Ucrainenii folosesc tehnologia 3D pentru a păstra sute de artefacte culturale într-o arhivă digitală, departe de atacurile Rusiei

Kamynin made a 3D scan of the Church of the Assumption of the Virgin Pirogoshcha, an Orthodox cathedral in Kyiv, originally built in 1132. Credit: Courtesy Maxim Kamynin

Un tanc rusesc aruncat în aer în apropiere de Kiev, un monument pentru scriitorul ucrainean Borys Hrinchenko, o clădire de apartamente distrusă de artilerie și un tobogan de la un loc de joacă pentru copii acoperit de graffiti.

În Ucraina, aceste obiecte se numără printre sutele de repere, situri culturale, monumente și lucruri de zi cu zi pe care civilii le-au scanat cu telefoanele mobile prin intermediul unei aplicații numite Polycam. Software-ul aplicației generează un model 3D detaliat care va trăi permanent într-o arhivă digitală, ca parte a unei inițiative numite Backup Ukraine.

Proiectul, lansat în aprilie, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, are ca scop conservarea digitală a patrimoniului cultural al țării – departe de raza de acțiune a atacurilor rusești. Scanările sunt de o calitate atât de bună, spun creatorii proiectului, încât pot fi proiectate într-un spațiu fizic pentru a fi explorate în scopuri educaționale și pot fi folosite, de asemenea, pentru a reconstrui artefacte culturale distruse.

Backup Ukraine este o creație a agenției creative VICE, Virtue Worldwide, care a încheiat un parteneriat cu Blue Shield Denmark, un grup care ajută la protejarea siturilor de patrimoniu cultural global, și cu Comisia Națională UNESCO din Danemarca, potrivit CNN.

Ceea ce am vrut să combatem a fost distrugerea intenționată a patrimoniului ucrainean ca un act de teroare, de intimidare națională. Acest lucru s-a dovedit a fi foarte, foarte real”, a declarat Tao Thomsen, director de creație la Virtue Worldwide și co-creator al Backup Ukraine.

Ministerul ucrainean al Culturii a documentat 367 de crime de război împotriva patrimoniului cultural al țării până la 27 mai, inclusiv distrugerea a 29 de muzee, 133 de biserici, 66 de teatre și biblioteci și a unui cimitir evreiesc vechi de un secol, potrivit site-ului său.

O premieră în întreaga lume, nu doar pentru Ucraina

Cu Backup Ukraine, pentru prima dată în istorie, artefactele unei țări sunt documentate în realitate augmentată în timpul unui război în desfășurare, un precedent care a stârnit discuții despre modul în care această tehnologie poate fi utilizată în alte țări care se confruntă cu conflicte sau războaie.

Echipa explorează, de asemenea, posibilitatea de a crea modele 3D ale bisericilor și clădirilor distruse care nu au fost scanate, folosind imagini digitale din trecut.

Am creat aici un precedent în ceea ce privește protejarea artefactelor culturale și un model, un sistem pe care oamenii îl pot folosi în viitor, pe măsură ce se dezvoltă conflictul”, a declarat Iain Thomas, director de creație al grupului Virtue Worldwide și co-creator al proiectului.

Unul dintre cele mai uimitoare lucruri este că oamenii scanează monumente, statui și sculpturi, dar și mici aspecte ale vieții lor – lucruri pe care le dețin, pe care le prețuiesc și pe care le apreciază”, a spus Thomas.

Exit mobile version