• Securitatea cibernetică duce lipsă de personal calificat
  • România are nevoie de 5.500 de specialiști anual în plus față de absolvenți
  • Facultățile oferă aproximativ 9.500 de absolvenți anual

Te-ai gândit la o carieră în cybersecurity? Să știi că acum este momentul. Asta pentru că ducem lipsă de specialiști, iar salariile sunt similare cu cele din țări precum Belgia, unde domeniul este înfloritor.

Ștefan Dorneanu este consultant în acest domeniu și spune că este nevoie de oameni pregătiți. În ultima vreme atacurile cibernetice s-au înmulțit.

„Nevoia crește, crește constant și personalul trebuie să depună un efort foarte mare. Nu sunt suficienți pentru a face față”, spune Ştefan Dorneanu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Deși mulți tineri aleg să lucreze în cyber-security în străinătate, si la noi sunt beneficii importante. Salariul mare ar fi unul pe care Andrei Cruceru CEO-ul MetaMinds spune că merită să îl iei în considerare.

„Un profesionist în România poate să ajungă să câștige aproximativ la fel de mulți bani comparativ cu țări dezvoltate”, a spus Andrei Cruceru.

Tiberiu Anghel, specialist în cybersecurity, atrage atenția că sunt multe firme în România care nu înțeleg momentan riscurile unui astfel de atac. Drept urmare, nici nu alocă buget pentru personal care să protejeze datele companiei. Și de aceea alte țări s-au bucurat de experții români pe care i-au primit cu brațele deschise.

„Sunt companii globale unde departamentele lor de securitate cibernetică sunt conduse aproape în totalitate în termeni de operațiuni de români. Și nu sunt puține. Pentru cei care doresc să facă pasul în această industrie, nu este târziu, Ba din contră, este încă devreme”, a spus şi Tiberiu Anghel.

Gabriel Cîrlig este unul dintre cei care a ales să lucreze în altă țară, în Marea Britanie. Și el admite că în România sunt puțini specialiști, dar sunt puține și firmele care să-i angajeze: „Cumva e o piață emergentă pentru noi. Încă nu avem atât de multe firme ca în afară și nici nu avem un ecosistem atât de dezvoltat”.

Mihai Dincă este student doctorand specializat în domeniul securității cibernetice și IT. El spune că, momentan, alege să lucreze în România: „Nu exclud posibilitatea asta, dar în momentul de față nu sunt dispus să plec în afară”.