- Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi agenţiile de informaţii americane par să exprime o îngrijorare mai mare decât oricând că Putin ar putea escalada războiul pentru a compensa pierderile sale umilitoare din ultima vreme.
- Multe dintre opţiunile pentru care se pregătesc sunt sumbre.
- 1. un bombardament mai nediscriminatoriu al oraşelor ucrainene.
- 2. o campanie de ucidere a unor lideri ucraineni de rang înalt.
- 3. un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei situate în ţări membre NATO precum Polonia şi România care livrează cantităţi extraordinare de arme, muniţie şi echipament militar către ucraineni.
- 4. mobilizare generală a forţelor armate ruse, a rezerviştilor şi înrolarea obligatorie a bărbaţilor cu vârsta de peste 18 ani.
- 5. o explozie nucleară demonstrativă peste Marea Neagră, Oceanul Arctic sau pe teritoriul ucrainean.
- 6. lovituri nucleare tactice în zonele populate ale Ucrainei.
După ultimele operaţiuni de succes în nord-estul Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski îl presează pe preşedintele Biden pentru a-i livra arme noi şi mai puternice: un sistem de rachete cu o rază de acţiune de 190 de mile care ar putea ajunge departe pe teritoriul Rusiei, scria publicaţia New York Times pe 17 septembrie.
Zelenski insistă că nu are intenţia de a lovi oraşele ruseşti sau de a ţinti ţinte civile, chiar dacă forţele preşedintelui Vladimir Putin au lovit blocuri de apartamente, teatre şi spitale din Ucraina de-a lungul războiului. Arma, spune Zelenski, este esenţială pentru lansarea unei contraofensive mai ample, poate la începutul anului viitor.
Preşedintele american Biden se opune pentru că nu doreşte un război la scară largă cu ruşii şi vrea doar ca aceştia să fie alungaţi din Ucraina.
Un transport de rachete ghidate cu rază lungă de acţiune, care ar putea oferi Ucrainei noi opţiuni pentru a lovi Crimeea, teritoriul pe care Rusia l-a anexat în 2014, ar fi probabil văzută de Moscova ca o provocare majoră, a conchis dl Biden.
Încercăm să evităm al Treilea Război Mondial, le reaminteşte adesea Biden asistenţilor săi.
Asistenţi superiori ai preşedintelui mai spun că, atunci când Biden a întrebat Pentagonul în ultimele săptămâni cât de mult vor ajuta sistemele de rachete cu rază mai lungă de acţiune forţelor ucrainene în următoarea etapă a războiului, i s-a spus că beneficiile vor fi minime. Asta l-a determinat să concluzioneze, au spus ei, că nu merită riscul.
Argumentul asupra Sistemului tactic de rachete al armatei, sau ATACMS, vine într-un moment critic când oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon şi agenţiile de informaţii americane par mai îngrijoraţi decât oricând că Putin ar putea escalada războiul pentru a compensa pentru retragerea umilitoare a forţelor ruse din Harkov.
Ei nu ştiu ce formă ar putea lua acea escaladare. Dar multe dintre opţiunile pentru care se pregătesc oficialii americani sunt sumbre:
- un bombardament mai nediscriminatoriu al oraşelor ucrainene,
- o campanie de ucidere a unor lideri ucraineni de rang înalt
- un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei situate în ţări NATO precum Polonia şi România care livrează cantităţi extraordinare. de arme, muniţie şi echipament militar în ţară
Unii oficiali şi-au exprimat îngrijorarea că Putin ar putea detona o armă nucleară tactică printr-o explozie demonstrativă peste Marea Neagră, Oceanul Arctic sau pe teritoriul ucrainean. Dar nu există nicio dovadă că el mută acele arme, spun oficialii, sau că pregăteşte o astfel de lovitură.
Un oficial de rang înalt a spus că există o dezbatere în cadrul agenţiilor de informaţii americane cu privire la dacă Putin crede că un astfel de pas ar risca înstrăinarea Rusiei de ţările de care are cea mai mare nevoie, în special China, sau dacă ţine opţiunea în rezervă.
Biden a abordat problema direct într-un interviu acordat CBS pentru 60 de minute, când a avertizat că trecerea la arme nucleare sau alte arme neconvenţionale va schimba faţa războiului.
Vor deveni şi mai mult o paria în lume decât au fost vreodată, a spus Biden. Şi în funcţie de amploarea a ceea ce fac, va determina ce răspuns va avea loc.
Această ultimă declaraţie părea să se refere la discuţiile din interiorul comunităţii americane de apărare cu privire la modul de răspuns la o explozie demonstrativă, mai mult asemănătoare cu un test nuclear, deşi unul efectuat pentru a avertiza despre o potenţială escaladare versus o lovitură asupra unei părţi populate a Ucrainei.