• Rusia a recuperat înregistrările video de la bordul navei în care se afla grupul Wagner în momentul „accidentului”.
  • Înregistrările de zbor și alte materiale sunt în curs de procesare și predate pentru examinare criminalistică.
  • Multiple provocări au apărut în avansarea trupelor din Ucraina contra Rusiei.

UPDATE ORA 19:00

Trei piloți ucraineni, printre care unul cunoscut sub indicativul „Juice”, au murit într-un accident de avion în regiunea vestică a țării, Zhitomir, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene. Piloții au fost uciși vineri când două avioane de antrenament de luptă L-39 s-au ciocnit pe cer în apropierea orașului Zhitomir, la vest de Kiev, potrivit oficialilor militari. Forțele aeriene au declarat că piloții erau într-o misiune de luptă.

UPDATE ORA 17:00

Șase civili au fost răniți de bombardamentele ucrainene în regiunea rusă Belgorod, a declarat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov. „Un rănit este în stare extrem de gravă, un alt bărbat are răni grave în zona lombară, iar organele interne au fost afectate”, a declarat Gladkov într-o postare pe Telegram.

„Bărbatul este supus unei intervenții chirurgicale”, a adăugat el. Guvernatorul a precizat că peste o duzină de case și mai multe mașini au fost avariate în urma bombardamentelor.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

UPDATE ORA 14.00

Două persoane au fost ucise și una a fost rănită după ce forțele ruse au bombardat un sat de lângă orașul Kupiansk din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, lovind o cafenea, au declarat oficialii.

„Conform informațiilor preliminare ale personalului medical, două persoane au murit în satul Podoly în urma bombardamentelor, o alta a fost rănită”, a declarat guvernatorul Harkovului, Oleg Synegubov, pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 13.00

Numărul victimelor în Urazovo, Belgorod, la aproximativ 10 kilometri de granița cu Ucraina, a crescut la șase persoane, potrivit guvernatorului regional Vyacheslav Gladkov.

El a acuzat Ucraina că a lansat „muniții cu dispersie” în atac și a spus că clădirile rezidențiale au fost avariate.

„Ca urmare a loviturii cu muniția cu dispersie, șase civili au suferit răni de schije”, a spus el într-o actualizare pe rețelele sociale, după ce a raportat inițial că patru au fost răniți. „O victimă este în stare extrem de gravă”, a scris el pe Telegram.

UPDATE ORA 12.00

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat că Kievul a bombardat orașul Urazovo, situat la aproximativ 10 kilometri de granița cu Ucraina, provocând rănirea a patru persoane.

Regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina au raportat în mod regulat bombardamente nediscriminatorii din partea forțelor armate ale Kievului și incursiuni transfrontaliere ocazionale.

„Forțele armate ucrainene au bombardat cu obuze Grad orașul Urazovo din districtul municipal Valuysky”, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe rețelele de socializare. El a precizat că Ucraina a folosit „muniții cu dispersie” în atac și că au fost lovite case rezidențiale și un magazin agricol, relatează AFP.

UPDATE ORA 11.00 – Putin ordonă luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de statul rus

Președintele Putin a ordonat aseară luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus, după ce un accident mortal de avion l-a ucis pe Evgheni Prigojin, șeful volatil al grupului de mercenari.

Putin a semnat ieri decretul prin care se introduce această schimbare cu efect imediat, după ce Kremlinul a declarat că sugestiile occidentale potrivit cărora Prigozhin ar fi fost ucis la ordinul său sunt o „minciună absolută”. Kremlinul a refuzat să confirme definitiv moartea acestuia, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor.

Introducerea de către Putin a unui jurământ obligatoriu pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați a fost o mișcare clară de a aduce astfel de grupuri sub un control mai strict al statului, relatează Reuters.

UPDATE ORA 10.00 – Aeroporturile din Moscova se redeschid după ce un atac cu drone a forțat închiderea acestora

Aeroporturile Sheremetyevo, Domodedovo și Vnukovo din Moscova au fost nevoite să își limiteze serviciile după ce s-a raportat un atac cu drone la primele ore ale acestei dimineți, dar autoritățile anunță acum că au revenit la operațiunile normale.

O dronă a fost doborâtă deasupra districtului Istra din regiunea Moscovei, potrivit lui Serghei Sobyanin. Nu este clar dacă cineva a fost rănit sau dacă au existat pagube. Acest ultim atac este cel mai recent dintr-o serie pe teritoriul rusesc, în timp ce Ucraina își susține eforturile de a continua să perturbe capitala.

UPDATE ORA 09.00

Forțele ucrainene consideră că au străpuns o linie dificilă de apărare rusă în sudul țării și vor putea acum să avanseze mai rapid, a declarat pentru Reuters un comandant care luptă în sudul țării.

Miercuri, trupele ucrainene au arborat drapelul național în așezarea războinică Robotyne din sudul regiunii Zaporojie, la aproximativ 10 km sud de orașul Orikhiv, aflat pe linia frontului, în ciuda faptului că cel puțin două case au rămas sub control rusesc.

UPDATE ORA 07.00

Agenția ucraineană de informații militare GUR a declarat că un atac cu drone ucrainene a lovit o bază militară rusă în interiorul Crimeei anexate, în timp ce rezidenții au raportat victime, explozii și închiderea unui drum.

La începutul zilei de vineri, Rusia a raportat unul dintre cele mai mari raiduri aeriene ucrainene coordonate de până acum deasupra teritoriului controlat de Rusia, dar a declarat că sistemele de apărare aeriană au doborât toate cele 42 de drone care au atacat Crimeea înainte ca acestea să își atingă țintele.

Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informații ucrainene au declarat că atacul a lovit o brigadă rusă cu sediul în Perevalnoye, un oraș situat la peste 200 km de teritoriul controlat de Ucraina, relatează Reuters. „Confirmăm că a existat o lovitură”, a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andriy Yusov, potrivit media ucrainene Liga.Net.

UPDATE ORA 4.00- Rusia „a doborât o dronă deasupra Moscovei”

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că o dronă a fost doborâtă de un sistem de apărare aeriană deasupra districtului Istra din regiunea Moscovei.

Trei mari aeroporturi Sheremetyevo, Domodedovo și Vnukovo au suspendat zborurile vineri dimineață, potrivit agenției de presă TASS.

Armata rusă a raportat atacuri repetate ale dronelor și rachetelor ucrainene pe teritoriul rus în cursul acestei săptămâni.

UPDATE ORA 1.00- Zelenski spune că a discutat cu Biden despre antrenarea de către SUA a piloților ucraineni de F-16

Statele Unite vor ajuta la instruirea piloților și inginerilor ucraineni pe avioane de luptă F-16, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat că a vorbit joi cu președintele american Joe Biden despre planurile în jurul avioanelor.

„Am discutat despre cum să consolidăm în continuare libertatea. Și avem un nou acord important: America se va alătura pregătirii piloților și inginerilor F-16”, a adăugat el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Înregistrările video din zborul în care se afla Prigojin și alte materiale sunt în curs de procesare și predate pentru examinare criminalistică.

Raidurile aeriene rusești încetinesc avansul Ucrainei în sudul regiunii Zaporizhzhia, potrivit unui ofițer militar ucrainean care servește pe frontul din sudul regiunii. El afirmă că: „Unitățile ucrainene aproape au ajuns la principalele linii de apărare rusești, dar au apărut multiple provocări care au oprit progresarea.”

„Aproape am ajuns la principalele lor linii de apărare. Avem progrese tactice constante și ne recuperăm treptat teritoriul”, a spus ofițerul. Dar trupele rusești au retras artileria, iar aviația este în permanență la lucru: „24 de ore pe zi, există o duzină de raiduri aeriene pe zi”, a continuat el.

Citește și: