Senatoarea Șoșoacă, manifestație la Arcul de Triumf la 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. VIDEO

Senatoarea Diana Șoșoacă a organizat o manifestație în zona Arcului de Triumf din Capitală cu ocazia împlinirii a 101 ani de la semnarea Tratatului de Trianon. În imaginile surprinse se poate vedea un grup de oameni îmbrăcați în uniforme specifice Primului Război Mondial și mai multe persoane care se îndreaptă către Parcul „Regele Mihai I”, intrarea dinspre Arcul de Triumf.

„4 iunie 1920, „Ziua Dreptății”, Tratatul de la Trianon Așa s-a construit România Mare, pe oasele lor „s-a semnat” Tratatul de la Trianon. Glorie lor!”, a scris Diana Șoșoacă pe Facebook.

În mesajul postat pe pagina ei de Facebook, senatoarea explică ce semnifică Tratatul de la Trianon pentru români: „De ce este important pentru România acest tratat de la Trianon? Pentru că el consfințește la nivel internațional recunoașterea oficială a granițelor / frontierelor statului român modern.”

Diana Șoșoacă susține că președintele Klaus Iohannis a respins în anul 2020 proiectul legislativ prin care ziua de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon.

„Atât de mult s-a amestecat acest pământ pe care călcăm acum cu sângele și oasele românilor care au luptat pentru neatârnare și pentru reîntregire națională, și cum li s-a răspuns după 100 de ani, când ar fi trebuit sărbătorit glorios sacrificul acestor eroi români? Cu refuzul președintelui de a promulga un proiect legislativ prin care acești eroi să primească recunoștința pe care o merită: „Camera Deputaților, for decizional, a adoptat în noiembrie 2020 proiectul de lege privind declararea în 4 iunie a Zilei Tratatului de la Trianon, respingând astfel cererea președintelui Iohannis de reexaminare a acestui proiect”, se arată în mesajul Dianei Șoșoacă.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constițională în legătură cu proiectul legislativ, iar CCR a respins cererea de neconstituționalitate.

„Președintele României a sesizat pe motive de neconstituționalitate Curtea Constituțională a României în privința acestui proiect legislativ. Evident, CCR a respins obiecțiunile de neconstituționalitate ale președintelui. Ulterior, președintele României a retrimis Parlamentului spre reexaminare acest proiect, care a fost din nou readoptat de Senat ca primă cameră decizională. Proiectul legislativ a fost repus pe ordinea de zi a plenului iar la data de 3 noiembrie 2020 Camera Deputaților a votat majoritar pentru adoptarea sa”, susține Diana Șoșoacă.

Exit mobile version