• Dronele kamikaze iraniene folosite în cele mai recente atacuri asupra orașelor ucrainene sunt pline cu componente europene.
  • Ucraina face apel la rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca site-urile de producție din Rusia, Iran și Siria.
  • Estonia se alătură Germaniei în procurarea de muniție pentru Ucraina.

UPDATE ORA 17:00

Rusia construiește o nouă cale ferată care va lega orașele ocupate Mariupol, Volnovakha și Donețk de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean.

UPDATE ORA 16:00

CNN a obținut acces la informații exclusive privind ofensiva ucraineană pe frontul de est.

Atacul nocturn face parte dintr-o ofensivă coordonată ucraineană în apropierea orașului asediat Bakhmut, din estul ucrainean, la care CNN a obținut acces exclusiv.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Trupele terestre ucrainene sunt echipate cu echipamente occidentale de vedere nocturnă și au un avantaj în operațiunile pe timp de noapte, dar aeronavele de atac la sol ale Kievului nu sunt potrivite pentru întuneric, așa că această unitate de dronă supranumită „Codul 9.2” se intensifică.

Videoclipurile înregistrate folosind camerele de vedere pe timp de noapte de pe dronele ucrainene și oferite către CNN arată că dronele aruncă bombe asupra mai multor vehicule blindate rusești, inclusiv un atac recent care a distrus un tanc rusesc modern T-90 – unul dintre modelele mai noi și mai avansate pe care le are Rusia. a jucat în Ucraina.

UPDATE ORA 15:00

Douăsprezece persoane au fost rănite în bombardamentele rusești ale regiunii Herson ieri, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Forțele ruse au vizat în principal „cartierele rezidențiale ale zonelor populate din regiune”, precum și clădirile instituțiilor de învățământ, fabrici, un penitenciar din Herson și o instituție medicală din Beryslav, a spus Prokudin.

UPDATE ORA 14:00

Forțele ruse au lansat ieri 36 de atacuri asupra Ucrainei cu drone kamikaze iraniene, a declarat personalul general al forțelor armate ucrainene în briefingul său de dimineață.

O dronă Shahed care a lovit principalul port ucrainean de export de cereale Izmail, rănind două persoane și distrugând infrastructura.

UPDATE ORA 13:00

Aproape 50 de companii rusești implicate în extracția, prelucrarea și vânzarea diamantelor ar putea fi supuse sancțiunilor occidentale, la propunerea autorităților ucrainene.

Un număr mare de companii care urmează să fie afectate de restricții economice au legături cu Alrosa, care controlează peste 90% din producția de diamante din Rusia, o treime din totalul mondial. Alrosa se află deja sub regimuri de sancțiuni operate de SUA, Canada, Regatul Unit și Noua Zeelandă, printre altele.

UPDATE ORA 11:00

Șeful regiunii ocupate Luhansk, instalat de ruși, a anunțat că trei grădinițe și patru școli din Krasnodon au trecut la învățarea la distanță după ce zona a fost atacată.

„Pentru a asigura siguranța copiilor noștri și continuitatea procesului lor educațional, s-a decis transferarea temporară a trei grădinițe și patru școli din Krasnodon la învățământ la distanță. De îndată ce toate consecințele vor fi eliminate și spațiile vor fi restaurate, copiii se vor întoarce la cursuri.”, a anunțat acesta pe Telegram.

UPDATE ORA 10:00

Suspilne, un cotidian ucrainean, include aceste detalii în știrile sale de dimineață, scriind pe Telegram:

„Noaptea, trupele ruse au bombardat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea: două persoane au fost rănite. Au fost avariate șase case, o întreprindere privată, o mașină, linii electrice.

În jurul orei 5.00, avioane militare rusești au lovit lângă Mykolaivka, în regiunea Herson. Informațiile despre consecințele atacului sunt în curs de clarificare.

Ieri, armata rusă a bombardat regiunea Herson de 119 ori: 12 persoane au fost rănite. Regiunea Zaporizhzhia a fost atacată de 130 de ori: o persoană a murit, alta a fost rănită.”

Informațiile nu au putut fi verificate independent momentan.

UPDATE ORA 09.00

Ministerul Apărării al Marii Britanii a presupus că „o nouă ofensivă concertată a Rusiei este mai puțin probabilă în următoarele săptămâni”, pe baza evaluării sale că „Rusia a angajat, foarte probabil, elemente ale noii sale Armate Combinate (25 CAA) în acțiune pentru prima dată.”

Acesta susține că „formația a început să se miște în Ucraina de la sfârșitul lunii august 2023” și că „de la începutul invaziei, Rusia a menținut doar rareori o grupare neangajată de dimensiunea armatei, care ar putea constitui baza unei noi forțe ofensive majore.”

UPDATE ORA 06:00

Dronele kamikaze iraniene folosite în cele mai recente atacuri asupra orașelor ucrainene sunt pline cu componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaților săi occidentali în care face apel la rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca site-urile de producție din Rusia, Iran și Siria.

UPDATE ORA 04:00

Institutul pentru Studierea Războiului din SUA scrie în raportul său zilnic că „rămâne neclar” dacă comandantul flotei ruse de la Marea Neagră (BSF), admiralul Viktor Sokolov, este în viață sau mort. Ucraina a pretins că l-a ucis.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini în care se arată că Viktor Sokolov, comandantul flotei Mării Negre, participă la o reuniune a Consiliului de Apărare prin apel video, la o zi după ce Ucraina a susținut că Sokolov a fost ucis într-un atac asupra sediului flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol.

UPDATE ORA 02:00

Norvegia a promis 92 de milioane de dolari pentru finanțarea umanitară a Ucrainei, pentru a ajuta țara să treacă peste o nouă iarnă de război, a anunțat marți guvernul norvegian într-un comunicat de presă.

Finanțarea „este canalizată prin intermediul ONU, inclusiv prin Fondul umanitar pentru Ucraina, și prin intermediul Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie”, a precizat guvernul.

Sprijinul cheie va fi acordat organizațiilor locale ale societății civile din Ucraina, precum și „celor mai vulnerabile persoane, copiilor, refugiaților și persoanelor strămutate în interiorul țării, ajutând la asigurarea accesului acestora la adăpost, hrană, apă și canalizare, educație, asistență medicală și sprijin psihosocial, precum și la protecție împotriva violenței sexuale și de gen”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 01:00

Ministerul ucrainean al Sănătății a precizat că femeile medic care trebuie să se înregistreze la birourile de înrolare militară începând cu 1 octombrie vor putea călători în străinătate.

Clarificarea actualizată contrazice un anunț anterior făcut de Fedir Venislavskyi, reprezentant al președintelui Ucrainei în Consiliu și membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și informații.

Venislavskyi declarase că femeile medic, odată înregistrate pentru serviciul militar, dobândesc statutul de recruți și nu au voie să părăsească țara fără o autorizație specială.

Într-o declarație de marți, însă, Ministerul Sănătății a precizat că nu au existat modificări ale regulilor pentru femeile care călătoresc în străinătate, inclusiv pentru cele „aflate în evidență militară”.

„Înregistrarea militară nu este același lucru cu mobilizarea. Sistemul de înregistrare este folosit doar pentru a rezuma datele privind rezerva disponibilă de medici în stat”, a explicat ministerul.

Știre inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că sancțiunile impuse Rusiei nu sunt suficiente pentru a opri „agresiunea” acesteia și a promis noi acțiuni ucrainene împotriva „statului terorist”, scrie Aljazeera.

„Vedem clar care sunt direcțiile de presiune asupra Rusiei, iar ele trebuiesc întărite pentru a împiedica creșterea capacităților teroriste”, a declarat Zelenski.

„Sancțiunile nu sunt suficiente. Vor exista mai multe acțiuni proprii ucrainene împotriva statului terorist. Atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă, Rusia trebuie să își simtă pierderile”, a continuat Zelenski.

Estonia s-a alăturat Germaniei într-un program comun de achiziție de muniție pentru Ucraina. „Sunt foarte, foarte bucuros că Estonia tocmai a decis să se alăture contractelor-cadru germane pentru muniție”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei întâlniri cu omologul său estonian Hanno Pevkur, la Tallinn.

Citește și: