- Șeful ONU a declarat că cea de-a 27-a a COP27 „trebuie să fie locul în care să se reconstruiască încrederea și să se restabilească ambiția necesară pentru a evita împingerea planetei noastre în prăpastia climatică”.
- Guterres a declarat că, în ultimele săptămâni, rapoartele au descris „o imagine clară și sumbră” a faptului că emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă încălzirea globală continuă să crească la niveluri record.
- Acordul istoric de la Paris, adoptat în 2015 pentru a aborda problema schimbărilor climatice, prevedea ca temperaturile globale să crească cu maximum 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi că planeta se îndreaptă spre un „haos climatic” ireversibil și i-a îndemnat pe liderii globali care vor participa la viitorul summit pe tema climei din Egipt să readucă lumea pe calea reducerii emisiilor, să își respecte promisiunile privind finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice și să ajute țările în curs de dezvoltare să accelereze tranziția către energia regenerabilă.
Advertisment
Șeful ONU a declarat că cea de-a 27-a Conferință anuală a celor 198 de părți la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice – mai bine cunoscută sub numele de COP27 – „trebuie să fie locul în care să se reconstruiască încrederea și să se restabilească ambiția necesară pentru a evita ca planeta noastră să se prăbușească în prăpastia climatică”.
El a spus că cel mai important rezultat al COP27, care începe pe 6 noiembrie în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, este să existe „o voință politică clară de a reduce mai rapid emisiile””. Acest lucru necesită un pact istoric între țările dezvoltate mai bogate și economiile emergente, a spus Guterres. „Iar dacă acest pact nu va avea loc, vom fi condamnați”. În cadrul pactului, a spus secretarul general, țările mai bogate trebuie să ofere asistență financiară și tehnică – împreună cu sprijinul băncilor multilaterale de dezvoltare și al companiilor de tehnologie – pentru a ajuta economiile emergente să accelereze tranziția către energia regenerabilă.
Recomandări
Guterres a declarat că, în ultimele săptămâni, rapoartele au descris „o imagine clară și sumbră” a faptului că emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă încălzirea globală continuă să crească la niveluri record, în loc să scadă cu 45% până în 2030, așa cum spun oamenii de știință că trebuie să se întâmple. Acordul istoric de la Paris, adoptat în 2015 pentru a aborda problema schimbărilor climatice, prevedea ca temperaturile globale să crească cu maximum 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului, comparativ cu perioada preindustrială, și să se apropie cât mai mult posibil de 1,5 grade Celsius.
Partenerii noștri