- UE propune cele mai dure sancțiuni de până acum împotriva Rusiei.
- Biden va discuta mai multe sancțiuni cu liderii G7 în această săptămână.
- Rusia vizează livrările de arme occidentale către Ucraina.
Uniunea Europeană (UE) a propus miercuri cele mai dure sancțiuni de până acum împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier eșalonat, în timp ce Moscova a continuat ofensiva în estul Ucrainei, iar un aliat apropiat al Rusiei, Belarus, a anunțat exerciții militare pe scară largă.
După aproape zece săptămâni de război care a ucis mii de oameni și a distrus orașele ucrainene, Rusia își intensifică asaltul, a declarat ministrul ucrainean al apărării, fiind raportate atacuri asupra unor gări folosite pentru transportul armelor occidentale. Un nou convoi de autobuze a început să evacueze mai mulți civili din orașul portuar Mariupol, devastat în sud-estul țării, care a cunoscut cele mai grele lupte din război până acum. Moscova s-a angajat să oprească unele operațiuni militare în această săptămână pentru a permite mai multe evacuări.
Punând presiune pe economia Rusiei, Bruxelles a propus eliminarea treptată a importurilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul acestui an.
Planul, dacă va fi aprobat de toate cele 27 de guverne ale UE, ar urma interdicțiilor petroliere din SUA și Marea Britanie și ar reprezenta un punct de cotitură pentru cel mai mare bloc comercial din lume, care rămâne dependent de energia rusească și trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare.
Kremlinul a declarat că Rusia vede diverse răspunsuri la planul UE, adăugând că măsurile ar fi costisitoare pentru cetățenii europeni. O sursă a declarat că trimișii UE ar putea ajunge la un acord joi sau în cursul acestei săptămâni cu privire la acest plan, care vizează, de asemenea, principala bancă a Rusiei, televiziunile sale și sute de persoane fizice.