni evrei din copilărie: ei susțin că Zelenski nu este evreu, ci o rușine pentru poporul evreu. Pe un piedestal i-a ridicat pe adepții lui Hitler. „;
„Cei care spun că Rusia va deveni dependentă de China au căzut de mult în ea. ” ;
„Ucraina nu și-a atins obiectivele în niciunul dintre sectoare, pierderile lor sunt mai mari de 1 la 10. În curând Ucraina va înceta să-și mai folosească echipamentele, pentru că tot ce folosește e din exterior, nu vei lupta atât de mult.” ;
„Polonezii au propriile lor obiective, dorm și văd cum să se întoarcă în vestul Ucrainei și totul merge în acest sens. ”;
„Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut 186 de tancuri și 418 vehicule blindate în timpul contraofensivei.” ;
„Avem tot dreptul să credem că sarcina denazificării Ucrainei este una dintre cheie.”;
„Partenerii occidentali au refuzat să reglementeze războiul din Ucraina prin mijloace pașnice, ceea ce a forțat Rusia să folosească forțele armate în încercarea de a pune capăt acestui război. ”;
„Statele Unite au o economie grozavă, acesta este meritul poporului american, dar conducerea de astăzi abuzează de încrederea lor. Nu am avut niciodată și nu avem obiectivul de dedolarizare a economiei ruse sau a economiei mondiale.” .
UPDATE 16.00. Kuleba: atacul cu rachete asupra Kievului este un semnal pentru Africa
Putin „construiește încrederea” lansând cel mai mare atac cu rachete asupra Kievului în ultimele săptămâni, a scris ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba pe Twitter.
„Rachetele rusești sunt un semnal pentru Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace”, a spus ministrul.
Liderii africani au sosit vineri la Kiev pentru a discuta despre inițiativa de pace, inclusiv președintele sud-african Cyril Ramaphosa, președinții Senegalului, Comorelor, Zambiei, prim-ministrul egiptean și ministrul de externe al Ugandei.
UPDATE 15.00
În timp ce Ucraina își continuă contraofensiva, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și alți înalți oficiali din țările membre NATO continuă a doua zi de reuniuni ministeriale la Bruxelles.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a lăsat deschisă perspectiva ca mandatul său să fie prelungit, în condițiile în care oficiali de rang înalt din țările membre ale alianței au aprobat în mod deschis această idee joi.
Ben Wallace, secretarul britanic al apărării, a fost indicat anterior ca fiind un candidat datorită rolului său în sprijinirea Ucrainei după invazia Rusiei.
UPDATE 14.00. Nu s-au produs pagube în atacul cu rachete și drone rusești asupra Kievului, a declarat primarul
Kievul nu a suferit pagube sau răniți în atacul cu rachete rusești din această dimineață, spun oficiialitățile.
Pe canalul său oficial de Telegram, primarul Vitali Kliciko a precizat că exploziile din districtul Podilsky din Kiev au fost auzite din cauza activității forțelor de apărare aeriană din regiune. „Nu există pagube în Kiev în urma atacului cu rachete”, a spus acesta.
UPDATE ORA 13.00. Rachete „lansate asupra Kievului” înaintea întâlnirii luii Zelenski cu liderii africani
Dmytro Kuleba a declarat că atacul cu rachete rusești din timpul vizitei liderilor africani în capitala ucraineană a fost un mesaj pentru Africa: „Rusia caută doar războiul, nu pacea”.
Alerte de raid aerian au răsunat în întreaga capitală, în timp ce liderii africani au sosit în Ucraina.
Președintele Africii de Sud, prim-ministrul Egiptului și liderii din Zambia și Comore, erau așteptați să se întâlnească cu Volodimir Zelenski la Kiev în cursul zilei de astăzi.
Autoritățile de la Kiev au emis alerta după ce forțele aeriene ucrainene au declarat că mai multe rachete rusești Kalibr au fost lansate din Marea Neagră și „se îndreptau spre nord”, către capitală.
UPDATE ORA 12.00. Președintele Africii de Sus sosește în Ucraina
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a sosit vineri în Ucraina în cadrul unei misiuni de pace africane, a anunțat președinția sud-africană pe Twitter.
Ramaphosa este așteptat să se întâlnească vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și apoi să se deplaseze în Rusia pentru discuții cu președintele Vladimir Putin la Sankt Petersburg, sâmbătă.
Președinția sud-africană a postat imagini cu Ramaphosa sosind prin după ce a călătorit prin Polonia.
[ARRIVAL]: His Excellency President @CyrilRamaphosa has arrived at Nemishaeve Railway Station in Ukraine and is received by Ukraine's Special Envoy for Africa & the Middle East Ambassador Maksym Subhk and South African Ambassador to Ukraine Mr Andre Groenewald.… pic.twitter.com/Jk8V8n2v9O— Presidency | South Africa 🇿🇦 (@PresidencyZA) June 16, 2023
UPDATE ORA 11.00. Piloții ucraineni vor intra într-un proces de pregătire care va dura luni de zile.
Piloții ucraineni au început antrenamentul, a declarat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie The Guardian. Acesta a mai precizat că nu s-a luat încă o decizie de a furniza Ucrainei interceptoare de generația a IV-a, F16 americane. „Faptul că a început pregătirea ne oferă opțiunea de a decide să livrăm avioanele, iar la momentul respectiv, piloții vor fi deja pregătiți să le opereze”, a spus Stoltenberg presei, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării la Bruxelles.
UPDATE ORA 10.00
Ucraina intenționează să trimită de piloți de luptă pentru a se antrena în vederea pilotării avioanelor de luptă F-16 fabricate în SUA, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, în timp ce aliații occidentali pregătesc programele de pregătire necesare.
„Se face totul pentru a începe cât mai repede posibil”, a declarat Ihnat, potrivit Reuters, pentru televiziunea națională ucraineană, adăugând că piloții aleși pentru pregătire vor avea experiență de luptă. „Nu este vorba de antrenament, ci de recalificare”, a spus Ihnat.
UPDATE ORA 09.00. Ucraina afirmă că 150 de copii au fost deportați ilegal din Luhansk în Rusia
Ucraina spune că 150 de copii au fost duși ilegal din regiunea ocupată Luhansk în Rusia.
Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a declarat că cei mici au fost duși din districtul Starobilsk din Luhansk, pe 8 iunie în două centre din districtul Prikuban din republica rusă Karachay-Cherkess.
Acesta a declarat că 19.393 de copii au fost transferați ilegal până în prezent în Rusia din teritoriile ocupate ale Ucrainei, citându-l pe președintele Volodimir Zelenski, care a declarat luna trecută.
UPDATE ORA 08.00
Adjunctul ministrului ucrainean al apărării spune că Rusia opune o „rezistență puternică” eforturilor de contraofensivă ale Kievului, dar oficialii ucraineni susțin că au înregistrat victorii în est și sud.
UPDATE ORA 07.00
Un comandant ucrainean a declarat că soldații săi au reușit luna trecută să intercepteze cu succes șase dintre cele mai puternice arme ale Rusiei, folosind sistemul de apărare aeriană Patriot al Statelor Unite. Acum, SUA și alte țări anunță un nou transport de echipamente de apărare aeriană.
UPDATE ORA 06.00
Un depozit de depozitare a fost incendiat în Kursk – Ministerul Situațiilor de Urgență al Federației Ruse
Cauza incendiului este un probabil atac cu UAV.
UPDATE ORA 05.00
Au apărut imagini din satelit cu consecințele lovirii bazei rușilor din regiunea Herson
Înregistrările arată consecințele atacurilor asupra pensiunii Express și a hotelului Chalet Termal din satul Schastlivtsevo ocupat temporar. În special, sunt vizibile case avariate și urme de incendii.
UPDATE ORA 04.00 Guvernatorul instalat de Rusia în sudul Ucrainei susține că a fost vizat de o tentativă de asasinat
Vladimir Saldo, guvernatorul regiunii Herson ocupată de Rusia, instalat de Moscova, susține că Ucraina a încercat să-l asasineze săptămâna trecută.
Forțele ucrainene au lansat peste 10 rachete de „înaltă precizie” în „presupusa sa locație” din regiunea de sud, a susținut Saldo într-o postare pe canalul său oficial Telegram.
UPDATE ORA 03.00 Guvernatorul instalat de Rusia în sudul Ucrainei susține că a fost vizat de o tentativă de asasinat
Vladimir Saldo, guvernatorul regiunii Herson ocupată de Rusia, instalat de Moscova, susține că Ucraina a încercat să-l asasineze săptămâna trecută.
Forțele ucrainene au lansat peste 10 rachete de „înaltă precizie” în „presupusa sa locație” din regiunea de sud, a susținut Saldo într-o postare pe canalul său oficial Telegram.
UPDATE ORA 02.00 Rusia spune că forțele sale rezistă contraofensivei ucrainene
Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei spune că Rusia „opune o rezistență puternică” la eforturile de contraofensivă ale Kievului – dar oficialii ucraineni pretind succese în locuri precum Bakhmut și Zaporizhzhia.
Un comandant ucrainean a declarat că soldații săi au interceptat cu succes șase dintre cele mai dure arme ale Rusiei folosind sistemul de apărare aeriană Patriot al Statelor Unite luna trecută. Acum, SUA și alte țări anunță o nouă livrare de echipamente de apărare aeriană.
UPDATE ORA 01.00 Zelensky face apel la parlamentul elvețian în timp ce acesta dezbate dacă să reexporte arme în Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel la parlamentarii elvețieni să exporte arme în Ucraina, pentru a face din țara „un teritoriu al păcii din nou”.
Elveția este o țară neutră din 1815, cu cadrul legal care asigură că nu trimite arme direct sau indirect statelor beligerante.
De când a început războiul Rusiei în Ucraina, țara s-a confruntat cu presiuni crescânde din partea vecinilor săi europeni pentru a aproba reexportul de arme în Ucraina.
Sursă: CNN
ȘTIREA INIȚIALĂ
Pachetul de ajutor macrofinanciar destinat Ucrainei este prevăzut pentru perioada 2024 – 2027 și presupune acordarea de până la 18 miliarde de euro pe an, Politico.
Ajutorul are ca scop lansarea reconstrucţiei Ucrainei și ar urma să fie fomat dintr-o combinație de granturi şi împrumuturi.
Finanţarea europeană va veni împreună cu condiţionalităţi privind combaterea corupţiei şi realizarea de reforme structurale pentru ca Ucraina să se alinieze standardelor UE, în perspectiva unei viitoare aderări la blocul comunitar.
Propunerea nu este însă definitivă şi mai poate suferi modificări.
Partenerii noștri