• Trei ani de precipitații reduse și temperaturi ridicate au dus Spania în mod oficial în secetă pe termen lung luna trecută.
  • Temperatura a crescut cu 1,3 grade Celsius din anii 1960, o încălzire care se observă tot timpul anului.
  • Rezervoarele care furnizează apă în nordul Cataloniei s-au redus la 27% din capacitate.

Premierul Spaniei i-a avertizat miercuri pe parlamentari că seceta acută care afectează țara din sudul Europei a devenit una dintre preocupările sale principale pe termen lung, scrie AP News.

„Guvernul Spaniei și cu mine suntem conștienți de faptul că dezbaterea despre seceta acută va fi una dintre dezbaterile politice și teritoriale centrale ale țării noastre în următorii ani”, a declarat prim-ministrul Pedro Sánchez în Parlamentul din Madrid.

Tensiunile teritoriale dintre regiuni cu privire la apă la care s-a referit Sánchez sunt deja văzute în proteste față de redirecționarea apei și dispute între fermieri și ecologisti. Trei ani de precipitații reduse și temperaturi ridicate au dus Spania în mod oficial în secetă pe termen lung luna trecută.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Serviciul meteorologic național a declarat că 2022 a fost cel mai rău an înregistrat vreodată, când temperaturile medii zilnice au crescut peste 15 grade Celsius pentru prima dată de când au început recordurile în 1961. Temperatura a crescut cu 1,3 grade Celsius din anii 1960, o încălzire care se observă tot timpul anului, dar mai ales vara când temperaturile medii au crescut cu 1,6 grade.

Regiunea mediteraneană în ansamblu se încălzește mai repede decât media globală din cauza schimbărilor climatice cauzate de eliberarea de gaze cu efect de seră, spun experții și autoritățile. Nu există niciun semn că seceta din Spania se va îmbunătăți în următoarele săptămâni.

Acest lucru a dus la restricții de apă în zonele cele mai uscate. Autoritățile regionale din nord-estul Cataloniei au declarat săptămâna aceasta că Barcelona și o zonă largă înconjurătoare, care găzduiește aproximativ 6 milioane de oameni, ar putea intra într-o „urgență” de secetă până în septembrie, dacă previziunile nu se dovedesc greșite.

Rezervoarele care furnizează apă în nordul Cataloniei s-au redus la 27% din capacitate. Doar rezervoarele conectate la bazinul fluviului Guadalquivir din sudul Andaluziei sunt mai proaste, la 26% din capacitate.

Andaluzia și alte zone agricole suportă greul secetei, deoarece fermierii pierd recoltele. Ministerul Agriculturii din Spania s-a întâlnit miercuri la Madrid cu asociațiile agricole și autoritățile locale însărcinate cu gestionarea irigațiilor. Ministrul Agriculturii Luis Planas s-a angajat să ceară Uniunii Europene să relaxeze temporar reglementările agricole comune pentru fermierii spanioli, pentru a ajuta la accelerarea ajutorului financiar pentru sector.

Citește și