• Atacul de joi al Rusiei asupra orașului Liov din vestul Ucrainei a încălcat Convenția privin Patrimoniul Mondial prin lovirea unei clădiri istorice dintr-o zonă protejată.
  • Atacul a lovit o clădire istorică situată în zona tampon a „Ansamblul Centrului Istoric” din Liov, care este un sit al Patrimoniului Mondial.
  • Atacul a fost primul care a avut loc într-o zonă protejată de Convenție de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

UPDATE ORA 24.00

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri pentru CNN, că a fost o „decizie dificilă” să furnizeze pentru prima dată Ucrainei muniții cu dispersie, dar că, în cele din urmă, a fost convins să trimită aceste arme controversate deoarece Kievul are nevoie de muniție în contraofensiva sa împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 23.00

Președintele Joe Biden a anunțat un pachet masiv de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Acordul include controversatele muniții cu dispersie, care au fost intens dezbătute de când au apărut informații potrivit cărora SUA ar fi avut în vedere trimiterea lor.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

UPDATE ORA 22.00 Pentagonul spune că cel mai rău lucru pentru civilii ucraineni este ca Rusia să câștige războiul

Întrebat în legătură cu riscurile pe care le prezintă munițiile cu dispersie, Colin H. Kahl, subsecretar de stat pentru politica de apărare, a declarat că „cel mai rău lucru” pentru civili ar fi ca „Rusia să câștige războiul”.

El a spus că Rusia a folosit fără discriminare munițiile cu dispersie, existând un risc mult mai mare de daune colaterale.

Dl Kahl a declarat că ucrainenii vor raporta SUA cu privire la utilizarea acestor arme.

El a adăugat că SUA au la dispoziție „sute de mii” de astfel de muniții.

UPDATE ORA 21.00 Sullivan spune că a existat o decizie unanimă de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei

Consilierul pentru securitate națională nu a intrat în detalii despre acest plan, dar a confirmat că președintele Biden și consilierii săi au luat o „decizie unanimă” de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina.

El a adăugat că Kievul a dat asigurări cu privire la modul în care va folosi munițiile și că Rusia le-a folosit pe scară largă de la începutul războiului

UPDATE ORA 20.00 Primarul din Lviv critică reacția UNESCO la atacul rusesc care a ucis 10 persoane

Primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, a declarat că reacția Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură la atacul mortal de joi al Rusiei asupra orașului din vestul Ucrainei nu a mers suficient de departe.

„Ieri, UNESCO a condamnat atacurile cu rachete asupra centrului istoric din Lviv”, a scris Sadovyi într-o postare pe Telegram vineri. „Ei nici măcar nu au îndrăznit să numească țara teroristă care desfășoară aceste atacuri”, adăugând că „Rusia rămâne membru al comitetului executiv al organizației”.

UPDATE ORA 19.00 Lipsa de unitate în privința aderării Suediei și Ucrainei la NATO amenință alianța, spune Zelensky

Lipsa de unitate între membrii NATO în ceea ce privește aderarea Suediei și a Ucrainei amenință puterea alianței conduse de SUA, afirmă președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

„Așteptăm unitate din partea Alianței NATO. Forța NATO stă în unitate”, a declarat Zelensky în timpul unei conferințe de presă la Bratislava, Slovacia.
„Este foarte important ca statele NATO să știe că sunt protejate. Iar prin unitate, ele se simt protejate. Și cred că există încă o întrebare despre Suedia, o întrebare dacă să invite sau nu Ucraina, cred că îi lipsește unitatea”, a adăugat el…. „Și cred că amenință puterea alianței NATO”.

UPDATE ORA 18.00 Rusia nu trebuie să pună în pericol centrala nucleară

Secretarul britanic de externe James Cleverly a spus că Rusia nu trebuie să pună în pericol și mai mult siguranța centralei nucleare Zaporizhzhia.

„AIEA trebuie să aibă acces deplin pentru a inspecta centrala și pentru a asigura securitatea și securitatea nucleară”, a spus el pe Twitter.

UPDATE ORA 17.00

Reprezentanții Partidului Democrat în Congresul SUA au introdus un amendament la legea apărării, care interzice transferul de muniții cu dispersie în țări străine. Acest lucru a fost relatat de ziarul Politico.

Reprezentanții Ilhan Omar (Minnesota) și Sarah Jacobs (California) au introdus amendamentul, potrivit raportului. „Dacă SUA vor fi un lider în domeniul drepturilor omului, nu trebuie să participăm la încălcarea drepturilor omului”, a spus Omar.

UPDATE ORA 16.00

Înrolarea voluntară a populației civile pentru exercițiile naționale de rezistență a început la Kiev. Acest lucru a fost raportat de site-ul oficial al Consiliului orașului Kiev.

„ La Kiev, au început să înregistreze pe toată lumea pentru exerciții gratuite de o zi în pregătirea rezistenței naționale. Cursurile vor avea loc în grupuri formate de antrenament în mai multe domenii” , se spune în mesaj.

În programul de formare:

  • elementele de bază ale siguranței minelor explozive, reguli de manipulare a obiectelor explozive;
  • antrenament de tragere si reguli de manipulare a armelor de foc;
  • protectia impotriva armelor de distrugere in masa, actiunilor in conditii de radiatii si contaminare chimica.

UPDATE ORA 15.00 Volodimir Zelenski a ajuns în Slovacia

Voodimir Zelenski a sosit în Slovacia pentru discuții cu președintele Zuzana Chaputova. Turul președintelui ucrainean în Europa de Est a început cu Bulgaria, unde a ajuns cu o zi înainte, vineri a purtat discuții în Cehia, iar după o vizită la Bratislava va pleca în Turcia.

Scopul călătoriilor sale este de a consolida cooperarea militară și de a căuta sprijin de la autoritățile acestor țări în chestiunile de aderare a Ucrainei la UE.

Vizita la Sofia a fost până acum cea mai dificilă din cauza poziției pro-ruse a autorităților bulgare.

UPDATE ORA 14.00 Germania și ONU s-au opus furnizării de bombe cu dispersie Ucrainei

Cu o zi înainte, o serie de mass-media americane au raportat că autoritățile americane intenționează să aprobe furnizarea de aceste muniții către Kiev. Pentagonul nu a confirmat oficial această informație, dar a reamintit că Rusia folosește deja astfel de arme în Ucraina. În 2008, a fost adoptată o convenție de interzicere a munițiilor cu dispersie, care a fost semnată de peste 100 de state. Printre acestea nu există SUA, Rusia, China, Ucraina și o serie de alte țări.

Astăzi, la Viena, ministrul german de externe Annalena Berbock a reamintit că Berlinul este parte la acord și, prin urmare, se opune furnizării acestor bombe Ucrainei. O declarație similară a fost făcută de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva. „Aceste muniții ucid și mutilează oameni mult după încheierea conflictului”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al ONU. „Prin urmare, utilizarea sa trebuie oprită imediat.”

UPDATE ORA 13.00

Zelenski a mulțumit Republicii Cehe pentru un nou pachet de apărare puternic și foarte oportun pentru Ucraina. „Tocmai de asta este nevoie de fiecare. Astfel de manifestare de solidaritate face ca sfarsitul acestui razboi teribil, declansat de Federatia Rusa, sa fie mai aproape”, a spus Vladimir Zelenski.

Dronele sunt „ochii” militarilor din prima linie. Două drone echipate cu camere termice au fost predate astăzi luptătorilor. Îi vor ajuta pe apărătorii noștri să îndeplinească diverse sarcini zi și noapte. BpLA a achiziționat o afacere responsabilă social din regiune.

UPDATE ORA 12.00 Trupele ucrainene avansează cu aproximativ un kilometru lângă Bakhmut

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene spune că trupele au avansat cu aproximativ un kilometru în ultimele 24 de ore lângă Bakhmut.

„Forțele de apărare continuă să dețină inițiativa acolo, punând presiune asupra inamicului, conducând operațiuni de asalt, înaintând de-a lungul flancurilor nordice și sudice”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Serhiy Cherevatyi pentru televiziunea ucraineană.

„În special, în ultima zi, au avansat cu aproximativ un kilometru.” Un purtător de cuvânt al personalului general al forțelor armate ucrainene a adăugat că forțele ucrainene au avut „succes parțial” în apropierea satului Klishchiivka, chiar la sud-vest de Bakhmut.

Analiștii militari au spus că asigurarea lui Klișchiivka ar ajuta Ucraina să recupereze Bakhmut, care a fost capturat de forțele ruse în mai.

Sursă: Al Jazzera

UPDATE ORA 11.00

Imaginile din satelit arată forme albe neidentificate deasupra Reactorului 4 de la centrala nucleară Zaporojie, scrie Sky News. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că explozibilii ar fi fost plasați în interiorul fabricii.

Sursă: Sky News

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskii urmează să discute astăzi cu liderul turc Recep Erdogan, în timp ce Kievul face eforturi pentru aderarea la NATO.

UPDATE ORA 10.00

Suspilne, televiziunea de stat ucraineană, informează că, în cursul nopții, Rusia a lovit malul stâng al râului Nipru, în apropiere de podul rutier de la Antonivka. Cinci civili din Herson au rămas răniți. Au fost, potrivit acesteia, 29 de lovituri în total.

UPDATE ORA 09.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni vineri la Istanbul cu omologul său turc, potrivit agenției de presă turce de stat Anadolu.

Zelenski și președintele turc Recep Tayyip Erdogan vor discuta o serie de probleme, inclusiv în legătura cu războiul, dar vor aborda si discuții despre acordul cerealelor din Marea Neagră, a precizat Anadolu.

UPDATE ORA 08.00

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi despre Kiev că doreşte „onestitate” în legăturile sale cu NATO, cu câteva zile înaintea unui summit al Alianţei Nord-Atlantice în Lituania, scrie AFP.

„Avem nevoie de onestitate în relaþiile noastre”, a declarat Volodimir Zelenskila Praga, alãturi de preşedintele ceh, Petr Pavel.

„Este timpul să demonstrăm curajul şi puterea acestei alianţe. Avem nevoie de această motivaţie”, a adăugat el.

UPDATE ORA 02.00

Locul unde se află patronul Wagner, Evgheni Prigojin, rămâne neclar – acesta nu se află în Belarus, așa cum se credea anterior, ci la Sankt Petersburg, potrivit liderului belarus Alexander Lukașenko.

Iar în vestul Ucrainei, șase persoane au murit acum în urma unui atac rusesc la începutul zilei de joi, potrivit oficialilor.

„Prigojin este la Sankt Petersburg. Sau poate că în această dimineață va călători la Moscova sau în altă parte. Dar el nu se află acum pe teritoriul Belarusului”, a spus Lukașenko.

UPDATE ORA 01.00 „Ofensiva ucraineană nu avansează rapid, dar ne mișcăm înainte”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Zelenski, vorbind la o conferință de presă la Praga împreună cu președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, a declarat că lucrurile merg în direcția corectă.

„Înaintăm, avem inițiativa acum. Ofensiva nu este rapidă, acesta este un fapt, dar, cu toate acestea, avansăm și nu dăm înapoi, și de aceea consider că este un lucru pozitiv”, a declarat el.

Atacul de joi al Rusiei asupra orașului Liov din vestul Ucrainei a încălcat Convenția privin Patrimoniul Mondial prin lovirea unei clădiri istorice dintr-o zonă protejată, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), scrie CNN.

Atacul a lovit o clădire istorică situată în zona tampon a „Ansamblul Centrului Istoric” din Liov, care este un sit al Patrimoniului Mondial, a precizat UNESCO. Zonele tampon sunt zone care adaugă un strat suplimentar de protecție siturilor din Patrimoniul Mondial.

Atacul a fost primul care a avut loc într-o zonă protejată de Convenție de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a subliniat UNESCO.

„UNESCO reamintește statelor membre obligațiilor pe care le are în temeiul acestor instrumente normative ratificate pe scară largă” , a precizat instituția, adăugând că statele membre nu ar trebui să ia „nicio măsură deliberată care ar putea dăuna patrimoniului cultural și natural situat pe teritoriul altor state membre”.

În martie 2022, directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a trimis o scrisoare ministrului rus de externe Serghei Lavrov „pentru a-i aminti aceste obligații și pentru a specifica coordonatele siturilor Patrimoniului Mondial din Ucraina” , a amintit agenția ONU.