• Watergate a dus la demisia Președintelui american Richard Nixon.
  • După Watergate, jurnaliștii au devenit mai îndrăzneți în investigațiile politice.
  • Implant Files a dus la o reglementare mai clară a dispozitivelor medicale.

„Atunci când presa este liberă, oamenii sunt informați; atunci când presa este subjugată, oamenii sunt înrobiți.” Astăzi vorbim despre libertatea presei și ne aducem aminte că acesta nu este un privilegiu pentru elitele politice, ci o necesitatea pentru întreaga societate. Scandalul Watergate! Cel mai cunoscut caz care a dus la schimbari legislative majore și în urma căruia Președintele american republican Richard Nixon a demisionat.

Cum s-a schimbat America după acest moment?

Nu doar America s-a schimbat, lumea întreagă s-a schimbat și modul în care jurnaliștii au investigat lumea politică. Cu mult mai mult curaj, dacă se poate în America, se poate oriunde. Scandalul Watergate nu a dus doar la demisia lui Nixon, ci și la schimbarea unor legi în Statele Unite. Pe parcursul celor doi ani de investigație, cu Washington Post și New York Times în prim-plan au fost descoperite multe lucruri putrede în politica americană, motiv pentru care au fost schimbate regulile finanțării campaniilor electorale americane, legile transparenței fiscale pentru membrii administrației și a fost au fost introduse amendamente la „Freedom of Information Act”.

Cum protejează presa?

De la sfârșitul anilor 2000 au început sa apară informații și îngrijorări la nivel mondial în ceea ce privește diferite tipuri de implanturi sau proteze. Au fost companii care și au retras produse, au fost date în judecata de pacienți și au plătit miliarde de dolari despăgubiri, dar industria a rămas foarte putin reglementata, dispozitivele medicale nu sunt testate pe pacienți. O anchetă a consorțiului international a jurnaliștilor de investigație, în 2018, cu jurnaliști din 36 de țări, a scos la iveală faptul că aproape 90.000 de oameni din întreaga lume au murit din cauza dispozitivelor medicale. Și, pentru că producătorii și medicii nu raportează uneori problemele, a fost creată o bază de date a tuturor dispozitivelor medicale din lume. Orice pacient o poate consulta, pentru a vedea istoricul implantului pe care urmează să îl facă.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Ce înseamnă să fii jurnalist în 2024?

Înseamnă în primul rând responsabilitate, reasponsabilitatea de a informa corect, de a verifica, de a fi atentă la poveste și la povestea din spatele poveștii. Să fiu jurnalist în 2024 e mult mai interesant decât acum 15 ani. Informațiile vin din atât de multe surse, avem tooluri care ne fac viața mai ușoară, ritmul este mult mai alert, sigur și presiunea este mult mai mare. Depinde de fiecare dintre noi cum se raportează la această meserie.

Citește și