- Statele Unite au reimpus sancțiuni, provocând Teheranul să facă un pas înapoi de la angajamentele sale nucleare.
- „Dialogul a reînceput cu Iranul privind clarificarea chestiunilor restante legate de garanții”, a scris luni pe Twitter Rafael Grossi.
- Organismul de supraveghere al ONU a făcut presiuni asupra Iranului.
Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a declarat luni că s-a întâlnit cu șeful agenției iraniene pentru energie atomică, în timp ce încercările de a revigora acordul nuclear al acestei țări stagnează.
Advertisment
Eforturile de a salva un acord din 2015 – care oferea o relaxare a sancțiunilor internaționale în schimbul unei limitări drastice a activităților nucleare ale Iranului – au eșuat de când președintele american de atunci, Donald Trump, a determinat America să se retragă din el în 2018.
Statele Unite au reimpus sancțiuni, provocând Teheranul să facă un pas înapoi de la angajamentele sale nucleare, mărindu-și foarte mult stocul de uraniu îmbogățit și oprind camerele de monitorizare de pază nucleară a ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Dar, după luni de fricțiuni, cele două părți s-au întâlnit față în față la Viena.
Recomandări
„Dialogul a reînceput cu Iranul privind clarificarea chestiunilor restante legate de garanții”, a scris luni pe Twitter Rafael Grossi.
El a precizat că s-a întâlnit cu Mohammad Eslami – șeful responsabil de domeniul nuclear al Iranului – în marja conferinței anuale a AIEA și a postat o fotografie cu cei doi bărbați dându-și mâna. Organismul de supraveghere al ONU a făcut presiuni asupra Iranului pentru a da răspunsuri cu privire la prezența de material nuclear în trei situri nedeclarate, iar acest punct de blocaj cheie a dus la adoptarea unei rezoluții care a criticat Iranul la o reuniune din iunie a consiliului guvernatorilor AIEA.
Înaintea reuniunii de luni, Grossi a declarat Iranului că agenția sa nu va întrerupe investigația privind siturile nedeclarate, semnalând că această problemă va continua să blocheze eforturile dintre puterile mondiale și Iran de a reintra în acordul nuclear. În cadrul conferinței anuale a AIEA de la Viena, Grossi a declarat că o investigație în curs de desfășurare privind sursa urmelor de uraniu găsite în mai multe situri nedeclarate din Iran „nu va dispărea”, potrivit Bloomberg.
Eslami a semnalat, de asemenea, că Iranul nu este dispus să facă un compromis în această problemă, afirmând că investigația se bazează pe „informații false, fără fundament”.
El a insistat că un acord nuclear ar trebui să împiedice ca „acuzațiile nefondate” să fie făcute împotriva țării sale și a sugerat că Israelul a dus dovezi în posesia AIEA în încercarea de a aduce acuzații împotriva Iranului, potrivit Bloomberg.
Argumentul public a indicat că șansele de a se ajunge la un acord sunt slabe, deși Grossi încă mai păstrează speranța unui rezultat pozitiv, afirmând că urma să se întâlnească cu Elsami în cursul acestei săptămâni, adăugând că „trebuie să găsim o soluție comună”.
Partenerii noștri