• Jens Stoltenberg a declarat că a vorbit deja cu Erdogan la telefon la începutul acestei săptămâni pentru a sublinia importanța de a face progrese” în ceea ce privește aderarea Suediei.
  • Turcia și Ungaria sunt singurele țări NATO care nu au ratificat încă cererea de aderare a Suediei.
  • Finlanda a aderat oficial la alianță în aprilie.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că va vizita Turcia în viitorul apropiat” pentru a promova ratificarea aderării Suediei, după realegerea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Sunt încrezător, desigur, că Suedia va fi membră, iar apoi lucrăm pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat Stoltenberg la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo, scrie Alarabiya News.

Stoltenberg a declarat că a vorbit deja cu Erdogan la telefon la începutul acestei săptămâni pentru a sublinia importanța de a face progrese” în ceea ce privește aderarea Suediei. Turcia și Ungaria sunt singurele țări NATO care nu au ratificat încă cererea de aderare a Suediei.

Finlanda a aderat oficial la alianță în aprilie. Recep Erdogan, care a fost reales duminică pentru un nou mandat de cinci ani în funcția de președinte al Turciei, a acuzat Suedia că este un refugiu pentru teroriști”, în special membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că Stockholm și-a îndeplinit toate angajamentele” pentru a adera la NATO și a îndemnat Turcia și Ungaria să permită țării sale să intre în alianță. Este timpul ca Turcia și Ungaria să înceapă ratificarea aderării Suediei la NATO”, a declarat el. Acest lucru nu a fost niciodată un sprint, ci un maraton, iar acum vedem finalul acestuia”.

Billstrom a arătat că intrarea în vigoare joi a noii legislații privind terorismul în Suedia este ultimul pas în cadrul unui acord semnat cu Turcia anul trecut. Billstrom a declarat că speră să vadă un pas mare făcut în direcția aderării la o întâlnire cu reprezentanții Turciei în următoarele săptămâni. În urma acestei întâlniri, ratificarea va avea loc”, a insistat Billstrom.

Citește și