• Putin acuză Kievul și Occidentul că nu respectă acordul privind cerealele.
  • Președintele rus spune că prea multe cereale merg către UE și nu către națiunile sărace.
  • Acesta susține că dorește să discute modificarea condițiilor acordului.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că dorește să discute redeschiderea unui acord negociat de ONU care permite Ucrainei să își exporte cerealele prin Marea Neagră, după ce a acuzat Kievul și Occidentul că îl folosesc pentru a înșela țările în curs de dezvoltare și Rusia.

Criticile lui Putin, care a susținut că acordul livrează cereale, îngrășăminte și alte produse alimentare către Uniunea Europeană și Turcia în detrimentul țărilor sărace, sunt de natură să ridice temerile că pactul s-ar putea destrăma dacă nu poate fi renegociat cu succes. Ucraina, ale cărei porturi au fost blocate de Rusia de când a invadat-o în februarie, a declarat că termenii acordului sunt respectați cu strictețe și că nu există motive pentru renegocierea acestuia.

Acordul, facilitat de Națiunile Unite și Turcia în iulie, a creat un coridor de export protejat prin Marea Neagră pentru cerealele ucrainene, după ce Kievul a pierdut accesul la principala sa rută de export atunci când Rusia a atacat Ucraina pe uscat, pe calea aerului și pe mare. Acordul, conceput pentru a contribui la scăderea prețurilor mondiale la alimente prin creșterea aprovizionării cu cereale și semințe oleaginoase, a fost singurul progres diplomatic între Moscova și Kiev în mai mult de șase luni de război.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Moscova a declarat la momentul respectiv că unul dintre principalele motive pentru care a semnat acordul a fost acela că dorește să ajute țările în curs de dezvoltare să evite penuria de alimente. Dar Putin a declarat miercuri că Ucraina și Occidentul nu au respectat termenii acordului și că majoritatea cerealelor au ajuns în UE, nu în țările mai sărace, lucru pe care liderul rus a spus că va trebui să se schimbe dacă se dorește evitarea a ceea ce el a numit o „catastrofă umanitară fără precedent”.

„M-am întâlnit cu liderii Uniunii Africane, cu liderii țărilor africane, și le-am promis că vom face totul pentru a le asigura interesele și a facilita exportul de cereale ucrainene”, a declarat Putin la un forum economic din regiunea Extremul Orient al Rusiei.

Dar dacă se exclud transporturile către Turcia, ca țară intermediară, el a spus că doar două din cele 87 de transporturi au intrat sub incidența Programului alimentar mondial al ONU, reprezentând doar 60.000 de tone sau 3% din totalul de 2 milioane de tone exportate până acum.

„Noi respectăm acordurile. Dar se dovedește….că ei (Occidentul) tocmai ne-au tras pe sfoară în mod regal și nu doar pe noi, ci și pe cele mai sărace țări ale căror interese au fost pretextul pentru a face toate acestea”.

În momentul invadării Rusiei în februarie, în Ucraina erau blocate aproximativ 70 de nave, dintre care unele fuseseră deja încărcate cu cereale, cu contracte deja semnate. Unele dintre aceste încărcături contractate au fost primele care au plecat. Putin a vorbit despre o posibilă restricționare a exporturilor de cereale și alimente către UE și a promis să discute această chestiune cu președintele turc Tayyip Erdogan, care a ajutat la medierea acordului inițial.