- Centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut conexiunea cu principala linie de alimentare cu electricitate în timpul nopții și a trecut pe o linie de rezervă.
- „Aproximativ 10.000 de soldați vor fi la graniță, dintre care 4.000 vor sprijini direct Garda de Frontieră și 6.000 vor fi în rezervă”, a declarat ministrul polonez al Apărării.
- Potrivit unui apel interceptat de serviciile ucrainene, Rusia intenţionează să prelungească războiul în Ucraina până în anul 2026.
UPDATE ORA 22:00. Un mort, 11 răniți după atacul din Zaporojie
O persoană a murit și 11 au rămas rănite după ce forțele ruse au atacat un „obiect de infrastructură civilă” din oraș, potrivit oficialilor. „Ca urmare a unui atac cu rachetă asupra Zaporojie, o persoană a fost ucisă”, a confirmat administrația militară locală pe Telegram.
Advertisment
UPDATE ORA 21:00
Clădiri au fost distruse în urma unei lovituri militare rusești la Orikhiv, în regiunea Zaporojie din Ucraina. Un „obiect de infrastructură civilă” a fost lovit în această seară.
UPDATE ORA 20:00. Ucraina vrea să deschidă un coridor pe Marea Neagră, ignorând ameninţările Rusiei
Kievul a anunţat că vrea să faciliteze circulaţia navelor comerciale spre şi dinspre porturile ucrainene, conform site-ului Tagesschau.de. Forţele Navale ucrainene au transmis că circulaţia navelor comerciale pe coridorul creat unilateral pe Marea Neagră va fi posibilă începând de joi. „În acest moment, nu este prevăzută posibilitatea escortării vaselor comerciale de către nave militare”, a afirmat Oleg Ţcealic, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale ucrainene.
Recomandări
Vasele comerciale vor fi prevăzute cu sisteme de monitorizare video. „Aceste nave nu vor prezenta ameninţări militare”, a subliniat oficialul militar ucrainean.
UPDATE ORA 19:00. Armata ucraineană a efectuat un nou atac în Rusia
Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar altele sunt rănite în urma unui nou atac efectuat de armata ucraineană pe teritoriul Rusiei, anunţă autorităţile ruse, conform cotidianului Le Monde.
Atacul cu obuze comis de forţele militare ucrainene a vizat localitatea rusă Ceausi, aflată în regunea Briansk, foarte aproape de frontiera Rusiei cu Ucraina.
„Forţele armate ucrainene au bombardat satul Ceausi”, a declarat Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii ruse Briansk. Bilanţul atacului ucrainean este de cel puţin doi morţi, iar alte persoane sunt rănite.
Miercuri, un civil a fost ucis, iar alţii au fost răniţi în urma unui atac cu obuze de artilerie comis de armata ucraineană în regiunea rusă Belgorod.
UPDATE ORA 18:00. Rusia organizează exerciții militare comune cu marina chineză în Oceanul Pacific
Rusia a desfășurat exerciții militare cu marina chineză în timpul patrulelor comune în Oceanul Pacific, a declarat ministerul său apărării.
Navele de război au organizat exerciții care au implicat avioane și elicoptere, exersând respingerea raidurilor aeriene inamice.
„Ca parte a exercițiului de apărare antiaeriană, echipajele navelor au elaborat algoritmi de acțiuni pentru a respinge un atac prin atac aerian al unui inamic simulat de la diferite înălțimi și direcții”, se spune pe Telegram.
UPDATE ORA 16:00
Aproximativ 250 de soldați Wagner au efectuat manevre de-a lungul graniței poloneze din Belarus, potrivit unei organizații de apărare civilă de stat ucraineană.
Centrul Național de Rezistență a declarat că activitatea dintr-un sat din apropierea orașului Brest face parte dintr-o „operațiune psihologică” de escaladare a tensiunilor.
Rusia vrea să simuleze o amenințare la adresa țărilor europene pentru a-și reduce sprijinul pentru Ucraina, a spus NRC.
Evaluarea vine după ce oficialii belarusi au confirmat ieri că o unitate de tancuri a fost supusă unor teste cu foc real la un poligon de tragere din apropierea orașului Grodno, care se află la granița Belarus-Polonia.
UPDATE ORA 14:00
Autoritățile locale din orașul Kupyansk, din regiunea Harkov, au emis un ordin de evacuare a orașului și a zonelor adiacente, din cauza bombardamentelor rusești intense din zonă.
Kupyansk a fost unul dintre ultimele orașe eliberate în contraofensivă ucraineană din toamna trecută, iar în ultimele săptămâni Rusia și-a intesificat acțiunile pentru a-l recupera.
UPDATE ORA 13:00
Ucraina anunță că în zilele următoare va institui un coridor umanitar pentru navele blocate în Marea Neagră.
”Coridorul va fi transparent, vom pune camere pe vase și va fi o transmisiune în direct, ca să se vadă că este o misiune pur umanitară, nu are un scop militar”, spune Oleg Șalyk, purtător de cuvânt al marinei ucrainene.
Cu toate asta, amenințarea militară a Rusiei este prezență, iar minele plasate în Marea Neagră prezintă un factor de risc.
UPDATE ORA 12:00
Vladimir Putin ia în calcul particparea la Summitul G20 care va avea luna viitoare în India. Ar fi prima întâlnire a președintelui rus cu liderii mondiali, de la începerea războiului.
Cu nouă luni înainte de prezidențailele din Rusia, Putin ar putea profita de eveniment ca să se relanseze pe scena mondială, scrie NBC News. De la începutul pandemiei și până acum, Putin a participat la summituri prin videoconferință.
La G20 din Bali, din 2022, Vladimir Putin a refuzat să participe.
UPDATE ORA 11:00
Centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut conexiunea cu principala linie de alimentare cu electricitate în timpul nopții și a trecut pe o linie de rezervă. Energoatom anunță că asttfel de incidente pot duce la avarii ale echipamentelor centralei nucleare.
Potrivit Reuters, linia de rezervă are mai puțin de jumătate din capacitatea liniei principale.
Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, are șase reactoare. Este controlată de armată rusă încă din primele zile ale invadării Ucrainei, dar angajații ucraineni continuă să lucreze la centrală. Și Rusia și Ucraina se acuză în mod repetat că pun în pericol securitatea centralei.
UPDATE ORA 10:00
Polonia trimite până la 10.000 de soldați în plus la granița cu Belarus pentru a sprijini Garda de Frontieră, a declarat joi ministrul Apărării Mariusz Blaszczak.
„Aproximativ 10.000 de soldați vor fi la graniță, dintre care 4.000 vor sprijini direct Garda de Frontieră și 6.000 vor fi în rezervă”, a declarat ministrul într-un interviu pentru radioul public, conform Reuters.
„Mutăm armata mai aproape de granița cu Belarus pentru a speria agresorul, astfel încât acesta să nu îndrăznească să ne atace”, a spus Blaszczak.
Ministrul adjunct de interne Maciej Wasik a declarat miercuri că Polonia va trimite 2.000 de soldați suplimentari la frontiera cu Belarus.
UPDATE ORA 09:00
Rusia restrânge accesul la VPN, prin care sunt evitate restricțiile pe internet, arată raportul zilnic al ministerului britanic al Apărării.
În multe regiuni ale țării rușii nu mai pot folosi VPN-ul. Deși este ilegal din 2017, erau utilizatori care îl foloseau pentru a avea acces la surse internaționale de informare, inclusiv despre războiul din Ucraina.
UPDATE 05:37 -Primarul Moscovei: Mai multe drone au fost doborâte deasupra Moscovei
Două drone de atac au fost interceptate în drum spre Moscova, la ora locală 4 dimineaţa, pe 10 august, a susţinut primarul Serghei Sobyanin prin Telegram.
UPDATE 03:28 – Washington Post: Tancurile Leopard vor fi trimise în Ucraina prin intermediul unui broker belgian
Zeci de tancuri Leopard 1 ar putea fi supuse recondiţionării şi expediate în Ucraina, în urma achiziţiei de către un cumpărător nedezvăluit de la un dealer privat belgian, potrivit Washington Post.
UPDATE 03:00 – Kyiv Post: Ucraina are 165 de tancuri Leopard
30 de tancuri donate din Belgia cresc numărul ,,leoparzilor” ucraineni la 165. Alte câteva zeci de tancuri, printre care şi M1 Abrams, sunt pe drum.
UPDATE 02:00 – Rusia prelungeşte războiul până în 2026 şi rescrie istoria
Potrivit unui apel interceptat de serviciile ucrainene, Rusia intenţionează să prelungească războiul în Ucraina până în anul 2026.
Autorităţile de la Moscova au dezvăluit un nou manual şcolar de istorie falsă care urmăreşte să justifice războiul (,,operaţiunea militară specială”) împotriva Ucrainei şi acuză Occidentul că încearcă să distrugă Rusia. Manualul mai susţine în mod fals că austriecii au creat drapelul ucrainean.
UPDATE 01:30 – Administraţia Biden va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de câteva miliarde de dolari
Administraţia Biden va dezvălui pe 10 august un nou pachet de ajutor cu fonduri suplimentare şi armament destinate Ucrainei, transmite Politico .
UPDATE 01:00, 10 AUGUST – Diavolii de pe Nipru au atacat un sat ocupat de inamicii ruşi
Forţele speciale ucrainene au atacat un sat ocupat de ruşi. Încă nu se ştie care ar fi fost rezultatul, dar atacul, potrivit Kyiv Post, a cauzat „nişte probleme inevitabile şi extrem de dureroase” forţelor Moscovei.
UPDATE 23:00, 9 AUGUST – Bombardamentul rusesc asupra oraşului Zaporojie omoară două persoane/ Canada sancţionează Belarus
Două persoane au fost ucise în urma unui bombardament rusesc asupra oraşului Zaporojie, informează ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a distribuit imagini cu fumul care se ridică şi o biserică parţial distrusă în urma unui incendiu, susţine BBC.
Potrivit Kyiv Independent, Canada a sancţionat Belarus pentru sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei.
Canada a mai sancţionat regimul dictatorial de la Minsk condus de Alexandr Lukaşenko, precum şi nouă persoane şi şapte entităţi acuzate pentru complicitate în operesiunea asupra populaţiei pe plan intern.
UPDATE 21:00- Zelenski solicită avioane F-16 şi sisteme de apărare antiaeriană suplimentare
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a transmis pe contul său oficial de Facebook că a avut discuţii importante cu militarii săi şi cu oficiali ucraineni cheie dintr-un cerc îngust.
,,Am analizat situaţia actuală în prim plan, în principalele direcţii ale acţiunilor noastre ofensive. Lucrurile care se rezolvă. Şi ce anume are nevoie de întăriri. Şi ce plănuim pentru viitorul apropiat (…). În afară de asta, a existat şi o comunicare specială cu comandanţii noştri, Şeful Biroului, şi cu partenerii noştri internaţionali espre furnizarea muniţiei şi echipamentului soldaţilor noştri.
Sarcina tuturor celor din Ucraina este de a creşte potenţialul capacităţilor noastre pe front şi de a slăbi inamicul. Slavă tuturor celor care luptă pentru Ucraina, pentru fiecare dintre noi! Slavă tuturor celor care salvează vieţi!
Slavă Ucrainei!”, a comentat preşedintele.
Preşedintele ucrainean a solicitat ca avioanele F-16 să fie furnizate Ucrainei mai rapid. El a mulţumit Germaniei pentru că a oferit Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antirachetă Patriot, dar a spus că forţele ruse sunt încă capabile să lanseze lovituri cu rachete asupra Zaporojie, ucigând civili.
„În fiecare zi, în fiecare săptămână, lucrăm pentru a ne asigura că forţele care ne protejează cerul au mai multe sisteme de apărare aeriană şi rachete pentru ele (…).
Întregul nostru teritoriu are nevoie de mult mai multe sisteme de apărare aeriană decât avem acum (…). Nu am nicio îndoială că F-16 vor fi pe cerul nostru”, a concluzionat Zelenski, potrivit Pravda.
Știrea inițială – Ucraina primește două sisteme Patriot de la Germania
Germania a livrat Ucrainei două sisteme de apărare Patriot, foarte apreciate.
Președintele Zelenski a anunțat că Ucraina a primit aceste sisteme și a mulțumit cancelarului german, menționând că sistemele Patriot au potențialul de a „salva mii” de vieți ucrainene.
Zelenski a repetat de mai multe ori solicitarea către țările din Vest de a furniza mai multe arme defensive, cu scopul de a proteja spațiul aerian ucrainean împotriva amenințărilor rusești.
Partenerii noștri