- Raiffeisen ar vrea să plece din Rusia, o ţară în care banca a obţinut o treime din profit în 2021.
- Potrivit Financial Times, Raiffeisen Bank are o expunere de 1,9 mld. euro în Rusia.
- Planul de exit arată modul în care unele societăţi străine cu operaţiuni în Rusia se străduiesc să se adapteze la sancţiunile grele impuse Moscovei.
Raiffeisen ar vrea să plece din Rusia, economie care a contribuit cu o treime la profitul din 2021 al băncii. Acţiunile scad marţi cu 10%. În ultimele cinci zile Raiffeisen a pierdut 40% din valoarea de piaţă.
Raiffeisen Bank International (RBI) analizează posibilitatea de a pleca din Rusia, spun mai multe surse pentru agenţia de presă Thomson Reuters, într-o mişcare care ar face-o prima bancă europeană care părăseşte Rusia de la invazia din Ucraina, scrie Ziarul Financiar.
Potrivit Financial Times, Raiffeisen Bank are o expunere de 1,9 mld. euro în Rusia, în timp ce publicaţia MarketWatch notează că 35% din profitul pre-taxare de anul trecut al Raiffeisen a venit din operaţiunile din Rusia.
O astfel de decizie, prin care una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est, inclusiv cu prezenţă în România, ar putea părăsi atât Rusia, cât şi Ucraina, nu este iminentă, dar ar putea fi declanşată în cazul în care operaţiunile din aceste ţări au nevoie de mai mulţi bani sau capital, spune una din surse.
RBI operează în Rusia de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani, iar afacerile sale din această ţară – banca numărul 10 din Rusia în funcţie de active – au contribuit anul trecut cu aproape o treime la profitul net al grupului, de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari).
Planul de exit arată modul în care unele societăţi străine cu operaţiuni în Rusia se străduiesc să se adapteze la sancţiunile grele impuse Moscovei de către Occident şi la tulburările care au urmat şi care au cuprins pieţele ruseşti. Giganţii energetici BP şi Shell se numără printre companiile care caută să reducă legăturile cu Rusia.
Rusia numeşte acţiunile sale din Ucraina o „operaţiune specială” despre care spune că nu este concepută pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a distruge capacităţile militare ale vecinului său din sud şi pentru a captura ceea ce consideră a fi naţionalişti periculoşi. O a altă sursă spune pentru Reuters că Raiffeisen ar putea ieşi din Rusia şi Ucraina prin cedarea acţionariatului către o altă entitate. O suspendare temporară a activităţii a fost, de asemenea, o opţiune, a spus acea persoană.
Premierul rus Mihail Mişuşin a declarat că Moscova va limita temporar accesul străinilor care doresc să vândă active, complicând orice încercare de a părăsi ţara. Un purtător de cuvânt al RBI din Viena a refuzat să comenteze, potrivit Reuters. Pe bursa de la Viena, la ora redactării acestei ştiri, acţiunile Raiffeisen scad cu 10% la 13,2 euro. În ultimele cinci zile banca austriacă a pierdut 40% din valoarea de piaţă la aproximativ 4,4 mld. euro în prezent.