• Angajamentul Moscovei vine în cadrul negocierilor de pace cu Ucraina.
  • Kievul propune un statut de neutralitate cu garanții.
  • SUA afirmă că trupele din Polonia țin legătura cu forțele ucrainene.

Rusia a promis marți că va reduce operațiunile militare în jurul Kievului și al unui alt oraș, dar Statele Unite au avertizat că amenințarea nu s-a încheiat, în timp ce Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate, ca semn de progres în cadrul negocierilor față în față.

Discuțiile au avut loc într-un palat din Istanbul la mai bine de o lună de la cel mai mare atac asupra unei națiuni europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, care a ucis sau rănit mii de oameni, a forțat aproape 4 milioane de persoane să fugă în străinătate și a lovit economia Rusiei cu sancțiuni.

Invazia Rusiei a fost oprită pe majoritatea fronturilor de rezistența puternică a forțelor ucrainene, care au recucerit teritorii chiar dacă civilii sunt blocați în orașele asediate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„A fost luată decizia de a reduce radical, într-o mare măsură, activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernăuți”, a declarat marți reporterilor ministrul adjunct rus al apărării, Alexander Fomin.

El nu a făcut nicio mențiune despre alte zone care au cunoscut lupte grele, inclusiv în jurul Mariupol în sud-est, Sumî și Harkov în est și Kherson și Nikolaev în sud. Rusia a început să mute un număr foarte mic de trupe de pe pozițiile din jurul Kievului, într-o mișcare care este mai degrabă o repoziționare decât o retragere sau o retragere din război, a declarat marți Pentagonul.

„Nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului a luat sfârșit”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby în cadrul unui briefing de presă.

În total, 10 avioane americane F-18 și peste 200 de soldați sunt desfășurate în Lituania, membră NATO și vecină a Rusiei, iar trupele americane din Polonia „țin legătura” cu forțele ucrainene în timp ce le predau arme, a adăugat el.

Rusia își numește asaltul o „operațiune specială” de dezarmare și „denazificare” a Ucrainei. Occidentul spune că a lansat o invazie neprovocată.

Unii analiști au remarcat că promisiunea Rusiei de a reduce luptele a vizat mai ales zonele în care a pierdut teren.

„Oare vom reduce drastic operațiunile militare în jurul Kievului = suntem înfrânți, trecând la o apărare grăbită?”, a scris pe Twitter Mark Hertling, un general-locotenent american în retragere și fost comandant al forțelor americane în Europa.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că doar un rezultat concret al discuțiilor poate fi de încredere.

„Putem spune că semnalele pe care le primim de la discuții sunt pozitive, dar ele nu îneacă exploziile obuzelor rusești”, a spus el.