- Nu a existat nicio reacție imediată din partea Turciei la comentariile lui Stoltenberg și Kristersson.
- Parlamentele a 28 de țări NATO au ratificat deja aderarea Suediei și Finlandei.
- Turcia și Ungaria sunt singurele membre care nu și-au dat încă aprobarea.
„Este timpul ca Suedia să adere la NATO deoarece a făcut tot ce era necesar pentru a obține aprobarea Turciei pentru aderare”, a declarat luni secretarul general al alianței militare.
Advertisment
„Am spus că a venit timpul să punem capăt procesului de ratificare pentru Suedia”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului suedez Aftonbladet.
În luna mai, Suedia și Finlanda vecină au renunțat la politicile lor de lungă durată de nealiniere militară și au solicitat să adere la NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Mișcarea necesită aprobarea unanimă a membrilor alianței. Turcia a întârziat procesul în timp ce a făcut presiuni asupra celor două țări nordice pentru a lua măsuri drastice împotriva grupurilor pe care le consideră organizații teroriste și pentru a extrăda persoanele suspectate de infracțiuni legate de terorism.
Recomandări
Luna trecută, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Suedia nu s-a aflat nici măcar „la jumătatea drumului” în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat pentru a obține sprijinul Ankarei. Comentariile sale au fost făcute după ce o instanță suedeză s-a pronunțat împotriva extrădării unui jurnalist căutat de Turcia pentru presupuse legături cu o lovitură de stat eșuată din 2016.
„Sunt încrezător că Suedia va deveni membră a NATO. Nu vreau să dau o dată precisă pentru când se va întâmpla acest lucru”, a declarat Stoltenberg. „Până acum, a fost un proces de aderare rar, neobișnuit și rapid. În mod normal, durează mai mulți ani”.
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că Suedia și-a respectat angajamentele și că decizia „aparține acum Turciei”.
„Avem un proces foarte bun împreună cu Finlanda și Turcia și facem exact ceea ce am spus, lucru pe care Turcia îl confirmă acum”, a declarat Kristersson duminică, în prima zi a conferinței de trei zile „People and Defense” de la Salen, o stațiune de schi din centrul Suediei. La eveniment au participat Stoltenberg și experți suedezi în politică externă și securitate
„Legislația care interzice participarea la organizații teroriste este în curs de implementare, iar Turcia este cunoscută pentru că numește persoane pe care vrea să le extrădeze. Se știe, de asemenea, că Suedia are o legislație care este clară și înseamnă că depinde de instanțe. De asemenea, noi nu extrădăm cetățeni suedezi în nicio țară.”
Partenerii noștri