• Prim-ministrul francez Elisabeth Borne se confruntă luni cu două moțiuni de cenzură în Camera inferioară a Adunării Naționale
  • Puțini analiști cred că opoziția poate aduna numărul necesar pentru a răsturna guvernul.
  • Este vorba despre o singură întrebare: reforma pensiilor este indispensabilă sau insuportabilă pentru cetățenii francezi?”.

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne se confruntă luni cu două moțiuni de cenzură în Camera inferioară a Adunării Naționale, după ce săptămâna trecută a impus o reformă a pensiilor respinsă de francezi, fără a fi supusă la vot, scrie France 24.
Deși aliații ei din tabăra președintelui Emmanuel Macron au cel mai mare număr de parlamentari, aceștia nu controlează majoritatea absolută în cameră – ceea ce înseamnă că ar putea fi înfrântă dacă întreaga opoziție se unește într-unul dintre buletinele de vot, stabilite pentru dezbatere în această seară.

Puțini analiști cred că opoziția poate aduna numărul necesar pentru a răsturna guvernul.

Haideți să fim clari. Votul înseamnă claritate”, a declarat duminică Aurore Berge, șefa deputaților pro-guvernamentali, pentru postul de televiziune Franceinfo. Este vorba despre o singură întrebare: reforma pensiilor este indispensabilă sau insuportabilă pentru cetățenii francezi?”.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Ce spune Mcron?


Promisiunea din campania electorală ale președintelui francez, Macron, care nu a fost apreciată de nimeni, de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani – prelungind numărul de ani pe care oamenii trebuie să cotizeze în sistem pentru a primi o pensie completă – a fost adoptată joi, folosind articolul 49.3 din Constituția franceză.

Prevederea înseamnă că proiectul de lege devine automat lege, cu excepția cazului în care guvernul pierde un vot de neîncredere, două moțiuni fiind depuse de atunci: una de la un mic grup centrist și cealaltă de la Raliul Național de extremă dreapta.

Săptămâna trecută, Borne și miniștrii săi nu au reușit să atragă suficienți parlamentari din partidul conservator Republicanii pentru a depăși pragul pentru o majoritate, dar acum speră că aceștia nu vor vota pentru a expulza guvernul.

Macron – care nu a făcut niciun comentariu public de joi – a rupt tăcerea duminică, spunând într-o declarație acordată AFP că textul privind pensiile poate merge până la finalul parcursului său democratic cu respect pentru toți”.

Liderul republicanilor, Eric Ciotti, a declarat că refuză să adauge haos la haos” și, prin urmare, partidul său nu va susține moțiunile de cenzură. Cu doar câțiva care se opun în rândurile sale, majoritatea se așteaptă ca guvernul să supraviețuiască.

Citește și: