• Ambasadorii celor 27 de țări ale UE au convenit în principiu asupra primei etape a unui plan pentru a contribui la finanțarea reconstrucției Ucrainei.
  • Olanda va oferi Kievului ajutor militar în valoare de 122 de milioane de euro.
  • Ministrul de externe David Cameron a cerut Moscovei să dezvăluie avocaților săi locația disidentului ruso-britanic Vladimir Kara-Murza.

UPDATE ORA 22.00-Rusia își mărește producția de apărare aeriană pentru a aborda „probleme cheie

Rusia crește producția de rachete de apărare aeriană pentru a aborda „probleme cheie”, a anunțat ministrul apărării, Serghei Șoigu.

Ministerul Apărării a publicat imagini cu discursul său după atacurile cu drone ucrainene asupra orașelor rusești și a infrastructurii energetice.

„A avut loc o creștere semnificativă a volumului de producție. Am mai mult decât dublat producția de rachete de care avem nevoie pentru apărarea aeriană”, a declarat el în timp ce vizita o fabrică de rachete.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

„Dar există câteva probleme-cheie pe care trebuie să le abordăm și trebuie să le abordăm destul de energic. Există problema motoarelor și există problema stabilirii producției de lansatoare.”

UPDATE ORA 20.00-Prim-ministrul polonez Tusk: decizia privind asistența UE pentru Ucraina va fi luată cu sau fără Ungaria

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Uniunea Europeană poate decide să aloce Ucrainei un nou pachet de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de euro fără acordul Ungariei, dacă este necesar.

Șeful guvernului ungar, Viktor Orban, a blocat ajutorul pentru Kiev la summitul UE de la sfârșitul anului trecut. La 1 februarie, liderii Uniunii Europene se reîntâlnesc pentru un summit pentru a încerca din nou să cadă de acord asupra acestui pachet, dar până acum, judecând după presă, nu s-a ajuns încă la un compromis cu Orban.

Ungaria insistă că asistența financiară acordată Ucrainei, proiectată pe mai mulți ani, trebuie aprobată în fiecare an printr-o decizie unanimă a tuturor membrilor UE. Alte țări UE nu sunt de acord cu acest lucru.

„Într-un fel sau altul vom găsi o modalitate de a sprijini Ucraina – cu sau fără Orban”, a spus Tusk reporterilor. El a clarificat exact ce metodă ar putea fi discutată.

Premierul polonez l-a mai numit pe Orban „singurul lider deschis anti-ucrainean” al unui stat UE și a promis în timpul summitului că va discuta cu șeful guvernului Slovaciei, Robert Fico, un alt politician european ale cărui cuvinte provoacă constant nemulțumire la Kiev.

„Este în interesul Slovaciei să nu cadă în umbra politică și morală în care s-a găsit Viktor Orban cu retorica sa pro-Putin”, a spus Tusk.

UPDATE ORA 19.00-FT: Zelenski se pregăteşte să îl înlocuiască pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei / Ar fi cea mai importantă remaniere de la începutul războiului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se pregăteşte să îl înlocuiască pe comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, în ceea ce ar fi cea mai mare remaniere a comandamentului militar ucrainean de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu doi ani.

Zelenski i-a oferit luni lui Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate, un nou rol de consilier în domeniul apărării, dar generalul a refuzat, potrivit a patru persoane familiare cu discuţiile, citate de Financial Times.

UPDATE ORA 18.00-Zelenskyy: Rusia lansează aproape 1.000 de drone și rachete într-o lună

Rusia a lansat peste 330 de rachete și aproximativ 600 de drone asupra Ucrainei de la începutul anului, a declarat Volodymyr Zelenskyy.

Într-un apel către parteneri, președintele ucrainean a reiterat apelurile pentru un „scut aerian puternic” împotriva atacurilor rusești.

„Trebuie să asigurăm controlul Ucrainei asupra cerului său, ceea ce este, de asemenea, esențial pentru a asigura securitatea la sol – de la pozițiile din prima linie până la spitalele și școlile din spate”, a spus el.

„Apărarea aeriană și războiul electronic sunt prioritățile noastre de top. Teroarea rusă trebuie înfrântă – acest lucru este realizabil”.

UPDATE ORA 17.00-Macron cere măsuri clare privind importurile din Ucraina, în timp ce protestele agricultorilor afectează Franța

Emmanuel Macron a declarat că Franța dorește să ia măsuri clare privind importurile provenite din Ucraina, în timp ce fermierii protestează în masă în Franța și în întreaga Europă.

Fermierii au înființat baraje rutiere din cauza unei serii de nemulțumiri de lungă durată, inclusiv salarii mici, reglementări împovărătoare și taxe pe combustibil.

Unii susțin că importurile ieftine de cereale din Ucraina în UE au creat o concurență neloială.

„Am cerut să avem măsuri clare privind importurile din Ucraina, deoarece astăzi avem lucruri în volum și calitate care destabilizează piața europeană, fie că este vorba de pui sau de cereale”, a declarat dl Macron în timpul unei vizite de stat în Suedia.

UPDATE ORA 16.00-Lavrov respinge sugestiile „absurde” că Rusia ar putea invada alte națiuni

Ministrul rus de externe a declarat că este „absurd” să sugerezi că Rusia ar putea invada alte națiuni după Ucraina, potrivit unui raport al presei de stat.

Agenția de știri TASS a citat comentariile făcute astăzi de Serghei Lavrov la o masă rotundă cu șefii misiunilor diplomatice aliate la Kremlin.

El s-a referit la o sugestie anterioară potrivit căreia Ucraina ar fi fost un „bastion defensiv” pentru Europa în fața Rusiei, precum și la sugestiile din ultimele săptămâni potrivit cărora țările baltice, Suedia și Finlanda ar putea fi următoarele după invazia sa în Ucraina.

De asemenea, Joe Biden a declarat recent că Rusia ar putea ataca NATO dacă va revendica victoria în războiul din Ucraina – Lavrov părând să facă referire și la acest lucru.

UPDATE ORA 15.00- Națiunile Uniunii Europene au decis să aprobe un acord-cadru care ar păstra în rezervă profiturile din activele băncii centrale ruse

Națiunile Uniunii Europene au decis să aprobe un acord-cadru care ar păstra în rezervă profiturile din activele băncii centrale ruse de sute de miliarde de dolari care au fost înghețate ca represalii pentru războiul de la Moscova în Ucraina, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

Acordul tentativ, ajuns luni seara, mai are nevoie de aprobare oficială, dar este văzut ca un prim pas către utilizarea unora dintre cele 200 de miliarde de euro (171 de miliarde de lire sterline/216 de miliarde de dolari) din activele băncii centrale ruse din UE pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască după distrugerea rusă.

Oficialul, care a cerut să nu fie identificat deoarece acordul nu a fost încă ratificat legal, a spus că blocul „va permite să înceapă colectarea veniturilor extraordinare generate din activele înghețate… pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei”.

UPDATE ORA 14.00- Peter Szijjarto, care a vorbit la o zi după întâlnirea cu omologul său ucrainean

Mai este un drum lung înainte ca o întâlnire între premierul Ungariei Viktor Orbán și președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskii să poată avea loc, a declarat marți ministrul de externe ungar, într-un briefing.

Peter Szijjarto, care a vorbit la o zi după întâlnirea cu omologul său ucrainean, a spus că dacă Ucraina îndeplinește condițiile Ungariei, aceasta ar crea o „tază curată” în relațiile bilaterale și ar permite o întâlnire la cel mai înalt nivel.

UPDATE ORA 13.00- Josep Borrell Fontelles, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat că siguranța Europei este în joc dacă Vladimir Putin câștigă războiul din Ucraina.

Într-un articol scris în publicația franceză L’Obs, Fontelles a spus: „Auzim din nou că Ucraina nu poate câștiga și că sprijinul occidental nu va rezista. Și încă o dată, ispitele concilierii reapar la suprafață. Aceste idei au fost greșite în 2022 și rămân greșite și astăzi. Nu trebuie să-i lăsăm să ne modeleze politica față de Ucraina.

„Victoria Ucrainei în fața agresiunii ruse este cea mai bună garanție de securitate pentru Europa”, a adăugat el.

UPDATE ORA 12.00- Moscova va desfășura noi arme în Insulele Kurile

Reuters relatează că un înalt oficial rus de securitate Dmitri Medvedev a declarat marți că Moscova va desfășura noi arme în Insulele Kurile, care se află în centrul unei dispute teritoriale cu Japonia, a informat agenția de presă de stat TASS.

Rusia și Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace care să pună capăt oficial conflictului dintre ele care datează din cel de-al doilea război mondial, insulele Kurile – pe care Japonia le numește Teritoriile de Nord – rămânând principala piatră de poticnire între cele două părți.

TASS l-a citat pe Medvedev spunând că Rusia nu este împotriva semnării unui tratat de pace cu Japonia, ci numai dacă Tokyo nu va mai contesta statutul insulelor.

UPDATE ORA 11.00- Vladimir Kara-Murza a fost transferat într-o nouă colonie penală din regiunea Omsk din Siberia

Reuters raportează că politicianul de opoziție rus Vladimir Kara-Murza a fost transferat într-o nouă colonie penală din regiunea Omsk din Siberia și plasat într-un bloc de pedeapsă, a informat marți Novaya Gazeta Europe, citându-și avocatul.

Kara-Murza, care făcuse lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, a fost condamnat anul trecut la 25 de ani pentru trădare și alte acuzații pe care le-a negat, comparând cazul împotriva lui cu un proces spectacol stalinist. Soția sa a declarat luni că a fost mutat din închisoarea anterioară din Omsk și că nu se știe unde se află.

UPDATE ORA 10.00- Liderii UE își vor reafirma hotărârea de a continua să ofere „sprijin militar oportun”

Liderii UE își vor reafirma hotărârea de a continua să ofere „sprijin militar oportun, previzibil și durabil” Ucrainei la un summit de joi, potrivit proiectului de concluzii ale reuniunii, relatează Reuters.

„Consiliul European reiterează, de asemenea, necesitatea urgentă de a accelera livrarea de muniție și rachete”, se mai spune în proiectul de text, văzut de Reuters.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Trimișii Uniunii Europene au convenit în unanimitate să pună deoparte miliarde de euro din profiturile excepționale obținute din activele băncii centrale rusești înghețate în Europa, scrie Sky News.

Ambasadorii celor 27 de țări ale UE au convenit în principiu asupra primei etape a unui plan pentru a contribui la finanțarea reconstrucției Ucrainei după invazia Rusiei, potrivit unei surse din Belgia.

Textul va fi supus unor verificări juridice și lingvistice înainte ca ambasadorii să aibă șansa de a-l adopta în mod oficial.

Comisia Europeană ar trebui apoi să propună transferul banilor puși deoparte către bugetul UE și, ulterior, către Kiev, deși nu este clar când vor ajunge în Ucraina.