- Așa-numitul acord al Mării Negre, semnat în iulie de ONU, Ucraina, Rusia și Turcia, a permis exportul a peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene.
- Moscova s-a plâns de faptul că nu își poate vinde îngrășămintele din cauza sancțiunilor occidentale.
- Antony Blinken a prezis că o decizie a Moscovei de a renunța la acordul privind cerealele.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut vineri „tuturor părților” să „depună toate eforturile” pentru a prelungi acordul privind exporturile de cereale ucrainene, inclusiv pentru a facilita transporturile de cereale rusești, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Așa-numitul acord al Mării Negre, semnat în iulie de ONU, Ucraina, Rusia și Turcia, a permis exportul a peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene, atenuând criza alimentară globală cauzată de război, deși incertitudinea privind durata acordului a dus deja la creșterea prețurilor.
Confuzia provine din declarațiile rușilor care au criticat incapacitatea lor de a-și exporta propriile cereale și îngrășăminte ca parte a unui al doilea acord. Acordul inițial a fost stabilit să dureze 120 de zile, cu opțiunea de reînnoire la 19 noiembrie „dacă nicio parte nu se opune”, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephane Dujarric.
„Îndemnăm toate părțile să depună toate eforturile pentru a reînnoi Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și să pună în aplicare ambele acorduri la maxim, inclusiv eliminarea rapidă a oricăror impedimente rămase în calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești”, a declarat el într-o declarație.
„Nu subestimăm provocările, dar știm că acestea pot fi depășite”, a mai spus el. „Guvernele, companiile de transport maritim, comercianții de cereale și îngrășăminte și fermierii din întreaga lume caută acum claritate în ceea ce privește viitorul”, a adăugat declarația.
Moscova s-a plâns de faptul că nu își poate vinde îngrășămintele din cauza sancțiunilor occidentale. Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat joi reporterilor că exporturile rusești trebuie să fie permise înainte ca Moscova să se angajeze la o prelungire a acordului.
„Spun deja de mult timp (că) obstacolele rămân aceleași”, a spus el. La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat american Antony Blinken a prezis că o decizie a Moscovei de a renunța la acordul privind cerealele va fi întâmpinată cu „mare furie” de țările din întreaga lume.