• Președintele Luiz Inácio Lula da Silva se va întâlni miercuri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
  • Zelenski și Lula nu s-au întâlnit niciodată, deși au vorbit prin apel video în martie.
  • Lula le-a spus reporterilor că nici Zelenski, nici liderul rus Vladimir Putin nu sunt pregătiți pentru pace.

UPDATE 21:00

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa va intensifica eforturile pentru a pune capăt războiului prin diplomație și dialog pe baza independenței și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Vorbind în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, Erdogan a abordat, de asemenea, inițiativa privind Marea Neagră Grain, care a fost inițial mediată de Turcia. De când Rusia s-a retras din acord în iulie, Turcia a lucrat la un nou acord privind cerealele.

UPDATE 20:00

Armata ucraineană a eliberat peste 54% din teritoriul ocupat de Rusia, a declarat marți președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Milley a creditat fiecare avansare ucraineană și fiecare centimetru de teritoriu recuperat” datorită curajului onoarea și sacrificiului incredibil făcut de poporul ucrainean și de armata lor”. Ucraina continuă să facă progrese deliberate și constante în eliberarea patriei lor de sub ocupația rusă”.

UPDATE 18:00

În timpul intervenției sale la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, președintele american Joe Biden a declarat că susținerea Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei reprezintă nu numai o investiție în viitorul Ucrainei, ci și în viitorul fiecărei țări” care prețuiește regulile de bază ale ONU privind suveranitatea și integritatea teritorială care se aplică în mod egal tuturor națiunilor” mari și mici.

UPDATE 17:00

Dovezile sugerează că o explozie mortală produsă luna aceasta într-o piață aglomerată din orașul Kostiantynivka, în estul Ucrainei, a fost cauzată de o rachetă eronată lansată de Ucraina, a scris marți New York Times.

Ucraina a declarat că explozia din 6 septembrie, care a ucis cel puțin 16 persoane, a fost cauzată de o rachetă rusească, scrie Reuters.

Dovezile colectate și analizate de The New York Times, inclusiv fragmente de rachete, imagini din satelit, relatări ale martorilor și postări pe rețelele de socializare, sugerează cu tărie că lovitura catastrofală a fost rezultatul unei rachete errante a apărării antiaeriene ucrainene, lansată de un sistem de lansare Buk”, a relatat ziarul.

UPDATE 16:00

Un tribunal din Moscova a respins marți apelul făcut de reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovici, împotriva detenției sale provizorii pentru spionaj, potrivit presei ruse de stat.

UPDATE 15:00

Contraofensiva ucraineană, care durează de luni de zile, înregistrează progrese constante, a spus secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Până în prezent au fost acordate Ucrainei peste 76 de miliarde de dolari în asistență directă pentru securitate, a precizat Austin. Cu toate acestea, el a adăugat că Ucraina are nevoie în continuare de sisteme de apărare aeriană.

UPDATE 13:00

Ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că țara sa va dona alte 45 de tancuri Ucrainei. Reuters relatează că donația va consta în 30 de tancuri Leopard 1 și 15 tancuri T-72, citând agenția de presă Ritzau.

UPDATE 12:00

Ucraina a declarat marți în fața celei mai înalte instanțe a ONU de la Haga că Rusia a justificat războiul împotriva Ucrainei invocând o minciună teribilă”, și anume că invazia Moscovei a fost pentru a opri un presupus genocid.

„Comunitatea internațională a adoptat convenția privind genocidul pentru a proteja; Rusia invocă convenția privind genocidul pentru a distruge”, a declarat judecătorilor reprezentantul Ucrainei, Anton Korynevych, relatează Reuters.

UPDATE 11:00

Două persoane au fost ucise de atacurile rusești asupra orașelor ucrainene în cursul nopții, potrivit autorităților locale din Lvov și Herson.

Rusia a lovit marți dimineața devreme trei depozite industriale într-un atac cu drone asupra orașului Lviv din vestul Ucrainei, provocând un incendiu uriaș și ucigând cel puțin o persoană.

Primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, a declarat că trupul unui bărbat care lucra la unul dintre depozite a fost găsit sub dărâmături. Potrivit Reuters, Sadovyi a declarat că depozitele depozitau ferestre, produse chimice de uz casnic și ajutoare umanitare.

UPDATE 10:00

Evgheni Balițki, șeful administrației impuse de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie din Ucraina, a afirmat în această dimineață pe Telegram că forțele ruse au distrus o coloană de vehicule blindate și trupe ucrainene care se îndrepta spre satul Robotin.

UPDATE 09:00

Rusia a accelerat de peste zece ori producția unor echipamente militare pentru a-și aproviziona armata din Ucraina, mărind semnificativ producția de rachete, drone, vehicule de luptă și artilerie, a afirmat marți cel mai mare producător de arme din Rusia.

Reuters relatează că Bekhan Ozdoev, directorul industrial al complexului de armament de la Rostec, corporația de stat rusă care controlează o mare parte din industria de armament, a afirmat că volumele de producție pentru diferite tipuri de arme au crescut de la două la zece ori.

UPDATE 08:00

Serviciile de urgență ucrainene au publicat fotografii distribuite cu incendiul de la depozitul din Lvov, afectat de un atac cu dronă în timpul nopții.

UPDATE 06:00 – Un rănit și un incendiu major” declanșat după un atac rusesc la Lvov

Un incendiu major” a fost declanșat la un depozit din Lvov și un bărbat a fost grav rănit după un atac rusesc asupra orașului din vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

Într-o postare pe Telegram, Maxim Kozitsky a spus că o femeie a fost, de asemenea, scoasă nevătămată din dărâmături. Forțele aeriene au alertat anterior că dronele se îndreaptă spre oraș. Nu au fost disponibile imediat alte detalii.

Orașul Lvov, aflat în apropiere de granița cu Polonia, este considerat unul dintre cele mai sigure din Ucraina, dar a fost afectat de mai multe atacuri în ultima vreme. Trei persoane au fost ucise de lovituri aeriene în luna august.

UPDATE 03:00 – Zelenski vizitează un spital din New York în care sunt internați soldați ucraineni

După ce a sosit în New York City pe 18 septembrie pentru reuniunea Adunării Generale a Națiunilor Unite, președintele Volodimir Zelenski a vizitat soldații ucraineni răniți, aflați în recuperare la Spitalul Universitar Staten Island.

Unii dintre ei, deși au fost amputați, au primit proteze și pot să se deplaseze.

UPDATE 00:00 -Zelenski a sosit în Statele Unite. Se va întâlni cu Biden

,,Imediat de la aeroport merg la soldații noștri care urmează tratament și reabilitare în America.
Apoi sunt zile importante și aglomerate. Adunarea Generală a ONU, Summit-ul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, Consiliul de Securitate. Sunt deja planificate întâlniri bilaterale importante.

Integritatea teritorială a statului este un principiu cheie al tuturor documentelor internaționale de bază, inclusiv al Cartei ONU. Și este necesar să se întoarcă la ea întreaga forță distrusă de invazia rusă și să se mărească capacitățile ONU de a opri agresiunile și de a le preveni. Ucraina va face o propunere clară în acest sens membrilor ONU.

La Washington sunt planificate negocieri cu președintele Statelor Unite, cu liderii camerelor și partidelor Congresului și cu conducerea militară. Mă voi întâlni cu afaceri americane, jurnaliști etc. Îi mulțumim conducerii Statelor Unite în sprijinirea luptei noastre pentru libertate și independență”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care tocmai a sosit la New York City cu avionul prezidențial.

Zelenski are programată o întâlnire cu Lula

Biroul președinției braziliene a confirmat informații potrivit cărora președintele Luiz Inácio Lula da Silva se va întâlni miercuri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Cei doi se așteaptă să se întâlnească cu ocazia Adunării Generale a ONU de la New York, după ce liderul brazilian s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, a informat Reuters, citând două surse din guvernul brazilian.

Zelenski și Lula nu s-au întâlnit niciodată, deși au vorbit prin apel video în martie, la câteva zile după ce Brazilia a votat pentru o rezoluție a ONU care a cerut pace și a cerut Rusiei să-și retragă trupele.

Luna trecută, Lula le-a spus reporterilor că nici Zelenski, nici liderul rus Vladimir Putin nu sunt pregătiți pentru pace. De asemenea, anterior i-a enervat pe liderii occidentali spunând că ambele părți au fost de vină pentru conflict.

Citește și: