• Țările G 7 s-au angajat să furnizeze Ucrainei echipament militar modern pentru Forțele Aeriene, Marinei și forțele terestre pe termen lung și vor antrena militarii ucraineni.
  • G7 așteaptă reforme din partea Ucrainei, inclusiv în sistemul judiciar și controlul civil asupra forțelor armate.
  • Zelenski: Este o victorie importantă. Dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect.

Ucraina va fi sprijinită de țările G7 economic și militar. SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada şi Japonia au semnat o declarație comună pentru sprijin economic și de securitate pe termen lung și s-au angajat să sprijine Ucraina în îndeplinirea reformelor necesare pentru a avansa pe calea aderării la NATO. Fiecare din cele 7 țări va semna acorduri bilaterale cu Ucraina, pentru a-i oferi sprijin specific.

Cum va sprijini G7 Ucraina

Țările G7 îi vor furniza Ucrainei mijloacele de care are nevoie acum și pe viitor pentru a răspunde agresiunii Rusiei: echipament militar modern pentru forțele terestre, aeriene și maritime, vor face schimb de informații și vor antrena militarii ucraineni.

Stabilitatea economică și reziliența Ucrainei vor fi întărite, inclusiv prin eforturi de reconstrucție, țara va fi susținută pentru a-și asigura securitatea energetică și prosperitatea economică.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Ucraina va primi sprijin tehnic și financiar pentru nevoile imediate generate de războiul cu Rusia, iar în eventualitatea unui viitor atac al Rusiei, G7 va furniza Ucrainei asistență de urgență, inclusiv echipament militar modern, asistență economică și sancțiuni pentru Rusia.

De asemenea, declarația recunoaște necesitatea instituirii unui mecanism internațional pentru reconstrucție și daune, pierderi sau răniri cauzate de agresiunea rusească.

În schimbul ajutorului, Ucraina se va angaja să facă reforme în domeniul democrației, a statului de drept, a drepturilor omului și libertății presei, va pune economia pe un traseu sustenabil și va întări controlul democratic civil al armatei.

În conferința de presă alături de liderii G7, Volodimir Zelenski a spus că merge acasă cu o victorie importantă: Delegația ucraineană duce acasă o victorie importantă pentru securitatea țării, a poporului nostru, a copiilor noștri.

Cu puțin timp în urmă spusese, într-o conferință alături de Jens Stoltenberg că „Rezultatele summitului NATO sunt bune, dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect. Ucraina înţelege că nu poate fi membră NATO în cursul unui război”.

Joe Biden spune că, iată, garanțiile de securitate pentru Ucraina vin fără să fie așteptată aderarea de facto la NATO.

,,Începe un proces prin care fiecare dintre națiunile noastre care doreșete să participe va negocia angajamente de securitate pe termen lung cu și pentru Ucraina. Vom ajuta Ucraina să construiască o apărare puternică terestră, aeriană și maritimă. Va fi o forță de stabilitate în regiune și va descuraja orice amenințare.”, a spus președintele american în conferința de presă a liderilor G7.

Citește și

Cum poți să eviți cozile din aeroporturi? Sfaturile unui operator de bagaje

Căsătoriile tinerilor din Generația Z durează mai mult. Explicațiile experților

Un uriaș zăcământ de fosfor, descoperit în Norvegia. Cantitatea ar fi suficientă pentru a alimenta toate mașinile electrice de pe planetă, în următorii 50 de ani