• Armata americană începe achiziții de fructe de mare din Japonia.
  • Acțiunea ar urmări să contracareze interdicțiile venite din China.
  • China a redus importurile de fructe de mare japoneze după problemele de la Fukushima.

Americanii au început în premieră să cumpere fructe de mare japoneze pentru a-şi aproviziona militarii din Japonia. Decizia ar fi un răspuns la interdicţia Chinei privind astfel de produse impusă după ce Tokyo a eliberat în mare apa tratată de la centrala nucleară Fukushima. El a spus că armata SUA nu a cumpărat anterior produse alimentare locale din pește în Japonia.

Adevărul este că prima achiziție implică puțin sub o tonă metrică de scoici. Este doar o mică parte din cele peste 100.000 de tone de scoici exportate de Japonia pe continentul chinez anul trecut.
Ambasadorul spune că achizițiile, care vor ajunge la militari în cantine și pe nave, și vor fi vândute în magazine și restaurante din bazele militare ar urma să crească în timp pentru toate tipurile de produse alimentare din pește și fructe de mare.

ONU a garantat siguranța procesului

În orice caz, gesturile mici pot să conteze, dacă vrei, așa cum povestește și laureata cu Nobel literar Louise Gluck a cărei carte „Rețete de iarnă din colectiv” o prezintă Răzvan Țupa la citEști în această săptămână.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Ea povestea că unele expresii japoneze abia ajungeau în casa alor ei în copilărie ca un ecou al anilor petrecuți de părinții săi în Japonia. China, care a fost cel mai mare cumpărător de fructe de mare japoneze, spune că interdicţia sa se datorează temerilor legate de siguranţa alimentară.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a garantat pentru siguranţa procesului de eliberare a apei de la centrala distrusă de un tsunami din 2011. Miniştrii comerţului din G7 au cerut duminică abrogarea imediată a interdicţiilor privind alimentele japoneze.

Citește și: