• Cea mai dură poziţie împotriva aşa-zisei operaţiuni militare speciale din Ucraina a venit din partea miliardarului rus care susţine că nu este oligarh.
  • Cum putem avea o armată bună, dacă totul în ţară este rahat şi mânjit cu nepotism şi servilism? 90% dintre ruşi SE OPUN acestui război!”, a scris pe Instagram miliardarul rus Oleg Tinkov.
  • Fost vânzător de bere şi găluşte, Oleg Tinkov devenise una dintre poveştile de succes ale noii Rusii prin înfiinţarea băncii digitale Tinkoff, care datorită cotării sale la Bursa de Valori din Londra l-a făcut de ceva vreme unul dintre top 10 cei mai bogaţi bărbaţi în ţara lui.

Într-o postare furibundă pe Instagram, antreprenorul îşi reiterează opoziţia faţă de acest război, în care „mor inocenţi şi soldaţi”: „Cine se plimbă desenând Z-uri este un idiot, dar idioţii sunt 10 la sută: 90% dintre ruşi sunt împotriva războiului”.

Cea mai dură poziţie împotriva aşa-zisei operaţiuni militare speciale din Ucraina a venit din partea miliardarului rus care susţine că nu este oligarh.

Nu văd niciun beneficiar al acestui război nebun în care mor nevinovaţi şi soldaţi. Generalii ruşi, trezindu-se cu mahmureală, şi-au dat seama că au o armată de rahat. Şi cum poate fi armata bună, dacă totul este un rahat înfundat cu servilism şi nepotism? Oficialii de la Kremlin sunt şocaţi că nu numai ei, ci nici copiii lor, nu vor merge în Marea Mediterană în această vară. Oamenii de afaceri încearcă să salveze ce a mai rămas din proprietate. Sigur, sunt idioţi care desenează „Z”, dar idioţii din orice ţară sunt zece la sută. 90% dintre ruşi, în schimb, sunt împotriva acestui război”, a scris oligarhul Oleg Tinkov pe contul său de Instagram.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acesta este cel mai strident comentariu anti-război apărut din partea unui miliardar rus: „Cum putem avea o armată bună, dacă totul în ţară este rahat şi mânjit cu nepotism şi servilism? 90% dintre ruşi SE OPUN acestui război!”.

Oleg Tinkov apare cu părul lung şi ochelari de soare, pe fundalul unui peisaj marin, unde magnatul rus îşi petrece acum o mare parte din viaţă. Există şi un fel de post-scriptum, de data aceasta în engleză:

Dragă Vest, vă rog să-i oferiţi domnului Putin o cale de ieşire clară pentru a salva faţa şi a opri acest masacru. Vă rugăm să fiţi mai raţionali şi mai umanitari”, a scris Tinkov în aceeași postare.

A durat peste cincizeci de zile pentru a veni, în sfârşit, o adevărată „răzvrătire” a unui miliardar rus, chiar dacă autorul a refuzat mereu licenţa de oligarh, precizând că nu a intrat niciodată în posesia bunurilor statului, spre deosebire de oligarhii adevăraţi, dar că este un rus care şi-a construit propria avere.

Fost vânzător de bere şi găluşte, Oleg Tinkov devenise una dintre poveştile de succes ale noii Rusii prin înfiinţarea băncii digitale Tinkoff, care datorită cotării sale la Bursa de Valori din Londra l-a făcut de ceva vreme unul dintre top 10 cei mai bogaţi bărbaţi în ţara lui.

Propria bancă s-a delimitat de el

Dar tocmai din cauza „independenţei” lui, Tinkov şi-a văzut moştenirea evaporându-se odată cu războiul din Ucraina. Valoarea acţiunilor sale a scăzut cu 90 la sută, iar scăderea rublei l-a scos din clubul miliardarului. De la fatidica zi de 24 februarie, ziua în care a început conflictul, el a fost întotdeauna citat drept principala victimă a sancţiunilor.

Tinkoff Bank este formată din 40.000 de angajaţi care fac totul în fiecare zi şi 24 de ore din 24 pentru a face viaţa noastră. Prin urmare, nu putem comenta şi nu vom comenta opinia personală a lui Oleg Tinkov exprimată de acesta pe reţelele de socializare. De mulţi ani, Oleg Tinkov nu este persoana care ia decizii în companiile Grupului Tinkoff, nu este un manager al Tinkoff, este plecat de ceva vreme din Rusia şi se confruntă cu problemele sale de sănătate în ultimii ani. Oleg Tinkov este unul dintre cei 20 de milioane de clienţi ai noştri. Ştim că ai noștri clienţi gândesc diferit şi le respectăm dreptul de a avea propria părere, indiferent dacă o susţinem sau nu”.

În ianuarie 2021, site-ul Bursei de Valori din Londra a anunţat că Oleg Tinkov şi-a redus pachetul de acţiuni la TCS Group Holding care controlează Tinkoff Bank de la 84 la 35% şi, potrivit antreprenorului însuşi, aceste schimbări au reprezentat un pas important pe drumul către transformarea Tinkoff. 

Conform legii aprobate în unanimitate de Duma luna trecută, Tinkov ar putea fi acum acuzat de răspândirea de „ştiri false” despre armata rusă. Tinkov este cunoscut şi popular şi în ţara sa, pentru imaginea sa de self-made man, pentru înfiinţarea echipei de ciclism care îi poartă numele, pentru lansarea unui brand de bere cu acelaşi nume. Va fi interesant de înţeles ce măsuri va lua Kremlinul împotriva lui. Poate că şi colegii săi oligarhi aşteaptă să înţeleagă care va fi soarta lui. Cu siguranţă, declaraţia lui, atât de puternică şi clară, este o premieră absolută. Şi ar putea avea consecinţe, în toate sensurile.