• Capitala ucraineană Kiev a fost ținta unor noi atacuri aeriene rusești, descrise de un oficial ca fiind de o „densitate excepțională”.
  • Ucraina a declarat că toate cele 18 rachete au fost doborâte, iar imaginile au arătat cum apărarea aeriană distruge ținte deasupra orașului.
  • Moscova și-a intensificat campania aeriană în ultimele săptămâni, înainte de o așteptată ofensivă ucraineană.

Capitala ucraineană Kiev a fost ținta unor noi atacuri aeriene rusești, descrise de un oficial ca fiind de o „densitate excepțională”. Ucraina a declarat că toate cele 18 rachete au fost doborâte, iar imaginile au arătat cum apărarea aeriană distruge ținte deasupra orașului. Dar Rusia a declarat că atacul său – care a folosit drone și rachete – a atins toate țintele, scrie BBC.

Moscova și-a intensificat campania aeriană în ultimele săptămâni, înainte de o așteptată ofensivă ucraineană. Alerta de raid aerian a sunat în jurul orei locale 02:30 (23:30 GMT luni) și a fost ridicată două ore mai târziu, în cel de-al optulea atac care a lovit capitala în această lună. Un număr neobișnuit de mare de explozii puternice a fost auzit în centrul orașului, în timp ce autoritățile au anunțat locuitorii prin mesaje online că a fost activată apărarea antiaeriană.

Șeful forțelor armate ucrainene, Valerii Zaluzhny, a declarat că Rusia a atacat Kievul dinspre nord, sud și est și că au fost folosite 18 rachete aeriene, maritime și terestre. Serhiy Popko, șeful administrației militare din capitala ucraineană, a descris barajul ca fiind „numărul maxim de rachete de atac în cel mai scurt timp”. „Potrivit informațiilor preliminare, marea majoritate a țintelor inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse”, a adăugat el.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Generalul Zaluzhny a precizat că printre acestea se numără nouă rachete de croazieră Kalibr, care au fost lansate de pe nave în Marea Neagră, și trei rachete terestre. El a adăugat că Kievul a distrus, de asemenea, șase rachete hipersonice Kinzhal, care sunt capabile să atingă viteze de peste 11.000 kmh (7.000 mph). Rusia a susținut în trecut că acestea nu pot fi doborâte de niciunul dintre sistemele de apărare antiaeriană din lume.

Armele hipersonice sunt mai greu de apărat din cauza vitezei lor, precum și a faptului că zboară la altitudini joase – dincolo de linia de vizibilitate a radarelor de la sol – și pot face manevre în timpul zborului. Ucraina a declarat că a doborât pentru prima dată un Kinzhal săptămâna trecută, în timpul unui atac anterior asupra Kievului.

Ce spun oficialii

Marți, locuitorii au fost avertizați să nu se apropie de ferestre, în timp ce din cer cădeau resturi de la rachetele interceptate. Primarul Vitali Klitschko a declarat că resturi de rachete au căzut în cartierele centrale, inclusiv pe grădina zoologică a orașului. Niciun animal sau lucrător nu a fost rănit.

Districtul Solomyansky, care include aeroportul internațional, se pare că a fost cel mai grav afectat. Popko a declarat că un incendiu care a izbucnit într-o zonă nerezidențială din acest district a fost între timp stins.

Situația atacurilor

Reluarea de către Rusia a loviturilor asupra Kievului la începutul acestei luni a venit după o pauză de peste 50 de zile. Autoritățile ucrainene consideră că strategia Moscovei este de a epuiza sistemele de apărare antiaeriană, care au reușit cu succes să intercepteze majoritatea rachetelor și dronelor lansate.

În ultimele zile, președintele Volodymyr Zelensky s-a aflat într-un turneu european, în cadrul căruia aliații occidentali, inclusiv premierul britanic Rishi Sunak și președintele Franței, Emmanuel Macron, i-au promis echipamente militare în valoare de câteva miliarde de dolari.

De când Rusia a invadat Ucraina, mii de civili și combatanți au fost uciși sau răniți, orașe și localități au fost distruse în lupte, iar aproape 8,2 milioane de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați în Europa, dintre care 2,8 milioane în Rusia.

Citește și