• Cel puțin 480 de copii au fost uciși de agresiunea rusă, a anunțat vineri Parchetul General ucrainean.
  • Alți 968 de copii ucraineni au fost răniți de la începutul războiului, a adăugat procuratura.
  • Cele mai recente cifre sugerează că au fost înregistrate 86.237 de crime de agresiune și crime de război, alături de alte 17.123 de crime împotriva securității naționale.

UPDATE ORA 23:00.

Trupele ucrainene avansează în două direcții în orașul Bakhmut din estul țării, dar situația din centrul orașului este mai complicată, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar.

„Inamicul nu reușește să preia controlul asupra orașului”, a scris Malyar pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 22:00. Două avioane de luptă rusești și două elicoptere militare „doborâte” în timp ce se îndreptau spre „un atac cu rachete și bombe”

Două avioane de vânătoare rusești și două elicoptere militare au fost doborâte astăzi în apropierea graniței ucrainene, în ceea ce ar fi o lovitură spectaculoasă pentru Kiev dacă s-ar confirma

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Avioanele de vânătoare-bombardament Su-34, de luptă Su-35 și două elicoptere Mi-8 formau un grup de raid și au fost „doborâte aproape simultan” într-o ambuscadă în regiunea Briansk, învecinată cu nord-estul Ucrainei, a relatat respectabilul și independentul organ de presă rus Kommersant .

UPDATE ORA 21:00. O adolescentă a fost ucisă și zece persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc

O fată de 15 ani a fost ucisă și zece persoane au fost rănite într-un atac cu obuze rusești, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării.

Orașul Kostyantynivka din estul țării, care a fost supus mai multor atacuri în ultimele zile, a fost vizat de lansatoare de rachete Smerch. O altă persoană a fost de asemenea ucisă, iar mai multe clădiri au fost avariate sau distruse.

Kostyantynivka este un oraș industrial în apropiere de Bakhmut, care a fost, timp de mai multe luni, locul unora dintre cele mai aprige lupte din război.

UPDATE ORA 20:00. Zelenski îi oferă Papei Francisc o vestă antiglonț, decorată cu imaginea Madonnei

Zelenski s-a întâlnit în această după-amiază cu Papa Francisc la Vatican, unde au discutat timp de aproximativ 40 de minute. În timpul interacțiunii, președintele Ucrainei i-a înmânat liderului religios o vestă antiglonț folosită de un soldat ucrainean, pe care era pictată o imagine a Madonnei.

„Este o mare onoare”, i-a spus Zelenski lui Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, punându-și mâna la inimă și plecându-și capul.

Pe Twitter, după întâlnire, el a declarat că este „recunoscător” pentru „atenția personală a Papei față de tragedia a milioane de ucraineni”, adăugând că cei doi au vorbit despre „zecile de mii” de copii deportați.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina a recâștigat cel puțin un kilometru de teritoriu în orașul Bakhmut din estul țării, pe fondul unei presupuse retrageri rusești din zonă, în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a zburat la Roma pentru a se întâlni cu Papa Francisc pentru prima dată de la invazia Rusiei.

UPDATE ORA 18:00. Zelenski va vizita Germania

Volodimir Zelenski va fi primit duminică la Berlin, au declarat sâmbătă surse guvernamentale germane pentru Reuters, în timp ce liderul încearcă să consolideze sprijinul principalilor aliați împotriva invaziei Rusiei.

Liderul ucrainean a vizitat ultima dată Germania pentru Consiliul de Securitate de la Munchen în februarie anul trecut, chiar înainte de izbucnirea războiului.

UPDATE ORA 17:00

Marea Britanie a devenit prima țară care a declarat că a început să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune. Acestea vor permite ucrainenilor să lovească trupele rusești și depozitele de provizii aflate mult în spatele liniei frontului.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că rachetele ar putea fi folosite pe teritoriul ucrainean, lăsând să se înțeleagă că a primit asigurări din partea Kievului că nu vor fi folosite pentru a ataca ținte în interiorul granițelor Rusiei.

UPDATE ORA 16:00

Un elicopter și două aeronave au fost doborâte, sâmbătă, în regiunea Briansk, în apropierea granițelor cu Ucraina și Belarus. Inițial, agenția rusă TASS a spus că este vorba despre un accident de elicopter. Imaginile surprinse arată că vehiculul aerian a fost lovit de o rachetă.

UPDATE ORA 15:00. 6 copii şi un parlamentar rus ar fi fost răniţi la Luhansk în atacul cu rachete Grom, de fabricaţie ucraineană

Oficiali din Rusia au declarat vineri că rachete lansate de forţele ucrainene au rănit şase copii şi un parlamentar rus şi au avariat două fabrici dezafectate în principalul oraş din estul regiunii Luhansk, situat la aproximativ 100 km în spatele liniei frontului, scrie news.ro preluând Reuters.

Două rachete tactice „Grom” (Hrim-2) de fabricaţie ucraineană au avariat sau distrus clădirile administrative ale unei fabrici de ambalaje şi ale unei fabrici care produce materiale pentru curăţenie în oraşul Luhansk. Ferestrele a cinci case au fost pulverizate, au anunţat, pe Telegram, autorităţile proruse din regiune.

O fotografie care însoţeşte postarea arată o clădire redusă în mare parte la moloz, cu un singur perete rămas în picioare. Mai multe înregistrări video postate anterior pe reţelele de socializare au arătat o coloană mare de fum negru şi gros care se ridica deasupra oraşului Luhansk, care se află la aproximativ 30 km de graniţa cu Rusia.

Leonid Pasecinik, şeful regiunii anexate de Rusia anul trecut, a declarat că şase copii au fost răniţi. Oficialii au mai spus că un membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Viktor Volodaţki, a fost, de asemenea, rănit. Pasecinik a spus că atacul a fost efectuat pentru a perturba sărbătorile locale de Ziua Republicii (autoproclamate) din regiune.

Deoarece oraşul se află departe de poziţiile ucrainene, s-a speculat în rândul analiştilor că Ucraina ar fi putut folosi o nouă rachetă cu o rază de acţiune mai mare. Nu a existat o reacţie oficială imediată din partea Kievului.

UPDATE ORA 14:00. Șeful diplomației europene cere accelerarea livrărilor de muniţii pentru Ucraina

Uniunea Europeană trebuie să accelereze livrarea de muniţii pentru Ucraina, care are nevoie de 1.000 de proiectile de artilerie numai în regiunea Bahmut, a susţinut sâmbătă înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, potrivit Reuters.

Oficialul european se află la Stockholm, unde găzduieşte alături de ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, Forumul ministerial UE-Indo-Pacific, în contextul preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene.

Potrivit lui Borrell, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a afirmat în faţa omologilor săi europeni, cu care s-a întâlnit la Stockholm, că Ucraina are nevoie de mai multă susţinere pentru a se apăra de agresiunea Rusiei.

Întrebat cum ar putea acţiona europenii pentru aprovizionarea mai rapidă cu muniţii a Ucrainei, Borrell arătat că statele membre alee Uniunii ar putea recurge la rezervele naţionale şi trebuie să depăşească obstacolele logistice. El a precizat că Ucraina are nevoie în special de muniţie cu rază lungă de acţiune, deoarece „ruşii bombardează de la distanţe mari”, iar „ucrainenii trebuie să aibă capacitatea de a ajunge (…) la aceleaşi distanţe” .

Înainte de întâlnirea cu miniştrii europeni de externe, Kuleba a susţinut acelaşi lucru – prioritatea trebuie să fie muniţia de artilerie cu rază lungă de acţiune.

UPDATE ORA 13:30

Un elicopter s-a prăbușit în regiunea Briansk din Rusia, la granița cu Ucraina, potrivit serviciilor de urgență citate de TASS, informează Reuters.

Potirvit agenției ruse de presă TASS, elicopterul a luat foc și s-a prăbușit.

„Elicopterul s-a prăbușit în orașul Klințî, potrivit datelor preliminare, din cauza unui incendiu la motor”, a declarat o sursa agenției.

Evenimentul are loc la scurt timp după ce vineri doi piloți ruși au murit într-un accident aviatic în care a fost implicat un elicopter militar rus care s-a prăbușit în Crimeea.

UPDATE ORA 13:00. Volodimir Zelenski se află la Roma

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că se află sâmbătă, 13 mai, în capitala Italiei, unde are programate întâlniri cu omologul său Sergio Mattarella, cu prim-ministrul Giorgia Meloni și cu Papa Francisc.

UPDATE ORA 12:00. Valeri Zalujnîi: Nu este suficient doar să eliberăm teritoriile ocupate

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că pentru victoria Ucrainei nu este suficientă doar eliberarea întregului teritoriu ocupat de forțele ruse, relatează Ukrainska Pravda.

„Victoria noastră este eliberarea fără echivoc a întregului teritoriu ocupat al Ucrainei. Întregul teritoriu trebuie să fie eliberat. Dar acest lucru încă nu este suficient. Ucraina, ca stat, trebuie să facă totul pentru a se asigura că tot ce (…) a început pe 24 februarie 2022 nu se va mai întâmpla niciodată” , a declarat Zalujnîi într-un interviu cu Dmitri Komarov pentru proiectul „Anul. În culise”.

Comandatul armatei ucrainene spune că ar trebui să fie înființată o instutuție militară care, „cel puțin atât timp cât ucrainenii vor să trăiască în pace și liniște, nu le va da niciodată rușilor posibilitatea de a repeta totul”.

„Victoria pentru noi este un teritoriu eliberat și niște Forțe Armate puternice ultramoderne și, poate, foarte mari, pregătite de luptă, care nu vor permite Federației Ruse să repete ceea ce s-a întâmplat și ceea ce se întâmplă acum. (…) Iar istoria lumii cunoaște state care trăiesc și arată mereu prin comportamentul lor că «e mai bine să nu le atingi». Statul Ucraina ar trebui să devină exact așa” , a mai declarat Valeri Zalujnîi.

UPDATE ORA 11:00. Forțele aeriene ucrainene anunță că au doborât 17 din cele 21 de drone lansate de Rusia noaptea trecută

Rusia a lansat 21 de drone kamikaze Shahed, de fabricație iraniană, asupra unor orașe din Ucraina în noaptea de 12 spre 13 mai, au anunțat sâmbătă Forțele Aeriene ucrainene, adăugând că apărarea aeriană a reușit să doboare 17 dintre ele, relatează The Kyiv Independent.

Forțele aeriene au doborât, de asemenea, o dronă de recunoaștere rusă, Orlan 10, potrivit raportului citat.

Administrația militară a orașului Kiev a anunțat, la rândul său, că apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate dronele Shahed de fabricație iraniană lansate de forțele rusești spre Capitală.

Totuși, patru dintre dronele folosite de Rusia pentru atacurile de noaptea trecută și-au atins țintele. Au fost lovite instalații de infrastructură din Hmelnîțkîi, un oraș din vestul Ucrainei, capitală a regiunii cu același nume. Primarul din Hmelnîțkîi, Oleksandr Semchyshyn, a scris pe Telegram că unele persoane au fost rănite, fără a preciza numărul victimelor.

Clădiri rezidențiale, instituții educaționale și medicale, precum și clădiri administrative, au fost avariate în urma atacului, a mai precizat edilul. De asemenea, trei persoane au fost rănite din cauza unui atac asupra orașului Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a anunțat primarul Oleksandr Sienkevych pe Telegram.

UPDATE ORA 10:00. ISW: Forțele ucrainene au obținut câștiguri la nord-vest de Bakhmut în contraatacuri localizate

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează în raportul său de vineri, 12 mai, că în cursul zilei au apărut imagini geolocalizate care arată cum forțele rusești se retrag sub tirul artileriei grele pe malul sudic al rezervorului Berkhivske, aflat la aproximativ patru kilometri nord-vest de Bahmut, relatează The Kyiv Independent.

Potrivit specialiștilor de la think-thank-ul american, imaginile oferă o confirmare vizuală a datelor publicate de bloggeri militari ruși, conform cărora forțele ucrainene au obținut câștiguri teritoriale în zona Bohdanivka și Berkhivka.

Un blogger militar a afirmat că membri ai Brigăzii 200 de pușcași motorizați separați din Corpul 14 de armată al Flotei de Nord și-au pierdut pozițiile între Hryhorivka și Dubovo-Vasylivka, la aproximativ șase kilometri nord-vest de Bahmut. Surse rusești au avertizat, de asemenea, cu privire la o posibilă încercuire a Grupului Wagner în interiorul orașului Bahmut.

Alți bloggeri militari ruși au raportat contraatacuri ale trupelor ucrainene spre Khromove, Bohdanivka și Klishchiivka, informații respinse de Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 09:00. Germania va oferi Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor militar de la începutul războiului – Spiegel

Guvernul federal al Germaniei dorește să își extindă semnificativ sprijinul pentru Ucraina cu cea mai mare livrare de arme de la începutul războiului, relatează publicația Spiegel, citată de Ukrainska Pravda.

Pachtul de ajutor militar este în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro.

Ucraina va primi încă 20 de transportoare blindate pentru trupe Marder și 30 de tancuri Leopard 1. În plus, se așteaptă livrarea a 18 obuziere pe roți, care a fost deja anunțată pentru sfârșitul anului 2022. De asemenea, guvernul federal intenționează să furnizeze încă patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T-SLM, 12 lansatoare IRIS-T-SLS și sute de rachete ghidate pentru acest sistem.

Este planificată și livrarea a până la 200 de drone de recunoaștere, precum și transferul a 100 de vehicule de luptă protejate, care vor fi folosite în principal pentru transportul trupelor pe front, și a peste 100 de vehicule de sprijin logistic.

Acesta este cel mai mare pachet de armament oferit de Germania Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, și până acum.

UPDATE ORA 08:00. Trei răniți în urma unui atac rusesc în Mikolaiv

Atacul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunțat primarul orașului Mikolaiv, Oleksandr Sienkevych, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent.

În urma loviturii, trei civili au fost răniți. Forțele ruse au vizat o fabrică locală, au precizat guvernatorul Vitali Kim și primarul din Mikolaiv.

În urma atacului, fabrica și trei apartamente dintr-o clădire de cinci etaje din apropiere au luat foc.

Un civil rănit a fost transportat la spital, iar alți doi au primit îngrijiri medicale la fața locului.

Autoritățile nu au făcut încă precizări în legătură cu amploarea pagubelor.

UPDATE ORA 07:00. G7 discută despre impunerea de sancţiuni asupra exporturilor ruseşti de diamante

Cele mai avansate şapte economii din lume, G-7, discută despre impunerea de sancţiuni asupra exporturilor ruseşti de diamante, o măsură complicată care ar putea creşte preţurile pentru mărfurile de lux, scrie CNBC.

Exporturile de diamante ale Rusiei au fost în mare parte ferite de sancţiunile internaţionale după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie anul trecut.

Asta în ciuda apelurilor contrare din partea Ucrainei şi a unor ţări europene, precum şi a mai multor runde de măsuri care vizează exporturile de energie ale Kremlinului, băncile şi oligarhii.

În 2021, Rusia a încasat aproximativ 4,7 miliarde de dolari din exporturile de diamante, potrivit datelor de la Observatorul Complexităţii Economice. Asta a făcut din Rusia al optulea exportator de diamante din lume.

Diamantele nu sunt comercializate în mod obişnuit precum petrolul sau aurul, dar reprezintă o piaţă mare care merge dincolo de bijuterii.

Pietrele sunt folosite şi pentru operaţiuni de găurire, stomatologie, calculatoare, printre altele.

Unele ţări, precum Belgia, care cumpără o cantitate semnificativă de diamante ruseşti, doresc ”o abordare globală” a exporturilor ruseşti, spre deosebire de o măsură specifică UE, pentru a se asigura că sancţiunile nu le afectează în mod disproporţionat.

,,Dezbaterea se desfăşoară de ceva timp, deoarece există un risc clar ca Rusia să-şi redirecţioneze pur şi simplu exporturile către ţări neparticipante. Dacă sancţiunile ar fi puse în aplicare într-un mod care face dificilă eludarea, atunci am putea vedea o ofertă mai mică din Rusia pe piaţă şi preţuri mai mari”, a declarat Edward Gardner, economist de mărfuri la Capital Economics, pentru CNBC.

Industria diamantelor din Europa este preocupată de deturnarea comerţului cu pietre către alte pieţe, cum ar fi Dubai, din cauza perspectivei de a plăti mai mult pentru marfă şi de a nu reduce semnificativ veniturile Rusiei din comerţ.

Ca atare, G7 discută despre cum să folosească tehnologia pentru a urmări sursa originală a pietrelor.

În martie, SUA şi UE au declarat într-un comunicat că ”Rusia continuă să câştige miliarde de dolari din comerţul cu diamante” şi ambele ”rămân hotărâte să impună Rusiei consecinţe economice pentru războiul său neprovocat din Ucraina”.

Hans Merket, un cercetător din Belgia în domeniul resurselor naturale la Serviciul Internaţional de Informaţii pentru Pace, un institut de cercetare independent, a declarat că sancţiunile asupra diamantelor ruseşti sunt o chestiune de timp.

Dacă nu este în următorul pachet, atunci cel de după, a spus el.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit marţi despre al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care este în prezent dezbătut între cele 27 de capitale ale UE, dar nu a menţionat că diamantele vor fi prezente în această rundă.

În schimb, următorul set de măsuri se va concentra ”pe reprimarea eludării”.

Printre mai multe runde de sancţiuni până în prezent, măsurile UE au vizat petrolul, cărbunele, băncile, persoanele bogate şi mass-media din Rusia, pentru a numi câteva.

Tobias Gehrke, cercetător senior în politici la Consiliul European pentru Relaţii Externe, un think tank, a declarat pentru CNBC că există ,,o mulţime de probleme” cu aplicarea sancţiunilor. El a spus că până acum măsurile împotriva Rusiei au fost ”mai multe feluri de sancţiuni”.

,,Fără îndoială că Rusia va rămâne capabilă să finanţeze războiul încă mulţi ani”, a spus Gehrke, chiar dacă sunt introduse sancţiuni pentru diamante.

UE a importat în 2022 diamante ruseşti  deaproximativ 1,4 miliarde de euro, potrivit biroului de statistică al Europei. Importurile au scăzut de la 1,8 miliarde de euro în 2021.

Alrosa, o companie minieră şi de stat rusă, a raportat în ianuarie 2022 vânzări de diamante brute şi şlefuite de 325 de milioane de dolari şi a vorbit despre ”cererea puternică” pentru marfă. Compania nu a publicat alte rezultate de atunci.

În aprilie anul trecut, Trezoreria SUA a extins sancţiunile anterioare împotriva Alrosa.

Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă au adoptat, de asemenea, măsuri similare împotriva uneia dintre cele mai mari companii miniere din lume.

Ambasadorii europeni au dezbătut miercuri noi sancţiuni împotriva Rusiei. Ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados, a declarat că va întreba braţul executiv al UE de ce proiectul de propunere nu include diamantele din Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt.

UPDATE ORA 06:00. Explozii puternice în orașul ocupat Luhansk

Orașul estic Luhansk, ocupat de forțele ruse și considerat un centru important pentru așa-numita „operațiune militară specială” a Moscovei, a fost zguduit vineri de o serie de explozii, relatează CNN, citând oficiali locali.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Luhansk (LPR), Leonid Pasechnik, a acuzat Ucraina pentru atacul pe care l-a numit „o altă încercare a regimului terorist de la Kiev de a intimida civilii”.

Pasechnik a precizat că districtul Leninski din oraș a fost bombardat de „Ziua Republicii”, care este o sărbătoare în regiunea separatistă.

Două rachete au lovit zona industrială a orașului, a precizat comitetul de coordonare al LPR pe Telegram, adăugând că a fost folosit sistemul de rachete balistice „Grom” de fabricație ucraineană.

Orașul Luhansk a fost rareori atacat de forțele ucrainene de la începutul invaziei ruse, pentru că se află în afara razei de acțiune a sistemelor lor de rachete și rachete cu rază lungă de acțiune, precum HIMARS.

Agenția rusă de știri TASS a relatat, citându-l pe locotenent-colonelul în retragere din cadrul Miliției Republicii Populare Luhansk, Andrei Marochko, că „pentru prima dată forțele armate ucrainene au folosit rachete cu o rază de acțiune de 150 de kilometri”, după ce au avut loc cel puțin două explozii în oraș vineri seara târziu. Aceste informații nu au fost confirmate oficial.

Autoritățile ucrainene nu au făcut niciun comentariu cu privire la vreun atac împotriva forțelor rusești din Luhansk.

UPDATE ORA 05:00.

Rusia a înăsprit regulile privind lansarea de drone private după atacul asupra Kremlinului, scrie Pravda.ru. Într-o serie de regiuni rusești, lansarea oricărui tip de dronă este interzisă, în timp ce în alte regiuni s-a introdus o „interdicție inteligentă”, care implică lansarea pe baza unor permise speciale.

UPDATE ORA 04:00.

După cum relatează postul local de televiziune Espresso , s-au auzit două explozii în regiunea Lviv în jurul orei 04:25. O alertă aeriană a fost declarată în regiune abia mai târziu, în jurul orei 05:05. S-au mai auzit câteva explozii în diferite părți ale regiunii în jurul orei 05:20. Locuitorii sunt îndemnați să rămână în adăposturi.

UPDATE ORA 03:00. Alertă de raid aerian în timpul nopții în aproape toată Ucraina

Alerte de raid aerian au răsunat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv în regiunea Kiev, relatează Ukrainska Pravda.

Sirenele au început să se audă după ora locală 1.10 din regiunile sudice. La ora 2.20 a fost anunțată o alertă de raid aerian în Capitală, iar apoi în regiunea Kiev.

În regiunea Harkov, raidul aerian a început vineri la ora 23.45 și s-a încheiat sâmbătă la ora 00.21.

Raidul aerian înseamnă pericol de lovituri, iar cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească.

În zonele din vestul țării nu au fost pornite alertele de raid aerian.

UPDATE ORA 02:00.

 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, intenționează să prezinte luna aceasta Consiliului de securitate al ONU un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojia, indicând că un acord este aproape, au declarat patru diplomați pentru Reuters.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Grossi a încercat de luni de zile să obțină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal din activitatea militară, cum ar fi bombardarea celei mai mari centrale nucleară din Europa, care se află în Ucraina și a fost ocupată de Rusia de peste un un an.

UPDATE ORA 01:00.

Șase copii ar fi fost răniți în lovituri cu rachete în orașul Lugansk, ocupat de ruși, au declarat vineri oficialii puși de Rusia, relatează CNN.

„Patru au primit asistență completă, iar doi adolescenți cu răni de severitate moderată au fost internați în Spitalul Clinic Republican pentru Copii”, a declarat Leonid Pasechnik, șeful auto-declaratei Republici Populare Lugansk.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cel puțin 480 de copii au fost uciși de agresiunea rusă, a anunțat vineri Parchetul General ucrainean, potrivit Sky News.

Alți 968 de copii ucraineni au fost răniți de la începutul războiului, a adăugat procuratura. Biroul a furnizat actualizări regulate cu privire la presupusele crime de război comise de forțele ruse după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Cele mai recente cifre sugerează că au fost înregistrate 86.237 de crime de agresiune și crime de război, alături de alte 17.123 de crime împotriva securității naționale.

Ambele infracțiuni contravin regulilor de război prevăzute în Convențiile de la Geneva.