• Guvernul britanic a avut întâlniri cu oficiali din industria de apărare și a găzduit reprezentanți din Ucraina pentru o demonstrație a presupuselor abilități ale lansatoarelor de rachete blindate cunoscute sub numele de Stormers.
  • În martie, administrația Biden a propus un buget al Pentagonului pentru 2023 de 813 miliarde de dolari, o creștere de 4%, cu 31 de miliarde de dolari, față de pachetul de cheltuieli pentru 2022 pe care președintele l-a promulgat în acea lună.
  • Săptămâna trecută, Pentagonul a minimalizat o întâlnire clasificată între cei mai importanți oficiali de la opt mari producători de arme.

Producătorii occidentali de arme se grăbesc să profite de vânzările de miliarde de dolari în „goana după aur” creată de invazia Rusiei în Ucraina și de probabila militarizare sporită a Europei care va urma, spun experții din industrie. Deja, SUA și alte națiuni occidentale oferă sume importante pentru a ajuta Ucraina să se apere pe termen scurt și facilitează obținerea de arme precum sistemele de rachete Stinger, Javelin și Stormer.

Companii precum Raytheon Technologies și-au văzut prețul acțiunilor crescând cu până la 15% în ultimele șase luni, în timp ce aceasta și alți producători giganți de armament participă la întâlniri secrete cu Pentagonul pentru a evalua modul în care pot beneficia de dorința Ucrainei și a președintelui, Volodimir Zelenski, de a se înarma împotriva invaziei rusești.

În Marea Britanie, Ministerul Apărării a găzduit recent o vizită pentru oficialii ucraineni și a aranjat ca aceștia să se deplaseze la locul de testare militară de la Salisbury Plain pentru a vedea racheta Stormer în acțiune.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Experții spun că, în timp ce aceste vânzări inițiale reprezintă doar oportunități modeste pentru firmele de armament, adevăratul profit va fi reprezentat de perspectiva unei Europe din ce în ce mai militarizate în anii și deceniile următoare. Despre acest lucru vorbesc deja înalții oficiali ai producătorilor de armament atunci când se adresează acționarilor și presei de afaceri.

Germania își crește investițiile pentru arme

Națiuni precum Germania, în mod fundamental pacifistă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, caută acum să-și remodeleze întreaga armată în urma acțiunilor Rusiei. Germania a plasat deja o comandă pentru 35 de avioane de luptă F-35, cele mai moderne avioane de luptă din lume, de la producătorul american Lockheed Martin.

Măsura a fost luată după ce cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Berlinul își va crește cheltuielile militare cu o plată unică de 113 miliarde de dolari și se va angaja să aloce 2% din bugetul său anual pentru cheltuieli cu armamentul.

William Hartung, un expert în comerțul internațional cu arme, a declarat pentru The Independent că aceste oportunități reprezintă o „goană după aur” pentru această industrie. „Ei au posibilitatea de a profita în atât de multe feluri”, spune Hartung.

„Administrația [Biden] a cheltuit aproximativ 3,2 miliarde de dolari în ajutorul pentru arme acordat Ucrainei și, deși o mare parte din această sumă provine din stocurile actuale, toate acestea vor fi reaprovizionate prin contracte de la Pentagon. De asemenea, este posibil să înlocuiască o parte din armele furnizate de aliați”.

El adaugă: „Și apoi, pe măsură ce Europa începe să cheltuiască mai mult, companiile americane vor beneficia de acest lucru.” Hartung spune că înainte de invazie producătorii de arme anticipau deja un an profitabil. Cu toate acestea, decizia lui Putin de a invada Ucraina și de a speria unele țări NATO și alte țări europene, făcându-le să creadă că ar putea fi următoarea sa țintă, a dat un impuls uriaș industriei.

În timp ce companiile individuale s-au descurcat bine ca urmare a acestui fapt, întregul sector a beneficiat; în SUA, fondul S&P pentru industria aerospațială și de apărare a înregistrat o creștere de cel puțin 11 procente.