• Violența și huliganismul au fost mult timp caracteristici ale fotbalului indonezian.
  • Șaptesprezece copii se numără printre morți, iar alți șapte sunt tratați la spital.
  • Aproximativ 42.000 de bilete fuseseră emise pentru un stadion proiectat să găzduiască 38.000 de persoane.

Șaptesprezece copii se numără printre cele cel puțin 125 de persoane ucise în weekend într-o debandadă la fotbal în Indonezia, au anunțat autoritățile, în timp ce presiunea crește asupra națiunii din sud-estul Asiei pentru a explica cum s-a produs unul dintre cele mai grave dezastre de pe stadioane din lume.

Violența și huliganismul au fost mult timp caracteristici ale fotbalului indonezian, în special în locuri precum Jakarta, capitala, dar dezastrul de sâmbătă dintr-un mic oraș din Java a aruncat un reflector asupra problemei.

Eu și familia mea nu ne-am gândit că se va ajunge la așa ceva, a declarat Endah Wahyuni, sora mai mare a doi băieți, Ahmad Cahyo, 15 ani, și Muhammad Farel, 14 ani, care au murit după ce au fost prinși în încăierare.

Recomandări

MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS
UCRAINA ÎNAINTEAZĂ
CUM NE PREGĂTIM DE MUNTE?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
MAL E NOUĂ GRUPĂ SANGUINĂ

Ei iubeau fotbalul, dar nu au urmărit niciodată live Arema pe stadionul Kanjuruhan, aceasta a fost prima lor dată”, a adăugat ea la înmormântarea fraților ei, duminică, referindu-se la echipa locală pe care o susțineau.

Ministrul șef al securității din Indonezia, Mahfud MD, a declarat luni că guvernul va forma o echipă independentă de anchetă care va include academicieni și experți în fotbal, precum și oficiali guvernamentali, pentru a investiga ce s-a întâmplat. Echipa va investiga în următoarele câteva săptămâni cu scopul de a afla cine a fost responsabil pentru tragedie, a declarat acesta.

Cotidianul indonezian Koran Tempo a publicat luni o primă pagină neagră, centrată pe cuvintele Tragedia fotbalului nostru, tipărită cu roșu, alături de o listă a morților. Șaptesprezece copii se numără printre morți, iar alți șapte sunt tratați la spital, a declarat Nahar, un oficial de la ministerul pentru emanciparea femeilor.

Tragedia din Indonezia a avut loc în timp ce spectatorii panicați încercau să scape de pe stadionul supraaglomerat, după ce poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa fanii echipei gazdă învinse care au intrat pe teren la sfârșitul meciului.

Echipa gazdă, Arema FC, a pierdut meciul cu 3-2 în fața lui Persebaya Surabaya, deși autoritățile au declarat că nu au fost emise bilete pentru fanii lui Persebaya din motive de securitate. Mahfud a declarat duminică că stadionul a fost umplut peste capacitatea sa. Aproximativ 42.000 de bilete fuseseră emise pentru un stadion proiectat să găzduiască 38.000 de persoane, a spus el.

Incidentul a fost o zi neagră pentru toți cei implicați, a declarat FIFA, organismul care guvernează fotbalul mondial, care a cerut autorităților indoneziene de fotbal un raport privind incidentul. Regulamentele sale de siguranță prevăd că nu trebuie folosite arme de foc sau gaze pentru controlul mulțimii” la meciuri.

Un președinte al Arema FC, Gilang Widya Pramana, în lacrimi, și-a cerut scuze luni victimelor debandadei și a declarat că își asumă întreaga responsabilitate pentru dezastru. Viețile sunt mai prețioase decât fotbalul, a declarat el într-o conferință de presă. Într-un discurs de duminică, Papa Francisc a declarat că s-a rugat pentru cei care și-au pierdut viața și pentru răniții din dezastru.

Poliția și oficialii sportivi au fost trimiși la Malang pentru a investiga un incident care se numără printre cele mai mortale dezastre de pe stadioane din lume. Toți cei responsabili ar trebui să fie trași la răspundere pentru acest dezastru, indiferent de statutul sau poziția lor, a declarat luni Phil Robertson, director adjunct pentru Asia al Human Rights Watch, cu sediul la New York.