- În ciuda posibilelor rezerve, un oficial american a declarat că o națiune bine aprovizionată, fără nume, are deja în vedere trimiterea rachetelor în Ucraina, iar altele ar putea urma.
- Rusia a pierdut deja nave pe mare, în special nava amiral a flotei sale din Marea Neagră, crucișătorul Moskva, celebru pentru Insula Șerpilor, care a fost scufundat în aprilie.
- Aproximativ 20 de nave militare rusești, inclusiv submarine, se află în Marea Neagră, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
SUA lucrează la un plan „pentru a distruge Flota Mării Negre” cu rachete puternice pentru a debloca porturile ucrainene, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt.
„Munca eficientă a ucrainenilor pe navele de război i-a convins (pe americani) să pregătească un plan pentru deblocarea porturilor”, a scris vineri pe Twitter consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Geraschchenko. „Se discută livrări de arme puternice anti-navă (Harpoon și Naval Strike Missile cu o rază de acțiune de 250-300 km”.
Tweetul lui Geraschchenko – scris în special în limba rusă – a urmat unui raport exclusiv al Reuters, potrivit căruia Casa Albă este în curs de a pune în mâinile ucrainenilor rachete mai avansate pentru a învinge blocada navală a Rusiei. În ultimele două luni, Ucraina nu a putut expedia cereale și alte produse agricole din cauza blocadei, ceea ce a ridicat spectrul unor penurii alimentare catastrofale în întreaga lume, și în special în țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia.
Kievul nu a făcut niciun secret din faptul că dorește rachete care ar putea îndepărta navele inamice de porturile sale din Marea Neagră. Aproximativ 20 de nave militare rusești, inclusiv submarine, se află în Marea Neagră, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
Trei oficiali din SUA și două surse din Congres, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că Harpoon și rachetele de atac naval au fost luate în considerare fie pentru a fi trimise direct în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european.
Actuali și foști oficiali din SUA au exprimat îngrijorări cu privire la perspectiva de a furniza Ucrainei arme cu rază de acțiune mai lungă și mai puternice, inclusiv cerințe de instruire extinse, probleme de întreținere și îngrijorări că rachetele de mare putere ar putea fi capturate de forțele rusești. Racheta navală de atac poate fi lansată de pe coastă și are o rază de acțiune de 250 km, adică 155 de mile.
Harpoon, fabricat de Boeing, prezintă mai multe provocări, deoarece este în mare parte un sistem bazat pe mare și nu există suficiente platforme pentru a lansa rachetele de la țărm. Doi oficiali din SUA au declarat că o soluție la această problemă ar putea fi scoaterea unui lansator de pe o navă americană și oferirea acestuia ucrainenilor. Dincolo de provocările logistice, un oficial anonim a declarat pentru Reuters că nimeni nu vrea să fie prima națiune care trimite rachetele Rusiei, de teama represaliilor în cazul în care o navă este scufundată de una dintre rachetele Harpoon ale acesteia.