• Președintele Rusiei ar urma să susțină un ,,discurs către națiune” în această seară, pentru prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie.
  • De asemenea, există informații privind posibilitatea de a anunța mobilizare generală în Rusia.
  • Și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-ar putea adresa națiunii, conform The Guardian.

UPDATE 22:25 Discursul lui Putin, amânat pentru mâine, a declarat analistul politic Serghei Markov, apropiat Kremlinului.

UPDATE 22:00 Generalul britanic Sir Richard Shirreff a declarat că întârzierea transmiterii discursului lui Vladimir Putin este ,,destul de haotică” .

,,Întârzierea asta îmi spune că există o anumită cantitate de haos„.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

UPDATE: Liderul rus va susţine în această seară, de la ora 21:00, un discurs rar adresat naţiunii. Ultima dată când a ţinut un discurs în direct a fost pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul şi aliaţii săi vor respinge orice referendum organizat în regiunile separatiste, despre care a spus că nu ar aduce Rusiei niciun beneficiu pe câmpul de luptă.

Ştirea iniţială: În această mişcare aparent coordonată, oficialii susţinuţi de Rusia au anunţat referendumuri planificate pentru 23-27 septembrie în provinciile Luhansk, Doneţk, Kherson şi Zaporizhzhia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean sau o zonă de mărimea Ungariei, potrivit Reuters.

Rusia consideră deja Luhansk şi Doneţk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parţial de Moscova în 2014, ca fiind state independente. Ucraina şi Occidentul consideră că toate părţile din Ucraina deţinute de forţele ruseşti sunt ocupate ilegal.

Reformularea luptelor din teritoriile ocupate ca fiind un atac împotriva Rusiei ar putea, de asemenea, să ofere Moscovei o justificare pentru a-şi mobiliza rezervele militare de 2 milioane de oameni. Până acum, Moscova a rezistat unei astfel de mişcări, în ciuda pierderilor tot mai mari în ceea ce numeşte o ,,operaţiune militară specială” limitată, mai degrabă decât un război.

Sullivan a declarat că Washingtonul este la curent cu rapoartele potrivit cărora Putin ar putea lua în considerare posibilitatea de a ordona o mobilizare, care, potrivit lui Sullivan, nu ar face nimic pentru a submina capacitatea Ucrainei de a respinge agresiunea rusă.