- Prokopenko a declarat că oamenii din oraș sunt acum reticenți în a-și părăsi adăposturile subterane chiar și pentru a face rost de lucruri esențiale.
- Cetățenii din Mariupol, aflați în buncăre, încearcă să bea mai puțină apă și să mănânce mai puțină mâncare.
- Comunicațiile în orașul asediat sunt dificile de câteva zile, iar operațiunile de salvare au fost îngreunate de pericolul bombardamentelor aproape neîntrerupte.
Locuitorii din orașul ucrainean Mariupol sunt duși în Rusia împotriva voinței lor de către forțele ruse, a anunțat sâmbătă Consiliul municipal din Mariupol.
Advertisment
„În cursul săptămânii trecute, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duși pe teritoriul rusesc”, a precizat municipalitatea într-un comunicat. „Ocupanții au luat în mod ilegal oameni din cartierul Livoberezhny și din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde peste o mie de persoane (majoritatea femei și copii) se ascundeau de bombardamentele constante„.
Locuitorii din Mariupol capturați au fost duși în tabere unde forțele rusești le-au verificat telefoanele și documentele, apoi i-au redirecționat pe unii dintre locuitori către orașe îndepărtate din Rusia, se arată în declarație, adăugând că „soarta celorlalți este necunoscută”.
Recomandări
„Ceea ce fac ocupanții astăzi este familiar pentru generația mai în vârstă, care a văzut evenimentele îngrozitoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când naziștii au capturat oameni cu forța”, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, în declarație. „Este greu de imaginat că în secolul 21 oamenii pot fi luați cu forța în altă țară”.
Anterior, sâmbătă, un comandant al armatei ucrainene a declarat pentru CNN că oamenii din Mariupol își riscă viețile de fiecare dată când ies din buncărele subterane și a afirmat că portul strategic se confruntă cu cele mai intense lupte din întreaga țară.
În condițiile în care asaltul Rusiei se află în a patra săptămână, maiorul Denis Prokopenko, din Regimentul Azov al Gărzii Naționale, a declarat pentru CNN că atacurile aeriene și terestre asupra orașului sunt acum aproape neîncetate.
„De obicei, Mariupol se află sub focuri de armă pe tot parcursul zilei și al nopții. Uneori (sunt) 30 de minute de liniște, dar apoi orașul este din nou atacat (de) tancuri, artilerie, rachete multiple și (avioane) precum bombardiere și elicoptere”, a spus el.
Peste 4.100 de persoane, inclusiv 1.172 de copii, au fost evacuate sâmbătă de la Mariupol la Zaporijjea prin coridoare umanitare, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, un oficial de rang înalt în biroul președintelui Volodimir Zelenski.
Mariupol se află sub asediu de mai multe săptămâni și a cunoscut unele dintre cele mai grave atacuri din timpul războiului de când Rusia a început invazia Ucrainei în februarie. Printre acestea s-au numărat lovituri mortale asupra unei maternități și bombardarea unui teatru, ale căror pierderi sunt încă necunoscute, în timp ce operațiunea de salvare continuă.
Partenerii noștri