• Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, le cere statelor membre să interzică importul de petrol din Rusia, în șase luni.
  • Pachetul de sancţiuni împotriva Rusiei, al şaselea la număr, urmează să fie aprobat de Comisia Europeană în zilele următoare.
  • Vizate de sancțiuni sunt și televiziunile ruseşti, dar şi sectorul energetic.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, le cere statelor membre să interzică importul de petrol din Rusia, în șase luni.

Pachetul de sancţiuni împotriva Rusiei, al şaselea la număr, urmează să fie aprobat de Comisia Europeană în zilele următoare.

Astăzi abordăm dependența noastră de petrolul rusesc. Și să fim clari, nu va fi ușor pentru că unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar pur și simplu trebuie să o facem. Așa că astăzi vom propune interzicerea întregului petrol rusesc, în Europa. Aceasta va fi o interdicție completă a importului de petrol rusesc, transport maritim și conducte, brut și rafinat”, a spus, miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Totodată, Von der Leyen a propus ca Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante să fie deconectate de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.

Vizate de sancțiuni sunt și televiziunile ruseşti, dar şi sectorul energetic.

Vom dezactiva și alte două bănci majore din Rusia. Am lovit băncile care sunt critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rus și pentru capacitatea lui Putin de a distruge. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global. Interzicem trei radiodifuzori de stat rusești mari de pe undele noastre. Nu li se va mai permite să-și distribuie conținutul în Uniunea Europeană sub orice formă sau formă, fie că este pe cablu, prin satelit, pe internet sau prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone”, a afirmat președinta Comisiei Europene.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, marți, un decret privind aplicarea de sancțiuni economice de retorsiune ca răspuns la „acțiunile neprietenoase ale unor state străine și organizații internaționale”.