• Din cauza lipsei de sisteme de apărare, aliații occidentali se străduiesc să satisfacă cererile tot mai urgente de a proteja cerul Ucrainei de atacurile cu rachete și drone.
  • Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat, cu întârziere, o regândire a finanțării pentru securitatea lor colectivă.
  • Un diplomat de rang înalt a declarat pentru Sky News că lipsa de aprovizionare cu sisteme de apărare aeriană a fost un factor cheie care a limitat capacitatea aliaților de a răspunde nevoilor Ucrainei.

Pentru prima dată, Marea Britanie va oferi Ucrainei o serie de rachete puternice pentru a se apăra împotriva atacurilor aeriene rusești, dar nu furnizează armele care le lansează.

În schimb, rachetele AMRAAM – capabile să doboare rachete de croazieră – vor ajuta la înarmarea sistemelor de apărare aeriană care vor fi oferite Ucrainei de către Statele Unite. Lipsa de aprovizionare cu aceste sisteme înseamnă că aliații occidentali, reuniți în această săptămână la Bruxelles, se străduiesc să răspundă cererilor tot mai urgente ale guvernului de la Kiev de a proteja cerul Ucrainei de atacurile cu rachete și drone rusești.

Întrebat de Sky News dacă eșecul Occidentului de a oferi mai repede Ucrainei mai multe dintre aceste sisteme de apărare antiaeriană atât de necesare se datorează lipsei de voință politică sau lipsei de provizii, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dat, cu subînțeles, doar o jumătate de răspuns. Ei bine, cu siguranță nu este vorba de lipsa de voință, a declarat el miercuri la sediul NATO din Bruxelles, vorbind după ce a prezidat un grup de contact al aliaților NATO și al altor parteneri care s-au reunit pentru a promite sprijin militar pentru Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
TAYLOR SWIFT BATE RECORDURILE SPOTIFY
TIKTOK AR PUTEA FI INTERZIS ÎN SUA PÂNĂ ÎN 2025
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT

Angajamentul, hotărârea la care am asistat eu și președintele în cadrul acestei reuniuni a grupului de contact de astăzi a fost inspirată și asta le-am spus membrilor grupului. Ei rămân angajați să facă tot ce pot pentru a genera capacități suplimentare. Dar un diplomat de rang înalt a declarat pentru Sky News că lipsa de aprovizionare cu sisteme de apărare aeriană a fost un factor cheie care a limitat capacitatea aliaților de a răspunde nevoilor Ucrainei.

Marea Britanie și alți membri NATO au redus cheltuielile pentru apărare, au micșorat dimensiunea forțelor lor armate și au redus stocurile de muniții după sfârșitul Războiului Rece. Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat, cu întârziere, o regândire a finanțării pentru securitatea lor colectivă, dar este nevoie de timp pentru a reface stocurile.