• Președintele american Joe Biden a declarat joi că va impune vineri sancțiuni direct președintelui rus Vladimir Putin.
  • Franța va găzdui săptămâna viitoare o reuniune internațională privind ajutorul pentru Ucraina.
  • Danemarca anunță un nou pachet de ajutor militar de peste 247 de milioane de dolari pentru Ucraina.
  • Forțele armate ucrainene ar fi doborât un avion rusesc A-50 deasupra Mării Azov.

UPDATE ORA 22.00 – Iranul neagă că a trimis rachete balistice în Rusia

Iranul a negat că ar fi trimis rachete balistice în Rusia, spunând că rapoartele recente sunt „nefondate”, potrivit unei declarații transmise vineri CNN de la Misiunea Permanentă a Republicii Islamice Iran la Națiunile Unite.

„Deși nu există restricții sau interdicții internaționale predominante privind vânzarea rachetelor balistice, Iranul se consideră obligat moral să se abțină de la tranzacțiile cu arme pe durata conflictului în curs dintre Rusia și Ucraina”, se arată în comunicat.

Această decizie a fost luată pentru a se abține de la „contribuirea la perpetuarea războiului”, potrivit declarației.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI

UPDATE ORA 21.00 – Liderul majorității din Senat cere Camerei Deputaților să aprobe ajutorul în timpul vizitei în Ucraina

Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, a îndemnat Camera Reprezentanților să adopte un ajutor pentru Ucraina, după ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite în această țară.

Ne aflăm aici pentru că Statele Unite se află în acest moment într-un punct de cotitură, un punct de inflexiune. Dacă nu suntem alături de (prietenii și) aliații noștri, aliații din întreaga lume se vor eschiva și se vor îndepărta de noi. Dacă îi lăsăm pe dușmanii noștri, autocrații lumii, să reușească aici, nu se vor opri”, a declarat Schumer, senator democrat de New York, reporterilor din Lvov, Ucraina.

În ciuda refuzului președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, de a organiza un vot asupra pachetului de ajutor extern aprobat de Senat, Schumer a insistat că Statele Unite nu vor renunța la Ucraina.

Statele Unite sunt alături de voi. Nu vă vom abandona. Vom lupta și vom lupta și vom lupta și vom lupta pentru ca acest ajutor necesar să ajungă la voi și la bravii voștri soldați”, a declarat el.

UPDATE ORA 20.00 – Forțele armate au doborât din nou un avion rusesc A-50

Forțele armate ucrainene ar fi doborât un avion rusesc A-50 deasupra Mării Azov. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni mâine la Kiev, conform Politico. Ea va fi însoțită de premierul belgian Alexander De Croo.

UPDATE ORA 17.00 – Ambasadorul SUA la ONU spune că Biden este frustrat de incapacitatea Camerei Reprezentanților de a crește finanțarea pentru Ucraina

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a intervenit vineri în legătură cu demersul administrației Biden de a impune sancțiuni suplimentare pentru peste 500 de entități asociate cu mașina de război a Rusiei, repetând apelurile către Camera Reprezentanților de a urma exemplul Senatului și de a aproba ajutorul atât de necesar pentru Ucraina.

Administrația a lucrat cu sârguință pentru a obține asistență pentru efortul ucrainean, inclusiv prin presiuni asupra Congresului pentru a oferi finanțarea necesară, dar rezistența ucrainenilor nu poate fi minimalizată aici”, a declarat ea pentru CNN.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că legislația blocată, care include peste 60 de miliarde de dolari în asistență pentru Ucraina, nu va fi aprobată în forma sa actuală și le-a spus în privat republicanilor, în timpul unei întâlniri cu ușile închise de săptămâna trecută, că nu există nicio grabă” pentru a aborda această problemă, în condițiile în care Congresul a plecat de atunci din oraș pentru o vacanță de aproape două săptămâni.

UPDATE ORA 16.00 – Rusia începe producția în serie a rachetelor hipersonice Zircon, afirmă Putin

Rusia a început producția în serie a noilor rachete hipersonice Zircon, despre care experții spun că sunt aproape imposibil de doborât, a declarat vineri președintele Vladimir Putin.

Folosirea rachetelor în război: Ucraina a afirmat că are dovezi că Rusia a tras o rachetă hipersonică Zircon în atacurile sale asupra capitalei Kiev, pe 7 februarie, pentru prima dată de la începutul războiului.

Experții spun că Zirconul, dacă se confirmă ceea ce spune Moscova despre el, este o armă formidabilă. Viteza sa hipersonică o face invulnerabilă chiar și la cele mai bune sisteme de apărare antirachetă occidentale, precum Patriot, potrivit Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA), cu sediul în Statele Unite.

UPDATE ORA 14.20 – Biden anunță peste 500 de sancțiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au anunțat peste 500 de noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei în Ucraina și a morții în arest a opozantului Aleksei Navalnîi.

Sancțiunile vor viza persoane care au legătură cu încarcerarea lui Navalnîi și cu mașina de război a Rusiei, a declarat președintele Joe Biden.

Vor fi impuse restricții la export pentru aproape 100 de firme sau persoane fizice.

UPDATE ORA 14.00 – Biden îl critică pe Putin în timp ce anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele SUA, Joe Biden, a marcat vineri, într-o lungă declarație, aniversarea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, criticând atacul vicios al președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei” și anunțând o nouă tranșă de sancțiuni împotriva Rusiei pentru moartea criticului Kremlinului, Aleksey Navalnîi, și pentru continuarea campaniei sale militare.

Aceste sancțiuni vor viza persoanele care au legătură cu încarcerarea lui Navalnîi, precum și sectorul financiar al Rusiei, baza industrială de apărare, rețelele de achiziții și evazioniștii de sancțiuni de pe mai multe continente”, a declarat Biden. Ele se vor asigura că Putin plătește un preț și mai mare pentru agresiunea sa în străinătate și represiunea de acasă”.

De asemenea, președintele a repetat apelurile sale către Congres pentru a aproba suplimentul de securitate națională al administrației sale, care a trecut de Senat, dar care rămâne blocat în Cameră.

UPDATE 13.00 – Putin participă la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Moscova

Vladimir Putin a participat la o ceremonie de depunere de coroane de flori care marchează Ziua Apărătorului Patriei în Rusia.

Liderul rus a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut de lângă zidul Kremlinului din Moscova, sub privirile personalului militar. Putin a emis astăzi un mesaj în care salută trupele Moscovei și a declarat, de asemenea, că triada nucleară a Rusiei – capacitățile sale nucleare strategice terestre, maritime și aeriene – sunt în bună stare.

UPDATE ORA 12:20 – UE a introdus cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse și a complicilor acesteia

Au fost introduse măsuri restrictive împotriva a 106 persoane fizice și 88 de persoane juridice.

Sancțiunile vizează în primul rând sectoarele militar și de apărare ale Federației Ruse, precum și reprezentanții sistemului judiciar, politicienii locali și persoanele responsabile pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, notează CE într-un comunicat de presă oficial.

UPDATE ORA 12:00 – Atacul unei drone rusești a ucis 3 persoane în Odesa; Zelensky spune că criza de la granița poloneză este absolut inacceptabilă

Armata ucraineană a anunțat vineri că un atac cu dronă rusă asupra orașului portuar Odesa din sudul Ucrainei a ucis trei persoane.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a primit pachete de sprijin suplimentare din partea țărilor aliate, inclusiv Danemarca, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Cu toate acestea, Zelensky a criticat aspru protestele în curs de desfășurare ale fermierilor de la granița dintre Ucraina și Polonia, descriind situația ca fiind „absolut inacceptabilă”.

Știre inițială

Președintele american Joe Biden a declarat joi că va impune vineri sancțiuni direct președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a declarat „responsabil” pentru moartea disidentului Alexei Navalnîi.

Biden a făcut acest anunț la San Francisco, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu văduva și fiica lui Navalnîi, scrie CNN.

„Am avut onoarea să mă întâlnesc cu soția și fiica sa și, ca să spun ceva evident, a fost un om incredibil de curajos”, a declarat Biden. „Vom anunța mâine sancțiuni împotriva lui Putin, care este responsabil de moartea sa”.
Biden a spus că din întâlnire a reieșit clar că soția lui Navalny va „continua să lupte”.

Citește și