- Summitul a arătat „incapacitatea NATO de a se adapta la noua situație geopolitică din lume”, a spus ministerul.
- Cel mai recent summit NATO a arătat că alianța occidentală revine la „scheme de război rece”, a declarat miercuri Ministerul rus de Externe.
- Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de „pofta de putere” și a lăudat unitatea și sprijinul NATO pentru Ucraina.
UPDATE ORA 23.00 Un oficial ucrainean afirmă că până la 200 de soldați ruși au fost uciși în atacuri recente în sudul țării
Nu mai puțin de 200 de soldați ruși și comandantul orașului ocupat Tokmak au fost uciși într-un atac recent asupra unei baze rusești, a declarat un oficial ucrainean.
„Forțele noastre de apărare au acționat cu succes asupra pozițiilor ocupanților din Tokmak”, a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, ocupat în sudul Ucrainei.
UPDATE ORA 22.00 Bătaie generală în Parlamentul din Kosovo. A intervenit poliția
Parlamentarii s-au bătut în Parlamentul din Kosovo după ce un deputat a aruncat cu apă în premier, după o dezbatere publică aprinsă de trei zile pe tema unei înregistrări audio între un membru al partidului aflat la guvernare și un oficial din nordul majoritar sârb.
Opoziția din Kosovo a acuzat de mult timp modul în care premierul naționalist Albin Kurti a gestionat tensiunile din nord, care au tensionat relațiile cu aliații occidentali de lungă durată, Statele Unite și Uniunea Europeană.
Fists flying in the Kosovo Assembly today pic.twitter.com/UwPSUNLuFI— Citizen Free Press (@CitizenFreePres) July 13, 2023
UPDATE ORA 21.00 Biden crede că Putin va decide la un moment dat că nu mai este în interesul Rusiei să continue războiul
Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat joi, în Finlanda, că, la un moment dat, omologul său rus, Vladimir Putin, va decide că nu mai este în interesul Rusiei să continue războiul din Ucraina şi crede că Moscova va accepta negocieri ca efect al contraofensivei ucrainene.
„Nu există nicio posibilitate ca (Vladimir Putin – n.red.) să câştige războiul din Ucraina. A pierdut deja acest război”, a afirmat Biden, potrivit postului de televiziune CNN, în conferinţa de presă organizată la Helsinki alături de preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.
Biden a exprimat speranţa că forţele militare ucrainene vor înregistra progrese în contraofensiva lansată acum câteva săptămâni, pentru a forţa Moscova să accepte o soluţie negociată. „Eu sper, este așteptarea mea, că Ucraina va face progrese importante în ofensivă, iar acest lucru va genera la un moment dat o soluţie negociată”, a precizat Biden.
Preşedintele SUA nu crede că războiul izbucnit prin invazia militară rusă va continua mulţi ani, apreciind că Rusia nu poate menţine resurse pentru conflict mult timp. La un moment dat, Vladimir Putin „va decide că războiul nu este în interesul Rusiei, economic, politic și din alte puncte de vedere”, spune Biden.
UPDATE ORA 20.00 Un oficial ucrainean afirmă că până la 200 de soldați ruși au fost uciși în atacuri recente în sudul țării
Nu mai puțin de 200 de soldați ruși și comandantul orașului ocupat Tokmak au fost uciși într-un atac recent asupra unei baze rusești, a declarat un oficial ucrainean.
„Forțele noastre de apărare au acționat cu succes asupra pozițiilor ocupanților din Tokmak”, a scris pe Telegram Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, ocupat în sudul Ucrainei.
UPDATE ORA 19.00 Biden spune că nu vede „nicio perspectivă reală” ca Putin să folosească arme nucleare
Președintele american Joe Biden a minimalizat îngrijorarea că președintele rus Vladimir Putin ar putea desfășura arme nucleare, în timp ce încearcă să își reafirme controlul după revolta eșuată a grupului militar privat Wagner de luna trecută.
„Nu cred că există vreo perspectivă reală – nu se știe niciodată – ca Putin să folosească arme nucleare. Nu numai Occidentul, dar și China și restul lumii au spus: „Nu mergeți acolo. Nu mergeți acolo”, a declarat Biden pentru CNN, joi, la o conferință de presă la Helsinki, în Finlanda.
UPDATE ORA 18.00 Rusia și Belarus nu vor primi invitații oficiale la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Rusia și Belarus nu vor primi o invitație oficială la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, când peste 200 de echipe naționale își vor primi invitațiile tradiționale la sfârșitul acestei luni, a declarat Comitetul Olimpic Internațional (CIO).
Este o tradiție CIO cu exact un an înainte de deschiderea Jocurilor de vară sau de iarnă pentru a invita toate echipele naționale din întreaga lume la eveniment.
În ciuda mișcării protocolare, unii sportivi ruși și belarusi ar putea concura în continuare la Paris – în ciuda războiului dintre țările lor împotriva Ucrainei – fără ca echipele lor naționale să fie invitate.
UPDATE ORA 17.00 Putin a sosit cu trei ore întârziere pentru un discurs la Moscova
Președintele rus trebuia să vorbească la un forum tehnic în urmă cu trei ore, dar tocmai a apărut pe scenă.
Este prima dată când președintele vorbește public de la conferința NATO de la Vilnius.
Potrivit presei de stat ruse TASS, se așteaptă că Putin va ține „un discurs destul de lung” la evenimentul de la Moscova.
UPDATE ORA 16.00
Elina Svitolina, jucătoarea de tenis ucraineană care ar putea deveni prima wild card care va ajunge în finala competiției de simplu feminin de la Wimbledon, joacă acum.
Wild cardurile sunt jucători a căror clasare mondială nu este suficient de mare pentru a se califica automat pentru competiție, dar sunt acceptate de comitetul de la Wimbeldon.
Svitolina a reușit, marți, una dintre performanțele carierei, învingând-o pe prima cap de serie, Iga Świątek, cu 7-5, 6-7 (5), 6-2, pentru a reveni în semifinalele de la Wimbledon, la care a ajuns ultima oară în 2019 când a pierdut în fața Simonei Halep.
UPDATE ORA 15.00 Ucrainenii testează drone la sol în regiunea Kiev
Acum, în regiunea Kiev, foști militari ucraineni au fost fotografiați testând drone la sol.
Sursă: Sky News
Yevhen Hnatok, un fost militar și inventator ucrainean, și colegul său Maksym Dupak au fost văzuți punând un model de mină antitanc pe un vehicul terestre fără pilot în timpul testelor pe teren.
Anterior, am raportat că regiunea a fost lovită de loviturile cu drone rusești în a treia noapte consecutivă de atacuri.
UPDATE ORA 14.00 Boris Johnson avertizează SUA împotriva „oboselii” de război din Ucraina
Boris Johnson a declarat că Kievul „trebuie să câștige războiul”. Fostul premier al Marii Britanii a spus că nu ar putea exista „nicio scuză posibilă” pentru a amâna aderarea Ucrainei la NATO, într-un interviu pentru CNN.
„Nu poate exista nicio scuză posibilă sau motiv pentru a continua să năruiască și să întârzie”, a spus domnul Johnson.
„Ultima obiecție rămasă a fost că va fi provocator pentru Vladimir Putin. Ei bine, am văzut ce se întâmplă când nu ai Ucraina în NATO, provoci cel mai rău război din Europa din ultimii 80 de ani”.
UPDATE ORA 13.00 FSB reține un bărbat trans pentru că ar fi donat bani pentru a sprijini armata ucraineană
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) declară că a reținut un bărbat transgender și un activist LGBT sub suspiciunea de trădare pentru că ar fi donat bani pentru a sprijini armata ucraineană.
Într-o declarație, FSB nu a numit bărbatul despre care a spus că este voluntar pentru organizația pentru drepturile OVD-Info și a condus o „resursă de informații anti-rusă” nespecificată.
Un purtător de cuvânt al OVD-Info a declarat că organizația are mii de voluntari și nu știe încă cine este persoana arestată.
FSB a atras atenția asupra identității de gen a suspectului, descriindu-l drept „un activist al mișcării LGBT care anterior și-a schimbat genul de la femeie la bărbat”.
UPDATE ORA 12.00 Momentul lui Ben Wallace „nu suntem Amazon” la Ucraina este un adevărat avertisment cu privire la riscul oboselii de război
Ben Wallace a încercat să abordeze un adevăr inconfortabil despre necesitatea Kievului de a ține cont de realitatea politică din anumite națiuni, unde sprijinul pentru oferirea de arme și bani pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei nu este întotdeauna universal.
UPDATE ORA 11.00 Zelenski: „Ne întoarcem acasă cu un rezultat bun”
Volodimir Zelenski spune că „se întoarce acasă cu un rezultat bun” pentru Ucraina, după ce a participat la summitul NATO de două zile din Lituania.
Președintele a spus într-o adresă video: „Ne întoarcem acasă cu un rezultat bun pentru țara noastră și, foarte important, pentru războinicii noștri. O bună întărire cu arme”.
El a adăugat că este „important” ca orice îndoială cu privire la aderarea Ucrainei la NATO în viitor să fie „opris”, după ce membrii alianței au confirmat că țara sa se va adera în cele din urmă.
El a spus că summitul a oferit „claritate fără ambiguitate că Ucraina va fi în NATO”.
Deși președintele ucrainean nu a reușit să obțină imediat aderarea la NATO pentru țara sa, el a putut să-și asigure alte angajamente cu mai multe arme din țări precum Franța și Germania.
UPDATE ORA 10.00 Ministrul rus de externe „nu a auzit” noi propuneri privind acordul cu cereale la Marea Neagră
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că „nu a auzit nicio propunere nouă” cu privire la acordul cu cereale la Marea Neagră, care urmează să expire luni viitoare.
Acordul, intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, a avut ca scop prevenirea unei crize alimentare globale, permițând exportul în siguranță a cerealelor ucrainene blocate de conflict.
Rusia a amenințat în mod repetat că se va retrage din acord dacă nu va ridica obstacolele în calea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte.
UPDATE ORA 09.00. Autoritățile ucrainene au făcut publice mai multe detalii despre atacul de peste noapte al Rusiei
Autoritățile ucrainene au făcut publice mai multe detalii despre atacul de peste noapte al Rusiei, afirmând că forțele de apărare au doborât 20 de drone de atac rusești și două rachete de croazieră în atacul care a făcut un mort și cel puțin patru răniți în capitala Ucrainei.
„Avem o operațiune de apărare aeriană de succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ignat, la televiziunea națională. „Douăzeci de Shaheds au fost distruse – toate cele care zburau au fost doborâte”.
Cele 20 de drone de atac Shahed, de fabricație iraniană, au fost distruse „în principal în regiunea Kievului”, a precizat forțele aeriene ucrainene într-o declarație separată pe Telegram.
UPDATE ORA 08.00. António Guterres a propus un acord care permite exportul în siguranță de cereale din Ucraina în Marea Neagră
Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a propus președintelui rus, Vladimir Putin, să extindă un acord care permite exportul în siguranță de cereale din Ucraina în Marea Neagră în schimbul conectării unei filiale a băncii agricole rusești la sistemul internațional de plăți Swift, au declarat surse pentru Reuters.
Rusia a amenințat că va renunța la acordul privind cerealele, care expiră luni, deoarece nu au fost îndeplinite mai multe cereri de expediere a propriilor cereale și îngrășăminte în străinătate. Ultimele două nave care călătoresc în cadrul acordului din Marea Neagră încarcă în prezent încărcături în portul ucrainean Odesa, înainte de termenul limită.
O cerere cheie a Moscovei este reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhozbank la rețeaua internațională de plăți Swift. Aceasta a fost deconectată de Uniunea Europeană în iunie 2022 din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Un purtător de cuvânt al UE a declarat în luna mai că UE nu ia în considerare reîncadrarea băncilor rusești.
UPDATE ORA 05.00. Generalul rus dispărut, Serghei Surovikin, se „odihnește”, spune un oficial
Un oficial rus de rang înalt l-a descris pe Serghei Surovikin, generalul care a condus anterior forța de invazie în Ucraina și care nu a mai fost văzut în public de la revolta Wagner, ca fiind „în repaus” și „indisponibil”.
Întrebat de postul de presă rusesc Shot dacă a comunicat cu Surovikin, Andrei Kartapolov, un general în retragere care conduce comisia pentru afaceri de apărare din camera inferioară a parlamentului rus, a răspuns: „Nu. Acum se odihnește. Nu este disponibil”.
UPDATE ORA 04.00. O persoană a fost ucisă în atacurile de peste noapte asupra Kievului
Un atac cu dronă rusă asupra Kievului a ucis o persoană și a rănit cel puțin alte patru, au anunțat joi autoritățile, AFP relatând că explozii au fost auzite în întreaga capitală ucraineană, în cea de-a treia noapte de atacuri. „În această seară, a avut loc un atac masiv cu drone iraniene”, a declarat administrația militară de la Kiev pe Telegram.
Dronele explozive Shahed, de fabricație iraniană, „au intrat în capitală din diferite direcții”, a precizat aceasta, adăugând că „aproximativ o duzină” au fost doborâte în spațiul aerian al orașului.
Căderi de moloz au fost raportate în cinci districte, a precizat aceasta, adăugând că o femeie de 19 ani și un bărbat de 23 de ani au fost spitalizați cu răni provocate de schije.
UPDATE ORA 03.00 „Am înlăturat orice îndoială” că Ucraina va adera la NATO, spune Zelenski
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky se declară optimist în ceea ce privește calea Ucrainei de a deveni membră a NATO.
„Este foarte important ca în aceste două zile ale summitului să fi înlăturat orice îndoieli și ambiguități cu privire la faptul că Ucraina va fi sau nu în NATO. Va fi! Pentru prima dată, nu numai că toți aliații sunt de acord cu acest lucru, dar o majoritate semnificativă din cadrul alianței face presiuni viguroase în acest sens”, a declarat el în discursul său nocturn de miercuri, după summitul NATO de la Vilnius, Lituania.
În cadrul summitului, președintele american Joe Biden și liderii G7 au dezvăluit o demonstrație substanțială de sprijin pentru Ucraina, oferind o declarație comună de susținere a Ucrainei, menită să consolideze capacitatea militară a acestei țări devastate de război.
„Acestea sunt garanții concrete de securitate care sunt confirmate de primele 7 democrații din lume. Niciodată nu am mai avut o astfel de bază de securitate”, a declarat Zelenski.
În discursul său, el a mulțumit, de asemenea, țărilor care urmează să înceapă pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.
UPDATE ORA 02.00
Un membru important al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA a recunoscut miercuri progresele înregistrate de Turcia după decizia acesteia de a sprijini candidatura Suediei la NATO și a sugerat că ar putea duce la progrese în ceea ce privește vânzarea de F-16 către Ankara – dar un membru important al Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA a declarat că o înțelegere nu este încă încheiată.
„Anunțul Turciei de a renunța la obiecțiile față de aderarea Suediei la NATO este un pas înainte semnificativ în abordarea preocupărilor pe care eu și mulți membri ai Congresului le avem în legătură cu aprobarea unor pachete de arme semnificative în așteptare pentru Turcia”, a declarat Gregory Meeks, membrul principal al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților
UPDATE ORA 01.00
Liderii NATO au declarat că viitorul Ucrainei se află în interiorul alianței militare, dar nu au reușit să ofere un calendar și au spus că mai trebuie îndeplinite anumite condiții, inclusiv încetarea războiului.
Între timp, Kievul și alte părți ale Ucrainei au fost supuse unor atacuri repetate, capitala, precum și Odesa și Kherson suportând valuri de atacuri cu drone înainte și în timpul summitului NATO. Armata ucraineană afirmă că forțele rusești au lansat peste 350 de lovituri asupra întregii țări în ultima săptămână.
Știre inițială
Cel mai recent summit NATO a arătat că alianța occidentală revine la „scheme de război rece”, a declarat miercuri Ministerul rus de Externe, adăugând că Kremlinul este gata să răspundă amenințărilor folosind „toate mijloacele”, scrie CNN.
Summitul NATO din Lituania s-a încheiat cu Statele Unite și aliații săi oferind Ucrainei noi asigurări de securitate pentru apărarea sa împotriva Moscovei la peste 500 de zile de la invadarea vecinului său de către Rusia.
Ministerul rus a declarat într-o declarație miercuri seara: „Rezultatele Summitului de la Vilnius vor fi analizate cu atenție. Luând în considerare provocările și amenințările la adresa securității și intereselor Rusiei care au fost identificate, vom răspunde în timp util și în mod adecvat, folosind toate mijloacele și metodele pe care le avem la dispoziție.”
Summitul a arătat „incapacitatea NATO de a se adapta la noua situație geopolitică din lume”, a spus ministerul. „Luând cursul escaladării, au emis un nou lot de promisiuni de a furniza regimului de la Kiev arme din ce în ce mai moderne și cu rază lungă de acțiune, pentru a prelungi conflictul cât mai mult posibil – până la epuizare”, a spus ministerul.
„Pe lângă deciziile deja luate, vom continua să consolidăm organizarea militară și sistemul de apărare al țării”. Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de „pofta de putere” și a lăudat unitatea și sprijinul NATO pentru Ucraina.