• Zelenski: ,,Am amânat contraofensiva pentru că nu aveam suficiente arme și trupe instruite corespunzător”.
  • Bulgaria va furniza Ucrainei 100 transportoare blindate.
  • Zelenski amenință că va distruge podul Crimeii.

Update ora 23:00

Președintele Zelenski a spus că a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre susținerea inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, precum și despre acordurile la care s-a ajuns în timpul summitului de la Vilnius și despre „acțiuni ulterioare privind integrarea Ucrainei în NATO”.

Update ora 22:00

Moscova spune că Occidentul este „responsabil” pentru moartea unui jurnalist rus în Ucraina.

Moartea unui jurnalist rus în Ucraina a fost „o crimă odioasă, premeditată” comisă de puterile occidentale și de la Kiev, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei, jurând un „răspuns” împotriva celor vinovați.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

Armata rusă a anunțat că Rostislav Zhuravlev, un corespondent de război care lucra pentru agenția de știri de stat RIA Novosti, a fost ucis sâmbătă într-un atac ucrainean în regiunea Zaporijie de sud.

Update ora 21:00

Forțele ruse împing „aproape întreaga linie a frontului” în regiunea Lugansk din estul Ucrainei.

În timp ce forțele ruse desfășoară o operațiune în esență defensivă în sudul Ucrainei, ele au adoptat o poziție mai ofensivă în altă parte de-a lungul liniei frontului, potrivit actualizărilor armatei de la Kiev, liderilor regionali și bloggerii ruși.

În regiunea Lugansk din estul Ucrainei, în special, trupele Moscovei par să aibă Ucraina ferm pe picior din spate.

Update ora 20:00

Cel puțin 2 persoane ucise și 2 rănite în bombardamentele din regiunea Harkov.

Ravele rusești au ucis cel puțin două persoane și au rănit alte două în regiunea de nord-est Harkiv sâmbătă, au declarat oficialii ucraineni.

O femeie în vârstă de 57 de ani s-a numărat printre cei uciși când bombardamentele rusești au lovit orașul Kupyansk, potrivit parchetului regional din Harkov. Proprietatea unei afaceri a fost avariată și în oraș, a adăugat biroul într-o postare Telegram.

Update ora 19:00

Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât cinci drone rusești de luptă și nouă de recunoaștere în ultimele 24 de ani, a raportat Euromaidan Press, citând forțele aeriene.

Update ora 18:00

Președintele Zelenski a spus că a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre susținerea Inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, precum și despre acordurile încheiate în timpul summitului de la Vilnius și despre „acțiuni ulterioare privind integrarea Ucrainei în NATO”.

Update ora 17:00

Un atac cu dronă asupra unui depozit de muniții din Crimeea a determinat autoritățile să evacueze toată lumea pe o rază de 5 km și să suspende pentru scurt timp traficul rutier pe podul care leagă peninsula de Rusia, a declarat guvernatorul regional instalat la Moscova.

Update ora 16:00

Un fotograf care lucra pentru ziarul german Deutsche Welle din Donețk a fost rănit într-un atac rusesc cu bombă cu dispersie.

S-a spus că un ofițer ucrainean a fost, de asemenea, ucis, în timp ce alții au fost răniți grav.

Update ora 15:00

Un corespondent de război al agenției ruse de știri RIA a fost ucis și alți trei jurnaliști ruși au fost răniți de bombardamente în apropierea liniei de front din regiunea Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Ministerul susține că Ucraina a lansat un atac de artilerie asupra jurnaliștilor folosind muniție cu dispersie.

Update ora 14:00

Scriitorul ucrainean Volodimir Vakulenko, un patriot, a fost răpit anul trecut de forțele pro-ruse și nu s-a mai întors niciodată. Când soldații au venit prima dată să îl caute la locuința sa, acesta și-a îngropat jurnalul afară.

Câteva luni mai târziu, romanciera ucraineană Victoria Amelina l-a dezgropat și lucrează cu redactorul-șef de cultură de la The Guardian, Charlotte Higgins, la un articol. Dar în ziua în care ea își termina de scris articolul, pe 27 iunie, armata rusă a vizat o pizzerie din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei.

Peste 60 de persoane au fost rănite și 13 au fost ucise în atacul cu rachete de croazieră, printre care și două fete gemene de 14 ani. Romanciera ucraineană Victoria Amelina se afla acolo, însoțind o delegație de scriitori columbieni. Deși ceilalți de la masa ei au scăpat nevătămați, Amelina a fost grav rănită și a murit pe 1 iulie.

Update ora 13:00

Oleksandr Zinchenko a organizat un meci caritabil „Game4Ukraine” pe 5 august, pe Stamford Bridge, cu legendarul atacant Andriy Shevchenko. „Folosim fotbalul pentru a ne reprezenta țara în cel mai bun mod. Este atât de important nu doar să strângem fonduri pentru a construi o școală, ci să trimitem un mesaj către restul lumii și către poporul ucrainean, care rămâne acolo și luptă pentru independența lor, pentru a le spune: Nu sunteți singuri”, a declarat Oleksadr Zinchenko.

„Unii oameni au obosit din cauza acestui război, dar noi nu putem renunța. Trebuie să luptăm pentru libertatea și independența noastră. Nu mi-am putut imagina că în 2023 s-ar putea întâmpla așa ceva, locul în care te-ai născut și ai crescut, iar într-o zi vine cealaltă țară și distruge totul. Trebuie să rămânem uniți și să luptăm până la sfârșit”, a adăugat Oleksadr Zinchenko.

Update ora 12:00

„12 localități din regiunea rusă Belgorod, la 40 km nord de granița cu Ucraina, în apropiere de Harkov, au fost lovite de Ucraina în ultimele 24 de ore”, a declarat șeful regiunii, Viaceslav Gladkov.

În regiunea Belgorod, 21 de proiectile de artilerie și trei muniții cu dispersie de la MLRS au fost trase asupra satului Zhuravlevka. De asemenea, satul a fost atacat cu ajutorul unei drone kamikaze și s-a tras cu un lansator de grenade, au fost înregistrate 10 focuri de armă.

Trupele rusești au atacat, de asemenea, mai multe poziții ucrainene în ultima zi, în 11 regiuni. Doar în regiunea Cernihiv au fost raportate 2 decese în urma unui atac cu rachete.

Update ora 11:00

UNESCO a condamnat atacul Rusiei asupra centrului istoric din Odesa, care este protejat în cadrul Convenției Patrimoniului Mondial.

Noaptea trecută, locuitorii orașului au fost sfătuiți să se îndrepte spre adăposturile antiaeriene pentru a patra noapte consecutivă, punctul culminant al unei săptămâni în care forțele rusești au bombardat orașul cu rachete hipersonice și drone, în atacuri repetate menite să distrugă instalațiile de export de cereale din Odesa.

O evaluare preliminară în Odesa a dezvăluit daune la mai multe muzee din cadrul patrimoniului mondial, inclusiv la Muzeul Arheologic din Odesa, Muzeul Maritim din Odesa și Muzeul de Literatură din Odesa. Toate acestea fuseseră marcate de Unesco și de autoritățile locale cu Scutul Albastru, emblema distinctivă a Convenției de la Haga din 1954.

Update ora 10:00

Statele Unite intenționează să trimită un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 400 de milioane de dolari, în contextul în care contraofensiva ucraineană continuă, potrivit The Guardian.

SUA nu includea munițiile cu dispersie în acest pachet de asistență în domeniul armamentului, au declarat doi dintre oficiali, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Pachetul cuprinde în principal artilerie, rachete de apărare aeriană și vehicule terestre.

SUA au trimis pentru prima dată în Ucraina, la începutul acestei luni, muniții convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare, o muniție cu dispersie trasă de un tun Howitzer. În pachetul care urmează să fie trimis sunt incluse mai multe transportoare blindate pentru trupe Stryker, echipamente de deminare, muniții pentru sistemele naționale avansate de rachete sol-aer și pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, arme antitanc și muniții pentru sistemele antiaeriene Patriot și Stinger, potrivit oficialilor.

Update ora 09:00

Contraofensiva mult aşteptată a armatei ucrainene, lansată luna trecută, a luat ceva timp de pregătire, timp în care forţele de ocupaţie ruse au construit mai multe linii defensive şi au minat intens teritoriul ucrainean, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a repetat o evaluare anterioară conform căreia contraofensiva se desfăşoară mai lent decât şi-ar fi dorit. Campania s-a concentrat până acum pe cucerirea unor sate în sud şi a zonelor ocupate de Rusia în ultimele luni în est.

„Ucraina nu dă înapoi. Îşi eliberează treptat teritoriile, ceea ce este foarte important”, a spus Zelenski.

„Totuşi, cred că ne apropiem de un moment când acţiunile relevante se pot accelera.Înţeleg că este mai bine ca victoria să vină mai repede. Asta ne dorim şi noi”, a spus el.

Update 08:00

Ucraina a aprobat vineri o rezoluție care prevede simplificarea procedurilor birocratice care să permită o producție mai rapidă de muniție pentru drone, potrivit The Kyiv Independent.

„Dronele și muniția pentru acestea sunt de o importanță critică în prima linie a frontului. Putem și trebuie să le producem în Ucraina, creând cele mai favorabile condiții pentru antreprenorii noștri. Aceasta este singura modalitate de a satisface nevoile armatei și de a o ajuta să obțină victoria”, a declarat ministrul pentru industrii strategice, Oleksandr Kamișin.

Proiectul stabilește procedurile de producție și evaluare a muniției, cum ar fi cerințele privind personalul și metodele de depozitare.

UPDATE 04:00. Bulgaria va furniza Ucrainei 100 transportoare blindate

Parlamentul Bulgariei a fost de acord să trimită ajutor militar suplimentar Ucrainei, inclusiv 100 transportoare blindate de personal de epocă sovietică.

UPDATE 02:00. Zelenski amenință că va distruge podul Crimeii

În timpul unui discurs la Forumul de Securitate Aspen, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că podul Crimeii este o ţintă legitimă pentru Ucraina şi trebuie „neutralizat”.

„Podul Crimeii nu este doar o cale logistică. Aceasta este calea care este folosită pentru a hrăni războiul cu muniţie. Şi militarizează Peninsula Crimeea. Aceasta este o facilitate inamică construită în afara legii internaţionale, deci este un obiectiv [militar]”, a declarat preşedintele Zelensky.

„Şi orice ţintă care aduce războiul trebuie să fie neutralizată”.

UPDATE 01:00. Joe Biden şi fiul său sunt acuzaţi de un senator republican că au primit mită de 5 milioane de dolari de la o firmă ucraineană

Chuck Grassley, care face parte din Comitetul Judiciar al Senatului, a spus: „Poporul american poate acum să citească singur acest document”.

Documentul dezvăluit este un raport intern al FBI din iunie 2020 care prezintă afirmaţiile unui informator străin.

Nu există nicio dovadă că Joe Biden ar fi primit plăţi din Ucraina, transmite CNN. Înalţi republicani ai Congresului au recunoscut că acuzaţia nu este verificată.

Documentul susţine că Hunter Biden a fost angajat de compania energetică ucraineană, Burisma, în 2013, potrivit BBC

De asemenea, susţine că Burisma i-ar fi oferit o mită în valoare de 5 milioane de dolari către „Biden” ca parte a eforturilor sale de a-l înlătura pe procurorul general al Ucrainei la acea vreme, Viktor Shokin.

De ce contraofensiva decurge lent? Zelenski vine cu explicații

Președintele Zelenski a explicat de ce contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei este mai lentă decât se preconiza. Potrivit acestuia, motivul este că operațiunea în sine a început mai târziu decât se aștepta inițial.

,,Aveam de gând să o începem primăvara, dar nu am făcut-o pentru că nu aveam suficientă muniție și arme. Nu aveam suficiente brigăzi instruite corespunzător. Nu aveam soldați instruiți în mod corespunzător cu aceste arme. Asta i-a dat răgaz Rusiei pentru a mina toate terenurile noastre și a construi mai multe linii de apărare”, a spus liderul ucrainean.

Zelenski a remarcat că invadatorii ruși au avut timp să se pregătească pentru contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei:

,,Desigur, au avut ceva mai mult timp decât aveau nevoie pentru a construi aceste linii. Și într-adevăr, au pus o mulțime de mine în câmpurile noastre. Prin urmare, de asta ritmul acțiunilor noastre de contraofensivă este mai lent.

Dar contraofensiva forțelor noastre armate continuă. Ne apropiem de momentul când contraofensiva va lua amploare, pentru că deja traversăm prin aceste zone minate să le curățăm”.

Anterior, președintele ucrainean a acuzat Rusia pentru că a băgat din nou în pragul unei crize alimentare. ,,Amenințarea foamei a ajuns la un total de peste 400 de milioane de oameni în multe țări din Africa și Asia. Împreună trebuie să inversăm dezastrul alimentar global”, avertizează președintele pe pagina sa de Facebook.