• Uniunea Europeană este dispusă să coopereze cu noul guvern al talibanilor din Afganistan.
  • Guvernul taliban trebuie să împiedice ţara să devină din nou o casă pentru militanţii islamişti.
  • Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că depinde de talibani cât de rapid vor fi dezgheţate ajutorele.

Uniunea Europeană este dispusă să coopereze cu noul guvern al talibanilor din Afganistan, dar în anumite circumstanțe riguroase, printre care se numără respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a libertății presei. Josep Borrell, șeful diplomației europene, a spus că eventuala colaborare cu noul guvern de la Kabul ar fi condiționată de respectarea unor condiţii.

„Pentru a sprijini populaţia afgană, va trebui să colaborăm cu noul guvern din Afganistan”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE în Slovenia. El a descris un „angajament operaţional”, care nu ar constitui în sine recunoaşterea formală a guvernului taliban şi ar „creşte în funcţie de comportamentul acestui guvern”.

Talibanii trebuie să împiedice ţara să devină o casă pentru militanţii islamişti

Guvernul taliban trebuie să împiedice ţara să devină din nou o casă pentru militanţii islamişti, aşa cum a fost în precedenta perioadă când talibanii au fost la putere. Trebuie să respecte drepturile omului, statul de drept şi libertatea mass-media şi ar trebui să negocieze cu alte forţe politice un guvern de tranziţie. Borrell a declarat că noul guvern din Kabul trebuie să acorde acces gratuit la ajutorul umanitar, respectând procedurile şi condiţiile de livrare ale UE.

Recomandări

A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
RUSIA ATACĂ
CINE SUNT MEDICII DE MÂINE?
POLITICIENII SMART
CELE MAI PERICULOASE MAȘINI

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că depinde de talibani cât de rapid vor fi dezgheţate ajutorele pentru dezvoltarea ţării.

„Am auzit multe remarci în zilele trecute, dar vom măsura talibanii prin acţiunile lor, nu prin cuvintele lor”, a declarat Maas. „Vrem să evităm o criză umanitară, motiv pentru care trebuie să acționăm rapid”, a adăugat Heiko Maas.