• Forțele ucrainene au obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic” în Bahmut.
  • Institutul pentru Studiul Războiului spune că Ucraina a făcut progrese împotriva forțelor lui Vladimir Putin în cel puțin alte trei sectoare ale frontului”.
  • Polonia a început să deplaseze peste 1.000 de soldați în estul țării.

UPDATE ORA 23.00 Biden spune că Suedia ar trebui să adere la NATO „cât mai curând posibil”

Într-un apel telefonic cu președintele turc astăzi, Joe Biden a discutat despre oferta Suediei de a deveni membru al alianței militare occidentale.

Turcia a fost o piatră de poticnire pentru candidatura Suediei la NATO, care are nevoie de aprobarea tuturor membrilor alianței.

Președintele SUA i-a spus omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că speră să primească Suedia în NATO „cât mai curând posibil”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?

Turcia a blocat până acum aderarea Stockholmului, declarând că nu a făcut suficient pentru a reprima oamenii din Suedia cu legături cu militanții kurzi și alte grupuri pe care Turcia le-a considerat terorişti.

UPDATE ORA 22.00 Ucraina face progrese în regiunea Zaporojie

Forțele ucrainene au avansat în două direcții în regiunea de sud-est Zaporojie potrivit Statului Major.

În actualizarea de seară, a spus că trupele Ucrainei își continuă contraofensiva și au făcut progrese către Melitopol și Berdiansk.

În prezent, mari părți ale regiunii sunt deținute de Rusia, orașul Melitopol fiind printre primele zone care au căzut în mâinile Moscovei când a început invazia.

Ucraina pare să fi făcut unele progrese de când a început contraofensiva, dar se crede că merge mai lent decât se aștepta.

UPDATE ORA 21.00

Primarul din Melitopol în exil a raportat că locuitorii au auzit astăzi o „explozie puternică” în nordul orașului.

Ivan Fedorov, care a fost înlăturat când orașul ucrainean a intrat sub ocupație, a scris pe Telegram: „Ocupatorii regiunii Melitopol încheie săptămâna cu explozie”. El a spus că părea că „s-a întâmplat ceva” la o bază rusă din satul Zarichne din apropiere.

Orașul din sud-estul Ucrainei, în regiunea Zaporizhzhia, se află sub control rusesc din martie anul trecut.

UPDATE ORA 20.00 Ucraina „nu este pregătită pentru aderarea la NATO”, spune Biden

Ucraina nu este încă pregătită” să devină membră a NATO, a declarat președintele american Joe Biden.

El a spus că NATO trebuie să „deschidă o cale rațională” pe care Ucraina ar putea să o urmeze pentru a adera, dar a adăugat: „NATO este un proces care necesită timp pentru a îndeplini toate calificările – de la democratizare la o serioe de alte probleme.”

El a mai spus că ar fi dificil să obținem sprijin unanim pentru ascensiunea Ucrainei printre membrii existenți ai blocului în timp ce războiul este în desfășurare și că solicitările pentru un vot asupra acestei chestiuni în viitorul apropiat sunt „premature”.

UPDATE ORA 19.15 Ucraina va primi nave împotriva minelor din Olanda

„Două nave de contramăsuri sunt staționate în Marea Britanie sub steaguri ucrainene și cu echipaje ucrainene. Și în curând le vom primi și de la guvernul Olandei”, a spus ministrul.

Medicii au internat două victime ale unui incendiu la o benzinărie din districtul Desnyan. A treia victimă este examinată și, de asemenea, internată la spital.

Serviciile de pompieri și salvare continuă să lucreze la fața locului.

UPDATE ORA 19.00 Parașutiștii își îmbunătățesc abilitățile practice în timp ce execută misiuni complexe de antrenament și de luptă, zi și noapte

Pregătirea incredibilă, coeziunea și pregătirea pentru acțiune a parașutiștilor noștri sunt pur și simplu impresionante! Sunt curajoși, determinați și motivați și au o experiență de luptă considerabilă. Iar motto-ul trupelor de asalt aerian, „Întotdeauna primul!”, este pe deplin în concordanță cu misiunea.

UPDATE ORA 18.00

Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a declarat că summitul BRICS de luna viitoare, la care a fost invitat Vladimir Putin, va avea loc în ciuda unui mandat de arestare asupra liderului rus.

„Summitul BRICS merge înainte și ne finalizăm discuțiile cu privire la format”, a spus Ramaphosa jurnaliştilor în marja unei conferinţe a ANC, adăugând că ar fi o întâlnire „fizică”.

El nu a spus dacă Putin – care este căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) din cauza acuzațiilor că Rusia a deportat ilegal copii ucraineni – va participa sau nu, a raportat Agence France-Presse.

În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar fi de așteptat să-l aresteze pe Putin dacă va pune piciorul în țară.

UPDATE ORA 17.00

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cel al Poloniei, Andrzej Duda, au comemorat masacrarea a zeci de mii de polonezi de către naţionalişti ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 16.00. Cambodgia îndeamnă Ucraina să nu folosească bombe cu dispersie

Prim-ministrul Cambodgiei, Hun Sen, a îndemnat Ucraina să nu folosească bombe cu dispersie, adăugând că „adevăratele victime vor fi ucrainenii”.

Hun Sen a scris pe Twitter:

„Ar fi cel mai mare pericol pentru ucraineni timp de mulți ani sau până la o sută de ani dacă bombele cu dispersie vor fi folosite în zonele ocupate de Rusia pe teritoriul Ucrainei”.

El a citat „experiența dureroasă” a Cambodgiei cu privire la munițiile cu dispersie lansate de SUA la începutul anilor 1970, o moștenire străină care a lăsat zeci de mii de oameni mutilați sau uciși, relatează Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 15.00. Traficul pe podul din Crimeea a fost blocat după o încercare a Forțelor Armate ale Ucrainei de a-l ataca

Traficul pe podul din Crimeea a fost oprit temporar în ambele sensuri din cauza unei tentative de atac a forțelor armate ucrainene. Acest lucru a fost anunțat de președintele mișcării. „Suntem împreună cu Rusia”, a spus Vladimir Rogov, pe canalul său Telegram.

Rogov a sugerat că oprirea s-a datorat unei încercări a forțelor armate ucrainene de a ataca podul. Anterior, șeful Crimeei, Serghei Aksyonov, a declarat că o rachetă de croazieră a fost doborâtă în regiunea Kerci de către forțele de apărare aeriană. El nu a oferit alte detalii despre incident. „Îi cer tuturor să rămână calmi și să aibă încredere numai în surse de informații de încredere”, a spus el.

La intrarea în pod de pe teritoriul Krasnodar s-a format o coadă de peste 500 de mașini. Șoferii sunt nevoiți să aștepte mai mult de două ore pentru control, ceea ce duce la întârzieri semnificative și la crearea unui blocaj de trafic „stagnant”. Acest lucru este raportat de canalul Telegram „Main Bridge”.

UPDATE ORA 14.00

Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o rachetă în apropierea orașului Kerci, a scris duminică guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksyonov, pe Telegram.

Incidentul nu a provocat pagube sau victime, a adăugat el, fără a preciza de unde a fost lansată racheta, relatează Reuters.

UPDATE ORA 13.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și omologul său polonez, Andrzej Duda, au participat duminică la o slubjă bisericească în orașul Luțk, din vestul Ucrainei.

UPDATE ORA 12.00. Președintele Zelenski a lăudat „puterea, gloria și curajul” ucrainenilor

Într-o postare pe rețelele sociale, liderul ucrainean a declarat:

„Sunt mândru de toți, recunoscător fiecăruia dintre ei, ne amintim de eroii noștri. Nu îi putem numi pe toți. Vom putea povesti despre unii eroi doar după victoria noastră – curajul lor este atât de special”.

UPDATE ORA 11.00

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat duminică că liderii NATO ar trebui să discute despre centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie la summitul de săptămâna viitoare de la Vilnius, în Lituania.

Zakharova acuză Ucraina de „provocarea sistematică de daune” la centrală. Aceasta a declarat că „atenția cheie a summitului NATO ar trebui să fie dedicată acestui subiect”.

UPDATE ORA 10.00. Ucraina face presiuni pentru a recupera Bahmut

Bătălia s-a mutat pe flancurile orașului distrus. „Încercăm să fixăm cât mai mulți moscoviți posibil în jurul Bahmut”, a declarat Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina.

În nord, ucrainenii au înaintat spre Iahidne și Berkhivka. Spre sud, au înaintat spre Klishchiivka și Kurdiumivka, într-un peisaj presărat cu mine de cărbune abandonate și grămezi uriașe de zgură acoperite de copaci.

Capturarea Bahmut în luna mai, după cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război, a fost singurul câștig teritorial semnificativ al Moscovei până acum în 2023. Mercenarii wagnerieni, care au condus asediul orașului timp de luni de zile, au revendicat victoria în mai și s-au retras rapid, predând responsabilitatea de a-l ține unităților regulate rusești.

UPDATE ORA 09.00. Ucraina spune că nu va folosi bombe cu dispersie în Rusia

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a vorbit despre decizia SUA de a trimite bombe cu dispersie la Kiev. Acesta a afirmat că muniția îi va ajuta la eliberarea teritoriului ucrainean și a garantat că nu va fi folosită în Rusia.

„Poziția noastră este simplă, trebuie să ne eliberăm teritoriile ocupate temporar și să salvăm viețile poporului nostru”, a scris Reznikov pe Twitter. „Ucraina va folosi aceste muniții doar pentru reocuparea teritoriilor noastre recunoscute la nivel internațional. Aceste muniții nu vor fi folosite pe teritoriul recunoscut oficial al Rusiei”.

Munițiile cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări. Acestea eliberează de obicei un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discriminare pe o zonă extinsă. Cele care nu reușesc să explodeze reprezintă un pericol timp de zeci de ani.

UPDATE ORA 08.00

Polonia a trimis sâmbătă peste 1.000 de soldați și aproape 200 de unități de echipament în estul țării, pe fondul prezenței luptătorilor Wagner în Belarus, care ar putea duce la creșterea tensiunii de la granița sa, relatează The Guardian.

UPDATE ORA 05.00

SUA trimit în Ucraina proiectile de artilerie M864 de 155 mm, fiecare are 72 de grenade și o rază de acțiune de aproximativ 29 kilometri. Dacă sunt lansate la 7-10 kilometri de linia frontului actual.

UPDATE ORA 03.00

Joe Biden pleacă duminică în Europa, unde va participa la summitul NATO de la Vilnius, în Lituania. El va participa la întâlniri cu liderii, care vor dezbate războiul din Ucraina și vor revizui planurile pentru a face față agresiunii rusești. Biden se va îndrepta apoi joi spre Helsinki, unde va sărbători extinderea NATO cu Finlanda ca nou membru.

UPDATE ORA 01.00 Regiunea de frontieră rusă „este supusă unor bombardamente intense”

Regiunea de frontieră Belgorod s-a confruntat cu bombardamente intense din partea Ucrainei în ultima zi, a afirmat guvernatorul local.

Două persoane au fost rănite în urma atacurilor, a declarat Viaceslav Gladkov.

Dl Gladkov a afirmat că 100 de proiectile de artilerie au fost trase asupra Belgorodului, vizând districtele Belgorodsky, Borisovsky, Valuysky, Krasnoyaruzhsky și Shebekinsky.

Ucraina nu a făcut niciun comentariu cu privire la bombardamentele raportate.

Știre inițială

Forțele ucrainene au obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic „împotriva trupelor rusești în zona Bahmut, a declarat un think tank american. Institutul pentru Studiul Războiului a mai spus că Ucraina a făcut progrese împotriva forțelor lui Vladimir Putin în „cel puțin alte trei sectoare ale frontului”, inclusiv la nord și la sud de Bahmut.

Bahmut a fost epicentrul violențelor din ultimele luni, în timp ce forțele ucrainene și rusești au luptat din tranșee, cu artilerie și rachete necruțătoare, pe un câmp de luptă puternic minat, descris ca fiind un tocător de carne” de către comandanții din ambele tabere.

Premierul a subliniat sâmbătă că Marea Britanie este unul dintre cei 123 de semnatari ai unei convenții care interzice utilizarea lor, după ce președintele american a luat decizia dificilă”. Aceasta vine în contextul în care Rishi Sunak a precizat că Marea Britanie descurajează” utilizarea munițiilor cu dispersie după ce Joe Biden a fost de acord să trimită bombele în Ucraina pentru a ajuta în lupta împotriva Rusiei.

Sunak, care se va întâlni luni cu Biden la Londra, înaintea unui summit NATO, a declarat că Marea Britanie sprijină în schimb Kievul prin furnizarea de tancuri și arme cu rază lungă de acțiune.

Polonia mută trupe la granița de est pe fondul temerilor stârnite de grupul Wagner

Polonia a început sâmbătă să deplaseze peste 1.000 de soldați în estul țării, a declarat ministrul apărării, în contextul în care în această țară membră NATO există o îngrijorare tot mai mare că prezența luptătorilor Grupului Wagner în Belarus ar putea duce la creșterea tensiunii la granița sa.

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a oferi luptătorilor mercenari din grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin posibilitatea de a se muta în Belarus a stârnit temeri în rândul membrilor estici ai NATO că prezența lor va provoca o mai mare instabilitate în regiune.

Citește și