• Trupele ucrainene se retrag din Avdiivka: Șeful militar al Kievului confirmă decizia, deschizând calea pentru avansul Rusiei.
  • Joe Biden avertizează asupra riscului: Președintele american atrage atenția asupra posibilității ca Avdiivka să cadă în fața forțelor ruse.
  • Inacțiunea Congresului, o problemă: Casa Albă subliniază costul acestei inacțiuni în contextul penuriei de muniție și a opoziției la un nou ajutor militar pentru Ucraina.

UPDATE ORA 17.00 – Șeful German al Apărării: Retragerea Ucrainei din Aviidvka este „absolut corectă”

Șeful german al apărării, generalul Carsten Breuer, crede că decizia Ucrainei de a se retrage din orașul cheie Avdiivka  este „absolut corectă”. Breuer și-a dat cu părerea despre această chestiune după ce tocmai a vizitat Ucraina.

„Ceea ce am experimentat în timpul vizitei mele de săptămâna trecută au fost soldați obosiți, dar statornici. Am întâlnit un nou comandant-șef care are un plan, care știe unde vrea să meargă și acum pune acest plan în acțiune”, a spus Breuer, referindu-se la Oleksandr Syrskyi.

„Cred că ceea ce am văzut în Avdiivka a fost o decizie hotărâtă pentru a salva personalul și cred că acest lucru a fost absolut corect”, spune Breuer.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?

Președintele ucrainean Volodmir Zelenski l-a denumit recent pe Oleksandr Sirskyi  în calitate de comandant șef, în locul generalului Valeri Zaluzhni după o contraofensivă blocată împotriva Rusiei. 

UPDATE 14.00 – Rusia a declarat că are control deplin asupra orașului Avdiivka

Rusia a declarat duminică că are control deplin asupra orașului ucrainean Avdiivka, după ce Ucraina și-a retras armata, deși Moscova a afirmat că unele trupe ucrainene erau încă adăpostite într-o vastă fabrică de cocs din era sovietică după una dintre cele mai intense bătălii ale războiului

Căderea Avdiivka este cea mai mare cucerire a Rusiei de la capturarea orașului Bakhmut în mai 2023 și survine la aproape doi ani de la ziua în care președintele Vladimir Putin a declanșat un război pe scară largă prin ordonarea invaziei Ucrainei.

Ucraina a declarat că și-a retras soldații pentru a salva trupele de la a fi complet încercuite după luni de lupte grele. Putin a salutat căderea Avdiivka ca pe o victorie importantă și a felicitat trupele rusești.

UPDATE ORA 13.00 – Cum câștigă Ucraina războiul pe mare?

În timp ce forțele ucrainene au fost sub presiune pe uscat, ele au rupt supremația navală a Rusiei în Marea Neagră.

Săptămâna aceasta, armata ucraineană a anunțat pe Telegram că nava de debarcare Caesar Kunikov a fost scufundată în largul coastei peninsulei Crimeea.

UPDATE ORA 12.35 – Zelensky îl invită pe Trump pe front

Volodymyr Zelensky l-a invitat pe Donald Trump să facă un tur al frontului, în timp ce susținătorii fostului președinte al SUA întârzie să semneze un pachet de ajutor vital.

„Dacă domnul Trump va veni, sunt gata să merg cu el pe linia frontului. Ce înseamnă războiul real, nu Instagram, războiul real”, a declarat președintele ucrainean.

Ucraina este dependentă în mod critic de livrările de arme din partea SUA și a altor aliați occidentali pentru a continua să lupte împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 10.35 – Președintele rus Vladimir Putin a calificat capturarea orașului Avdiivka drept „o victorie importantă”

Președintele rus Vladimir Putin a calificat capturarea orașului Avdiivka drept „o victorie importantă”, după ce șeful militar ucrainean a declarat sâmbătă că trupele sale s-au retras din orașul devastat din estul țării după luni de lupte intense.

Deși Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile ucrainene sunt încă înrădăcinate la uzina de cocs din oraș, avansul asupra Avdiivka a fost cea mai mare înaintare a Moscovei de când a cucerit orașul Bakhmut în luna mai a anului trecut.

Este, de asemenea, cel mai clar semn de până acum al modului în care valul războiului s-a întors în favoarea Moscovei, după ce o contraofensivă ucraineană nu a reușit să străpungă liniile rusești anul trecut.

„Șeful statului i-a felicitat pe soldații ruși pentru acest succes, o victorie importantă”, a declarat Kremlinul într-o declarație pe site-ul său.

Între timp, președintele american Joe Biden a declarat că i-a spus omologului său ucrainean Volodymyr Zelensky că este „încrezător” că Congresul american va reînnoi ajutorul de război, dar a adăugat că, fără ajutorul american, Kievul ar putea pierde și mai mult teritoriu în fața avansului rusesc.

Eșecul parlamentarilor americani de a aproba noi fonduri pentru ajutorul militar acordat Kievului ar fi „absurd” și „lipsit de etică”, a declarat Biden reporterilor după ce a participat la o slujbă religioasă în Delaware, adăugând: „Mă voi lupta pentru a le oferi muniția de care au nevoie”.

UPDATE ORA 06.00 – Biden spune că i-a spus lui Zelenski că este încrezător” că SUA vor reînnoi ajutorul pentru Ucraina

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că este încrezător că Congresul va reînnoi ajutorul militar pentru respingerea Rusiei după ce forțele sale au capturat bastionul ucrainean Avdiivka.

Am vorbit cu Zelenski pentru a-l anunța că sunt încrezător că vom primi acei bani”, a declarat Biden reporterilor sâmbătă.

Biden a declarat că nu este sigur că un alt oraș ucrainean nu va cădea în mâinile forțelor rusești fără sprijinul SUA și că ar fi absurd” și lipsit de etică” ca legislatorii să nu aprobe un nou pachet de ajutor militar.

Mi se pare contrar a tot ceea ce suntem ca țară”, a spus el.

Biden a vorbit cu Zelenski în cadrul unei convorbiri telefonice, la câteva ore după ce Rusia a anunțat capturarea Avdiivka în urma retragerii anterioare a forțelor Kievului, pe care liderul ucrainean a descris-o ca fiind „o decizie profesională care va salva multe vieți ucrainene”.

UPDATE ORA 03.00 – ICYMI: Rusia, Ucraina și Gaza domină în timp ce liderii mondiali se reunesc la conferința de securitate de la Munchen

Două războaie majore și moartea criticului rus al lui Putin, Alexei Navalnîi, domină întâlnirea anuală.

UPDATE ORA 01.00 – Forțele rusești dețin controlul total al Avdiivka, susține Ministerul Apărării

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au preluat controlul complet al orașului Avdiivka din estul Ucrainei.

Serghei Șoigu, ministrul apărării, a declarat la Kremlin că forțele rusești lucrează acum pentru a elimina ultimele focare de rezistență de la uzina chimică și de cocs din Avdiivka, au precizat oficialii într-o declarație.

Trupele rusești au fost apoi filmate în timp ce ridicau steagul țării lor în oraș, după cum par să arate videoclipurile de pe rețelele de socializare.

Știre inițială:

Șeful militar al Kievului a confirmat sâmbătă că trupele ucrainene s-au retras din orașul devastat Avdiivka, deschizând calea pentru un posibil avans al Rusiei, în timp ce președintele american Joe Biden a avertizat asupra riscului ca orașul să cadă în fața forțelor ruse. Casa Albă a subliniat că această situație este consecința inacțiunii Congresului, care a întârziat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Citește și