• Șeful serviciilor de informații militare ucrainene spune că se așteaptă ca ofensiva Rusiei pe frontul de est să se termine până la începutul primăverii.
  • Odată ce atacurile Moscovei vor fi epuizate, va fi rândul Ucrainei să acționeze, a declarat Kyrylo Budanov, șeful agenției ucrainene GUR, la televiziunea națională.
  • Rusia a intensificat atacurile în nord-est începând din toamna anului trecut, încercând să încercuiască bastioane precum orașul Avdiivka.

UPDATE ORA 22:30 – Cetățenii ruși reacționează la proiectul de lege rusesc care confiscă proprietățile celor care „discreditează” armata

Unii locuitori ai Moscovei nu au fost de acord cu natura unui proiect de lege care permite autorităților să confiște proprietățile persoanelor condamnate pentru „discreditarea” armatei.

„Discreditarea oamenilor din armată ar putea fi pedepsită cu închisoarea sau cu un dosar penal. Dar fără a le fi confiscată proprietatea – o persoană ar putea economisi ani sau decenii pentru proprietatea sa”, a spus Nikita, care și-a dat doar prenumele.

Sofia Malygina, o altă rezidentă, a spus că infracțiunea a cauzat „daune morale” și a sugerat ca toți criticii de înalt profil ai armatei să primească interdicția de a apărea în public, dar proprietatea nu ar trebui atinsă.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Părerile lor nu au fost împărtășite de camera inferioară a parlamentului rus, care a susținut legea 377-0 în această dimineață.

UPDATE ORA 21:00 – „Nu mai înjurați în public”

„Nu mai înjurați în public”, au spus oficialii ucraineni – cu excepția cazului în care are loc un raid aerian.

Un watchdog le-a spus oficialilor ucraineni să nu mai folosească limbajul vulgar atunci când comunică cu publicul. Acest lucru vine în urma plângerilor despre oficialii care înjură pe rețelele de socializare sau în timpul aparițiilor publice, a spus Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției.

NACP și agenția de serviciu public din Ucraina au emis o declarație comună în care îndeamnă oficialii să adere la codurile de conduită prezentate oficial. „Funcționarii, de la miniștri la primari, ar trebui să se abțină, inclusiv în timpul orelor nelucrătoare, de la diseminarea informațiilor, în special de a posta comentarii pe site-uri web și rețele de socializare, care ar putea dăuna reputației organismelor de stat”, au spus aceștia.

Agențiile au sugerat limitarea limbajului vulgar la setările private și doar anumite situații „critice” „cum ar fi o serie de sirene de raid aerian [sau] încercări ale statului agresor de a impune narațiuni false”.

UPDATE ORA 20:00 – Rusia neagă lovitura aerodromului

Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins un atac cu 20 de rachete asupra Crimeei, în ciuda imaginilor ucrainene care par să arate explozii la o bază aeriană. Ministerul a declarat că 17 rachete au fost doborâte peste Marea Neagră și alte trei peste peninsulă, după ce comandantul forțelor aeriene ucrainene Mykola Oleshchuk a raportat o lovitură cu succes asupra bazei aeriene Belbek.

Fragmente de rachete ucrainene au căzut pe teritoriul unei unități militare din Lyubimovka, a declarat ministerul rus, care se află în apropierea bazei Belbek.

Incidentul nu a provocat daune „echipamentelor aviatice”, a spus Ministerul Apărării din Rusia.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina „lovește aerodromul” din Crimeea

Armata ucraineană a lovit un aerodrom din Crimeea ocupată de ruși, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene.

Brigada 204 Tactica de Aviație Sevastopol a efectuat o lovitură asupra aerodromului Belbek, pe care unitatea îl utilizase ca bază înainte ca Rusia să anexeze peninsula, a spus Mykola Oleshchuk. Mulțumind armatei pentru conducerea operațiunii, el a spus: „Aviatorii ucraineni se vor întoarce cu siguranță acasă la aerodromul lor natal”. Comandantul a postat un videoclip cu ceea ce el a susținut că a fost lovitura care arată explozii multiple și fum gros care se ridică în aer.

UPDATE ORA 18:00 – Curtea ONU de la Haga respinge majoritatea acuzațiilor Ucrainei

Curtea ONU de la Haga a decis că autoritățile ruse sunt parțial vinovate pentru încălcarea convențiilor internaționale privind lupta împotriva finanțării terorismului și eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, dar a respins majoritatea acuzațiilor Ucrainei.

Această decizie a fost luată în urma unui proces din Ucraina, care acuza Moscova că sprijină separatiștii înarmați din Donbass și că încălca drepturile minorităților din Crimeea anexată.

Ce a decis instanța?

▪️ Instanța a respins majoritatea acuzațiilor Ucrainei împotriva Rusiei pentru finanțarea terorismului. El a stabilit doar faptul că Moscova nu a reușit să investigheze în mod corespunzător acuzațiile aduse de Kiev împotriva reprezentanților autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk.

▪️ Curtea ONU a mai declarat că în a doua parte a acuzațiilor, Ucraina nu a putut dovedi majoritatea faptelor de discriminare rasială împotriva tătarilor din Crimeea și ucrainenii din Crimeea.

▪️ Cu toate acestea, instanța a decis că Rusia nu a reușit să protejeze drepturile etnicilor ucraineni din Crimeea, unde numărul studenților care studiază în limba ucraineană a scăzut brusc. Astfel, Rusia și-a încălcat obligațiile în temeiul Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, se arată în decizia instanței.

▪️ Instanța a refuzat să acorde vreo despăgubire Ucrainei.

UPDATE ORA 17:00 – Putin se întâlnește cu Erdogan în Turcia

Putin va călători în Turcia luna viitoare pentru a se întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui oficial turc citat de Reuters.
Potrivit oficialului, întâlnirea este programată pentru 12 februarie, înainte ca Erdogan să călătorească în Egipt.

Vizitele internaționale ale lui Putin au fost întrerupte de la emiterea mandatului său de arestare din martie 2023, pentru rolul pe care președintele rus l-a jucat în deportarea copiilor ucraineni. Cu toate acestea, Turcia nu face parte din Statutul de la Roma, ceea ce înseamnă că nu are obligația de a-l reține pe Putin.

UPDATE ORA 16:30 – SUA și Germania vor să întârzie aderarea Ucrainei la NATO

SUA și Germania vor să întârzie aderarea Ucrainei la NATO.

Ucraina și câțiva dintre cei mai puternici susținători ai săi încearcă să convingă NATO să invite Kievul să adere formal la Alianță în cadrul unui viitor summit major, însă SUA și Germania opun rezistență „în spatele ușilor închise”, scrie Foreign Policy.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina a repatriat 207 prizonieri de război

Pe 31 ianuarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a reuşit să aducă acasă 207 prizonieri de război, într-un schimb cu Rusia.

Mai multe surse indică faptul că Ucraina i-a schimbat pentru 195 de prizonieri de război ruşi, arată Euromaidan.

Biroul preşedintelui a raportat că printre cei eliberaţi din captivitatea rusă se numără „militari din Forţele Armate, Gărzile Naţionale, Serviciul de Grăniceri de Stat şi Poliţia Naţională – soldaţi, sergenţi şi ofiţeri”.

Este al doilea mare schimb de prizonieri după o pauză de câteva luni. Anterior, pe 3 ianuarie, a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri de război de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Kievul întorcând acasă 230 de ucraineni – 225 de bărbaţi şi cinci femei – din captivitate, schimbându-i cu 248 de ruşi.

UPDATE 15:00-Rusia și Ucraina fac schimb de prizonieri de război, anunță Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunțat returnarea a 195 de prizonieri de război ruși din Ucraina, în schimbul aceluiași număr de prizonieri de război ucraineni.

Reuters scrie că:

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri, într-o declarație, că a încheiat un acord de schimb cu Ucraina, în baza căruia fiecare parte a primit înapoi 195 de soldați și că proprii soldați vor fi transportați la Moscova pentru a primi tratament medical și psihologic.

Acesta a fost citat de agenția de știri de stat RIA, care a declarat că Emiratele Arabe Unite au jucat un rol în intermedierea acordului.

„La 31 ianuarie, ca urmare a procesului de negociere, 195 de militari ruși care se aflau în pericol de moarte în captivitate au fost returnați din teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, exact 195 de prizonieri din cadrul forțelor armate ale Ucrainei au fost predați”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

A fost primul schimb de acest fel de la prăbușirea săptămâna trecută a unui avion de transport militar rusesc care, potrivit Moscovei, transporta 65 de soldați ucraineni înainte de un schimb planificat.

Rusia susține că Ucraina a doborât avionul cu o rachetă sol-aer și că toate cele 74 de persoane aflate la bord au fost ucise.

Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat că a doborât avionul și a cerut dovezi cu privire la persoanele care se aflau la bord.

UPDATE 14:00-Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a sosit miercuri în Ucraina pentru discuții

Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a sosit miercuri în Ucraina pentru discuții, pe fondul incertitudinii crescânde cu privire la asistența economică și militară acordată de SUA Kievului, în contextul în care războiul cu Rusia se apropie de al treilea an.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat pe platforma de socializare X:

„Astăzi ne vom întâlni cu liderii guvernamentali, veteranii și societatea civilă pentru a sublinia angajamentul nostru comun de a învinge agresiunea rusă în Ucraina”.

Ea a publicat o fotografie cu Nuland în gara centrală din Kiev.

UPDATE 12:00-Comisia Europeană a propus miercuri măsuri de limitare a importurilor de produse agricole din Ucraina și o mai mare flexibilitate în ceea ce privește normele privind terenurile în paragină, în încercarea de a calma protestele fermierilor furioși din Franța și din alte state membre ale UE

Comisia a declarat că va prelungi suspendarea taxelor de import pentru exporturile ucrainene cu încă un an, până în iunie 2025. Acestea au fost suspendate inițial în 2022 pentru a contribui la sprijinirea economiei Ucrainei în urma invaziei Rusiei.

Fermierii francezi și belgieni au instituit miercuri zeci de blocaje pe autostrăzi și pe drumurile de acces la un important port de containere pentru a face presiuni asupra guvernelor să relaxeze normele de mediu și să contribuie la protejarea lor de creșterea costurilor și de importurile ieftine.

UPDATE 10:00

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au doborât 14 din cele 20 de drone „kamikaze” de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, au raportat reprezentanţii Forţelor Aeriene.

Rusia a lansat vehiculele aeriene fără pilot (UAV) din trei direcţii: Primorsko-Akhtarsk în Krasnodar Krai din Rusia, oraşul rusesc Kursk şi Capul Chauda în Crimeea ocupată, au precizat Forţele Aeriene.

De asemenea, armata rusă ar fi tras trei rachete balistice Iskander din Crimeea şi din regiunea Voronej.

Un atac cu drone ruseşti asupra Harkovului în seara zilei de 30 ianuarie a rănit 3 persoane şi a avariat infrastructura civilă.

UPDATE 8:00

Rusia a pierdut 385.230 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, miercuri, Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 1.090 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.310 tancuri, 11.757 de vehicule blindate de luptă, 12.231 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.195 de sisteme de artilerie, 974 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 663 de sisteme de apărare aeriană, 332 de avioane, 324 de elicoptere, 7.100 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene spune că se așteaptă ca ofensiva Rusiei pe frontul de est să se termine până la începutul primăverii, scrie Sky News.

Odată ce atacurile Moscovei vor fi epuizate, va fi rândul Ucrainei să acționeze, a declarat Kyrylo Budanov, șeful agenției ucrainene GUR, la televiziunea națională.

Rusia a intensificat atacurile în nord-est începând din toamna anului trecut, încercând să încercuiască bastioane precum orașul Avdiivka.

Armata ucraineană a declarat că se află în „apărare activă” în timp ce desfășoară contraatacuri.

„[Ofensiva [Rusiei] este încă în desfășurare. Undeva la începutul primăverii, aceasta va fi epuizată complet”, a declarat Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare ucrainene GUR, la televiziunea națională.