• IGSU a facut în 2021 un raport al celor mai afectate orașe de cutremur.
  • Top zone afectate de cutremur: Buzău, Prahova, Galați, București.
  • În București, din cele 55 de spitale, 20 prezintă risc seismic. Un spital din trei ar putea fi doborât de un cutremur puternic.

Dacă mâine țara noastră ar fi zdruncinată de un cutremur – peste 350.000 de clădiri rezidențiale vor fi grav avariate și peste 45.000 de români vor muri sau vor fi grav răniți.

Nu e un scenariu apocaliptic, e predicția Insprectoratului General de Urgență – care a făcut un raport încă de la sfârșitul anului 2021 despre cât de afectați am fi după un seism.

Buzău – 40.000; Prahova – 39.000; Galați – 37.000; București – 33.500; Vrancea – 33.000. Conform numărului de clădiri ce ar putea fi grav avariate, potrivit IGSU .

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Surprinzător sau nu, Bucureștiul nu e primul în clasamentul celor mai afectate locuri de cutremur – ci Buzăul – cu aproape 40.000 de clădiri rezidențiale ce ar fi puternic distruse…E urmat de Prahova, Galați, București și Vrancea.

În România, nici măcar spitalele nu sunt locuri sigure. În București, din 55 de spitale, 20 prezintă risc seismic – un spital din trei ar putea fi doborât de un cutremur puternic.

Ce fac primarii și perfecții cu acest raport pe care îl au de mai bine de un an? L-am contactat pe primarul de Buzău, Constantin Toma – care nici măcar nu știa despre existența raportului și care a promis că se întoarce cu răspunsuri…încă așteptăm.

„Nu avem puncte, sunt stabilite darnu sunt punctecare să fie astăzioperaționale. Este vorba de școli, instituții de stat, săli de sport care imedia pot fi folosite pentru o adăpostire temporară” , spune Toni Greblă, prefectul Municipiului București.

În Capitală, mai avem o problemă: bucureștenii ar putea primi ajutor de la medici direct printre dărâmături, pentru că nu avem puncte de prim ajutor. Știm unde ar trebui să fie, dar nu putem să le folosim, spune prefectul Toni Greblă. E vorba de școli, instituții de stat, săli de sport care ar putea fi un adăpost temporar.

Între timp, în Prahova, clădirile sunt analizate – explică prefectul, Virgil Nan.

Inspectoratul județean de Prahova a făcut o documentație personalizată acestui județ. Atributul renovării acestor construcții ține strict de aministrația locală. Noi încercăm să actualizăm aceste liste astfel încât să avem datele corecte cu privire la aceste construcții care se încadrează în clase de risc sismic, dar toate astea în baza unui raport de expertiză tehnică. ” spune Virgil Nan.

În Turcia și Siria, oamenii sapă tranșee ca să-și îngroape rudele. Peste 23.000 de persoane au murit printre ruine. Între timp, salvările contra-cronometru continuă. O familie din Turcia a fost salvată după 104 ore de sub o clădire prăbușită. O filmare cu drona surprinde oameni care stau pe munți de dărâmături pentru că nu mai au unde să se ducă – timp în care ajutoarele se îndreaptă spre Turcia și Siria.

Unii dau și din puținul pe care îl au. Un azer și-a încărcat mașina cu ajutoare pentru Turcia și a pornit la drum. Imaginea a făcut înconjurul lumii.